Ποιες είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις του καλοκαιριού
Προσέξτε την υγεία σας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/7/2013 | 00:00
Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι αρκετά συνηθισμένες τους καλοκαιρινούς μήνες και οι πιο κοινές από αυτές είναι η λιστερίωση, η σαλμονέλα και η μόλυνση από E. coli.
Προσέξτε λοιπόν τις συνήθειές σας!
Ωμά φρούτα και λαχανικά
Το 2011 υπήρχε έξαρση λιστερίωσης, που προκαλείται από βακτήρια στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, στομαχικές διαταραχές ή διάρροια, δύο ημέρες έως δύο μήνες μετά την έκθεση.
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Tα βακτηρίδια της λιστερίωσης μπορούν να ζήσουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες και η ψύξη δεν τα σκοτώνει.
Αλλαντικά
Τα βακτήρια ζουν στα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων και μπορεί όταν συσκευαστούν να έχουν ήδη μολυνθεί.
Πουλερικά και αυγά
Σαλμονέλα: κυρίως εμφανίζεται στα ζωικά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα στα κοτόπουλα και τα αυγά. Τα συμπτώματα είναι κράμπες στο στομάχι, πυρετός και διάρροια 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση.
Φρέσκα προϊόντα
Η σαλμονέλα έχει εντοπιστεί σε ντομάτες, πιπεριές και χόρτα. Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα μωρά και οι ηλικιωμένοι με εύθραυστη υγεία.
Κατεψυγμένα τρόφιμα
Τα κατεψυγμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να έχουν σαλμονέλα.
Ωμό κρέας
Το ωμό κρέας (και ιδιαίτερα ο κιμάς) είναι επικίνδυνο για μόλυνση από σαλμονέλα.
Μοσχαρίσιος κιμάς
Το βακτήριο E. coli ζει στο έντερο των ζώων και μπορεί να μολύνει το βόειο κρέας κατά τη διαδικασία σφαγής. Συμπτώματα: κοιλιακές κράμπες, διάρροια και εμετός.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι μολυσμένα με E. coli, εάν το λίπασμα ή το νερό που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν φέρει τα βακτήρια.