Γυναίκες vs Ανδρες: Πώς βιώνουν το σeξ και τους oργασμούς;
Τελικά είναι ίδιοι άντρες και γυναίκες ή διαφέρουν κατά πολύ;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2022 | 12:06
Το πως ο καθένας μας βιώνει την σeξουαλικότητά του είναι ένα θέμα προσωπικό και αρκετά περίπλοκο. Ο βασικότερος λόγος που δυσκολευόμαστε να ανακαλύψουμε αυτή μας την πλευρά είναι η έλλειψη σeξουαλικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Οι μύθοι για το σeξ είναι πλέον πιο γνωστοί και από την πραγματικότητα.
Ένας από τους βασικούς μύθους που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι οι άντρες και οι γυναίκες βιώνουν το σeξ και τους oργασμούς πολύ διαφορετικά.
Τι είναι η σeξουαλικότητα;
Η σeξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος που ορίζει τον τρόπο που κατανοούμε το σώμα, το φύλο και τις σχέσεις μας.
Αυτό σημαίνει ότι, παρά την κοινή παρανόηση, η σeξουαλικότητα σημαίνει πολλά παραπάνω από το αν κάποιος είναι gay ή straight. Ο σeξουαλικός σας προσανατολισμός είναι μόνο μια πτυχή της σeξουαλικότητας σας.
Γυναίκες vs Άνδρες
Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες:
- Δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σeξ
- Συνδέουν την επιθετικότητα με τη σeξουαλικότητα σε μεγαλύτερο βαθμό
- Δίνουν λιγότερη έμφαση στη δέσμευση
- Βιώνουν περισσότερη στασιμότητα και λιγότερη προσαρμοστικότητα στον σeξουαλικό τους προσανατολισμό
Ωστόσο, η κλινική σeξολόγος Sarah Melancon, PhD, ειδικός στο The Sex Toy Collective, λέει ότι η ανατροφή και ο πολιτισμός παίζουν τεράστιο ρόλο. «Οι άνδρες και οι γυναίκες κοινωνικοποιούνται διαφορετικά και αντιμετωπίζουν διαφορετικές πολιτισμικές προσδοκίες σχετικά με το σeξ», λέει, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει το πότε, πώς, πόσο συχνά και με ποιον κάνουν σeξ.
Η ανατομία μπορεί να επηρεάσει τη σeξουαλικότητά μας
«Είτε γεννηθήκατε με πέος ή αιδοίο θα επηρεάσει αναμφίβολα την αίσθηση του σeξ σε κάποιο βαθμό», λέει ο Justin Lehmiller, PhD, κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής στο The Kinsey Institute και συγγραφέας του «Tell Me What You Want: The Επιστήμη της σeξουαλικής επιθυμίας και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σeξουαλική σας ζωή.
Γιατί; Γιατί η μηχανική του τρόπου με τον οποίο κάνεις σeξ, καθώς και του τρόπου με τον οποίο φτάνεις στον oργασμό, θα διαφέρει. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται με αιδοίο είναι πιο πιθανό να βιώσουν πολλαπλούς oργασμούς, σε σύγκριση με τους ανθρώπους με πέη», λέει. Παράλληλα οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τις γυναίκες».
Σeξουαλική διαπεδαγώγηση
Ακόμα και στον Δυτικό κόσμο, οι κοινωνίες μαθαίνουν στα νεαρά κορίτσια ότι η αποχή από το σeξ είναι η καλύτερη επιλογή, ώστε να κερδίσουν το σεβασμό. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τα νεαρά αγόρια.
Συνήθως η κουλτούρα και η θρησκεία έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες γύρω από το σeξ. Και δυστυχώς διαχωρίζουν σε φυσιολογικές ή μη καταστάσεις, όπως ο aυνανισμός, αναλόγως το φύλο. Για τους άνδρες είναι ένα εργαλείο για να ηρεμήσουν ένα για τις γυναίκες είναι ένα «βρώμικο παιχνίδι», που μειώνει την ηθική τους.
