Είδος υπό εξαφάνιση η σοκολάτα
Σε 20 χρόνια η σοκολάτα μπορεί να κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ το κιλό
Δημοσίευση 25/12/2012 | 00:00

Όποιος πει ότι δεν του αρέσει η σοκολάτα, ανήκει σε μια περιορισμένη μειοψηφία ανθρώπων. Και η αλήθεια είναι ότι η πάντα θέλουμε περισσότερη σοκολάτα. Σύμφωνα όμως με ειδικούς της αγοράς και κορυφαίους chocolatiers, η γευστική αυτή απόλαυση μπορεί σε λίγα χρόνια να καταστεί πανάκριβη για τον μέσο καταναλωτή. Η αιτία βρίσκεται κάπου μεταξύ Αφρικής και Ασίας…
Αφενός η παραγωγή κακάου στη Δυτική Αφρική συνεχώς μειώνεται, λόγω νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δένδρων. Έτσι η προσφορά μειώνεται σταδιακά. Παράλληλα όμως όλο και περισσότεροι Κινέζοι και Ινδοί εθίζονται στην αγαπημένη λιχουδιά Αμερικανών και Ευρωπαίων, με αποτέλεσμα η ζήτηση παγκοσμίως να έχει χτυπήσει κόκκινο. Σαν αποτέλεσμα η τιμή του κακάου σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ όλων των εποχών.
«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε 20 χρόνια η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το χαβιάρι: από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. Θα είναι τόσο δυσεύρετη και ακριβή, ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς δεν θα μπορεί να την αγοράσει», εκτιμά ο John Mason, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του Συμβουλίου Ερευνών για την Προστασία της Φύσης, με έδρα την Γκάνα.
H καλλιέργεια του κακάου είναι μια διαδικασία που χρειάζεται 3-5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και οι αγρότες στη Δυτική Αφρική κερδίζουν μόλις 80 σεντς την ημέρα για τη σκληρή δουλειά τους. Παράλληλα, οι σοδειές γίνονται κάθε χρόνο και πιο φτωχές, αφού το έδαφος σε χώρες όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έχει γονατίσει μετά από χρόνια εντατικής καλλιέργειας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε οι επόμενες γενιές η γεύση της πραγματικής σοκολάτας ίσως παραμείνει στη σφαίρα του... θρύλου, αφού οι φθηνές συσκευασμένες λιχουδιές θα περιέχουν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα κακάου και θα παρασκευάζονται κυρίως από υποκατάστατα, ενώ η μαύρη σοκολάτα που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα μπορεί στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον να σερβίρεται μόνο... για τους ευκατάστατους γλυκατζήδες.
Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ μακρινά και υποθετικά, σημειώνουμε ότι το 2008 ο μεγαλύτερος όμιλος σοκολάτας της Βορείου Αμερικής, η Hershey's, άλλαξε τις συνταγές κάποιων προϊόντων ώστε να περιέχουν μικρότερη ποσότητα πραγματικής σοκολάτας, καθώς οι τιμές του κακάου κατέγραφαν μεγάλη άνοδο. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων από καταναλωτές που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν. Το αποκορύφωμα: τα νέα προϊόντα δεν συμμορφώνονταν με τα κριτήρια που πρέπει να πληροί η σοκολάτα γάλακτος βάσει του ορισμού της από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κι έτσι η Hershey's υποχρεώθηκε να αφαιρέσει τις λέξεις «σοκολάτα γάλακτος» από τις συσκευασίες, αντικαθιστώντας τις με τους χαρακτηρισμούς «φτιαγμένο από σοκολάτα» ή «με γεύση σοκολάτας».