Πώς να προστατευτείτε από τη σαλμονέλα
Γιατί το πλύσιμο απλώς των χεριών δεν αρκεί
Δημοσίευση 20/10/2013 | 00:00
Γνωρίζετε πώς μπορείτε να προστατευτείτε περισσότερο από τη σαλμονέλα;
Ο Μπεν Τσάπμαν, ειδικός της ασφάλειας των τροφίμων και επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δίνει τα φώτα του για το πώς πρέπει να ξεπαγώνουμε, να κόβουμε και να μαγειρεύουμε σωστά το κοτόπουλο, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Προσοχή στις επιφάνειες που ακουμπάτε το κοτόπουλο
Το ίδιο το κρέας, αλλά και τα υγρά που θα βγουν από αυτό όταν το κόψετε μπορούν να μολύνουν άλλα αντικείμενα και επιφάνειες, όπως τα χέρια σας, τον πάγκο της κουζίνας, το μαχαίρι ή άλλα φαγητά. Να έχετε μια ξεχωριστή επιφάνεια κοπής για το κοτόπουλο και να το τοποθετείτε σε μια ξεχωριστή πλαστική σακούλα, έτσι ώστε να μη μολύνει άλλα τρόφιμα, να πλένετε πάντα τα χέρια σας και την επιφάνεια μετά τη χρήση.
Μην πλένετε το κοτόπουλο
Η πρακτική προωθεί τη μόλυνση, αφού βοηθάει στην εξάπλωση των υγρών του κρέατος, αυξάνοντας τον κίνδυνο.
Ξεπαγώστε σωστά
Μην το ξεπαγώσετε στον πάγκο της κουζίνας σας και –σημαντικό– μην αφήσετε το κοτόπουλο έξω από το ψυγείο για περισσότερες από 4 ώρες. Καθώς ξεπαγώνει, το νερό που θα τρέξει έχει μικρόβια. Βάλτε το σε ένα δοχείο, το οποίο θα το χρησιμοποιείτε γι' αυτήν τη χρήση.
Μαγειρέψτε σωστά
Μαγειρέψτε το κρέας σε μια εσωτερική θερμοκρασία 73 βαθμών Κελσίου, ενώ συνιστάται η χρήση ψηφιακού θερμομέτρου.