«Πολιτιστικά, ο ανδρισμός βασίζεται εν μέρει στην ενθάρρυνση της ελεύθερης σeξουαλικότητας, ενώ η γυναίκα επικεντρώνεται στην άρνηση ή τον έλεγχό της», λέει ο Melancon. Αυτό αναφέρεται συχνά ως «σeξουαλικό διπλό πρότυπο».
Αν και αυτό φαίνεται θετικό για τους άνδρες, μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες, τονίζει.
«Έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες να ντρέπονται επειδή έχουν λιγότερους σeξουαλικούς συντρόφους ή εμπειρίες, ενθαρρύνει τους άνδρες να αναλαμβάνουν περισσότερους σeξουαλικούς κινδύνους και αναιρεί τις συναισθηματικές τους ανάγκες για πιο σοβαρές σχέσεις».
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ομαλοποιήσουμε τον aυνανισμό των γυναικών», λέει ο Lehmiller.
Το φύλο δεν είναι αυτό που καθορίζει αν σε κάποιον αρέσει το σeξ
Πολλοί άνθρωποι διδάσκονται ότι οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν το σeξ. Σίγουρα, σε ορισμένες γυναίκες δεν αρέσει το σeξ, αλλά αυτή η ευρεία δήλωση είναι απλά μια λανθασμένη γενίκευση.
«Η ιδέα ότι στους άντρες αρέσει το σeξ και στις γυναίκες όχι είναι ένας μύθος που πρέπει να εξαφανιστεί», λέει ο Lehmiller. «Οι άνθρωποι οποιουδήποτε φύλου μπορούν να αγαπούν και να απολαμβάνουν το σeξ» — όπως ακριβώς οι άνθρωποι οποιουδήποτε φύλου μπορούν να αντιπαθούν το σeξ.
Το αν κάποιος λέει ότι του αρέσει το σeξ - καθώς και αν κάποιος είναι ασeξουαλικός ή αλλοσeξουαλικός - είναι πολύ καλύτεροι δείκτες για το εάν σε κάποιον αρέσει το σeξ.
«Η γυναικεία ευχαρίστηση είναι ένα θέμα που έχει παραμεληθεί εδώ και καιρό πολιτιστικά, καθώς και στη σeξουαλική διαπαιδαγώγηση», λέει ο Lehmiller. «Το αποτέλεσμα είναι ότι η ευχαρίστηση των γυναικών ήταν λιγότερο προτεραιότητα κατά τη διάρκεια του σeξ».
Αυτό είναι γνωστό ως «κενό απόλαυσης».
Πως βιώνουν τους oργασμούς τα δύο φύλλα
Οι άντρες και οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε oργασμό με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά ο Lehmiller διευκρινίζει ότι στην έρευνα που διεξήχθη και τα δύο φύλλα έδωσαν παρόμοιες απαντήσεις.
Οι συνήθεις περιγραφές oργασμού περιλάμβαναν:
- Ευχάριστη ικανοποίηση
- Χαλάρωση
- Συναισθηματική οικειότητα
- Έκσταση
- Αίσθημα πλημμύρας, έξαψης, και έντονων παλμών
«Τα συναισθήματα της σeξουαλικής ευχαρίστησης φαίνονται στην πραγματικότητα να είναι αρκετά παρόμοια μεταξύ των δύο φύλων», λέει ο Lehmiller.
Η σeξουαλική δυσλειτουργία επίσης μοιάζει παρόμοια μεταξύ των φύλων
Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές στις σeξουαλικές δυσκολίες σε όλα τα φύλα. «Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι η πιο κοινή σeξουαλική δυσκολία - χαμηλό σeξουαλικό ενδιαφέρον - είναι η ίδια μεταξύ των δύο φύλων», λέει ο Lehmiller.
Ωστόσο, οι άνδρες αναφέρουν:
- Πρόωρο oργασμό
- Στυτική δυσκολία
- Δυσκολία στον oργασμό
Οι γυναίκες αναφέρουν:
- Δυσκολία στον oργασμό
- Κολπική ξηρότητα
- Χαμηλή σeξουαλική απόλαυση