E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα;

Το ερώτημα δεν είναι αν τρώτε αλλά το πόσο τρώτε αυτή την περίοδο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2021 | 01:03

Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα;

Το ερώτημα δεν είναι αν τρώτε αλλά το πόσο τρώτε. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, δηλαδή τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες, δεν νοείται να λείπουν από την περίοδο τον γιορτών.

Οι κουραμπιέδες μπορεί να μην είναι το πιο αγαπημένο όλων αλλά είναι σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό. Σπιτικοί ή φτιαγμένοι από επαγγελματίες, δείξτε μου έναν που όταν ήταν μικρός δεν έτρωγε μόνο την ζάχαρη άχνη και άφηνε το υπόλοιπο και μόνο όταν μεγάλωσε λίγο κατάλαβε ότι η μαγεία βρίσκεται στο σύνολο;

Από που προέρχεται η λέξη; Στην τουρκική ετυμολογία ο κουραμπιές προέρχεται από τη ρίζα «kuru» που σημαίνει ξηρό και από το «biye», που σημαίνει μπισκότο. Έχει αραβικές και περσικές ρίζες αφού πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Περσία του 7ου αιώνα. Αν πρέπει να το περιγράψεις, πρόκειται για ένα στρογγυλό μπισκότο βουτύρου που έχει μέσα κομμάτια αμυγδάλου και γύρω γύρω ζάχαρη άχνη.

Η πιθανότερη εκδοχή του πως ήρθαν στη χώρα μας μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, κυρίως από τη Σμύρνη. Η παράδοση που υπήρχε ήδη έγινε δημοφιλές έθιμο των Ελλήνων την περίοδο των Χριστουγέννων, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, που οι κουραμπιέδες τρώγονται και σε άλλες γιορτές, όπως τις βαφτίσεις. Και μάλλον φτιάχνονται κυρίως κοντά στην αλλαγή του χρόνου, γιατί το λευκό τους χρώμα συμβολίζει την ευχή για ευδαιμονία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Watery Nails: Το trend που θα κλέψει τις εντυπώσεις το καλοκαίρι

Body+Mind 30.04.2025
Η τάση που θυμίζει κυματισμούς, σταγόνες νερού και τη διάφανη λάμψη της θάλασσας

30 ιδέες για να «πιάσεις το Μάη» ‑ ένα βήμα από την Αθήνα

Ταξίδια 30.04.2025
Ανοιξιάτικες αποδράσεις για κάθε γούστο – με φόντο παπαρούνες, ανθισμένες πλαγιές και ελληνική ομορφιά

Η απόλυτη συνταγή με όλα τα μυστικά για τα πιο ζουμερά μπιφτέκια

Food 30.04.2025
Δεν θα το πιστεύετε πόσο νόστιμα και ζουμερά ειναι

Η Κατερίνα Καινούργιου έβαλε το πιο girly φόρεμα της άνοιξης με …ιταλικό αέρα

Style 30.04.2025
Γιατί τελικά, η άνοιξη θέλει χρώμα, ρομαντισμό και… λίγη Ιταλική φινέτσα!

5 επιλογές για υγιεινό street food στο κέντρο της Αθήνας

Eat + Drink 30.04.2025
Θα τα λατρέψεις από την πρώτη μπουκιά!

Το κίτρινο μπικίνι της Kendall Jenner που ψάχνουν όλες

Style Χτες
Το supermodel ανέβασε στα Instagram stories της στιγμιότυπα από την τελευταία της εξόρμηση

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ο «αόρατος εχθρός» που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες

Body+Mind Χτες
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα σημάδια, τα αίτια και τις λύσεις σε μια διαταραχή που συχνά μένει στη σκιά - και πώς να την αντιμετωπίσεις δυναμικά

Μια από τις πιο εσωστρεφείς χώρες του κόσμου ανοίγει τις πόρτες της στον τουρισμό

Ταξίδια Χτες
Μία από τις πιο κλειστές χώρες του πλανήτη

Το κουκλίστικο χωριό της Ευρώπης που θυμίζει Ζαγοροχώρια

Ταξίδια Προχτές
Ένα χωριό μικρό στο μέγεθος αλλά τεράστιο στη γοητεία του – όπως ακριβώς και τα δικά μας Ζαγοροχώρια

Το πανέμορφο αλλά τοξικό φυτό που λέγεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες

Food Προχτές
Το «μούρο του διαβόλου», συνδέεται με μάγισσες, παραισθήσεις και σύγχρονες φαρμακευτικές εφαρμογές

Κάντο όπως η Μαρίνα Σάττι: Ιδέες για ανοιξιάτικο χαρούμενο ντύσιμο

Style Προχτές
Το απόλυτο fashion tip από τη Μαρίνα Σάττι είναι: να νιώθεις εσύ καλά μέσα στα ρούχα σου