Η δικαίωση των ελληνικών τυριών
Δείτε πως κατέκτησαν την Ευρώπη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/6/2022 | 01:39
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με παράδοση στα γαλακτομικά προιόντα που δεν είχε καταφέρει εώς τώρα να πείσει τους Ευρωπαίους να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους
Οι Έλληνες παραγωγοί επέλεξαν να επεδύσουν στην εξωστρέφεια και να διαφημίσουν τα υψηλής ποιότητας τυριά τους και τα αποτέλεσματα έχουν αρχίσει και φαίνονται.
Οι εξαγωγές τυριών ακόμα και μέσα στην πανδημία σημειώσαν έναν ικανοποιητικό αριθμό πωλήσεων και οι βραβεύσεις δεν λένε να σταματήσουν σε διεθνείς εκθέσεις.
Τελευταία επιτυχία ήταν η παρουσία ελληνικών τυριών ανάμεσα σε 1350 είδη από όλο τον κόσμο στη λίστα που παρουσίασε το «Taste Atlas», ένας ταξιδιωτικός οδηγός ανά τον κόσμο για παραδοσιακά προιόντα.
1350 world cheeses: https://t.co/hpRrqBXfOY pic.twitter.com/ASXBcSJsC1
— TasteAtlas (@TasteAtlas) June 20, 2022
35 τυριά από την Ελλάδα βρέθηκαν σε αυτή τη λίστα, ενώ 13 από αυτά βρέθηκαν στα 50 πρώτα.
Στην κορυφή της βρίσκεται το τυρί «Canastra», το οποίο παρασκευάζεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της Βραζιλίας, όμως η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από το Καλαθάκι Λήμνου και τη Γραβιέρα Νάξου, τα δύο πεντανόστιμα καιδημοφιλή σε όλο τον κόσμο.τυριά μας.
Στην πρώτη πεντάδα συμπεριλαμβάνεται και το Μετσοβόνε (5η θέση), ενώ το Γαλλικό «Mont d’ Or» βρίσκεται στην 4η θέση.
Μεγάλη έκπληξη ήταν ότι η ελληνική φέτα δεν βρέθηκε ανάμεσα στα 50 καλύτερα, αλλά βρέθηκε αρκετές θέσεις πιο κάτω.