Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων
Δημοσίευση 4/7/2022 | 13:34
Ένας από τους συνηθέστερους τύπους απώλειας ακοής είναι η βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθίσταται πιο δύσκολη η ακρόαση των υψίσυχνων ήχων. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι συνηθέστερη στους ηλικιωμένους ως πρεσβυακουσία καθώς και σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε περιβαλλοντική φασαρία.
Ενδείξεις απώλειας ακοής υψηλών συχνοτήτων
Όταν συνομιλείτε με κάποιον μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκολία στην ακρόαση συγκεκριμένων συμφώνων όπως «σ», «ψ», «ξ» με αποτέλεσμα η ομιλία να μην έχει διάκριση ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο, βλέπετε τηλεόραση ή βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον. Συνήθως οι άνθρωποι με αυτό τον τύπο απώλεια ακοής αναφέρουν ότι μπορούν να ακούσουν αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν. Επίσης, καθίσταται πιο δύσκολη η κατανόηση των γυναικείων και παιδικών φωνών καθώς και η ικανότητα ακρόασης ήχων όπως το κελάϊδισμα.
Διάγνωση βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων
Η διάγνωση γίνεται με την διενέργεια ακοογράμματος σε ειδική ηχομονωμένη αίθουσα. Τα αποτελέσματα αναγράφονται πάνω το ακοόγραμμα. Τα ακοογράμματα που απεικονίζουν βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων εμφανίζουν μια κλίση προς τα δεξιά με τις συχνότητες από τα 2 KHz και πάνω να έχουν επηρεαστεί. Ο βαθμός της βαρηκοΐας μπορεί να ποικίλει από ήπια έως πολύ σοβαρή.
Επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων
Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να επηρεαστούν, με τους κυριότερους παράγοντες να είναι:
- Γήρανση. Πρόκειται για την λεγόμενη πρεσβυακουσία η οποία συμβαίνει σε βάθος χρόνου και πολλές φορές γίνεται αντιληπτή μετά από χρόνια. Μια από τις κυριότερες ενδείξεις είναι η δυσκολία κατανόησης της ομιλίας σε φασαρία.
- Θόρυβος. Βλάβη μπορεί να προκύψει είτε από έναν στιγμιαίο πολύ δυνατό ήχο όπως ένας πυροβολισμός είτε η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους εντάσεως άνω των 85 ντεσιμπέλ.
- Γενετική προδιάθεση.
- Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα είναι ωτοτοξικά όπως η ασπιρίνη σε μεγάλες ποσότητες, η χημειοθεραπεία και ορισμένα αντιβιωτικά.
- Σύνδρομο Meniere. Αυτή η πάθηση επηρεάζει το έσω ους και συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 30 και 50 ετών. Συνυπάρχουν εμβοές και ίλιγγος. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις επηρεάζονται και οι χαμηλές συχνότητες.
Θεραπευτικές επιλογές για την βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων
Στις περισσότερες περιπτώσεις η βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων είναι μη αναστρέψιμη. Η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτής της βαρηκοΐας. Συνήθως εφαρμόζονται ακουστικά βαρηκοΐας τύπου RIC όπου το μεγάφωνο βρίσκεται εντός του ακουστικού πόρου. Με αυτόν τον τύπο ακουστικών, ο ακουστικός πόρος παραμένει ανοιχτός επιτρέποντας στον βαρήκοο να ακούει τις χαμηλές συχνότητες με φυσικό τρόπο, ενισχύοντας έτσι μόνο τις υψηλές συχνότητες.
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιήσουν ενδωτιαία ακουστικά (ψείρες) ωστόσο αυτός ο τύπος ακουστικών δε συνιστάται για αυτόν τον τύπο βαρηκοΐας επειδή εμποδίζουν την είσοδο των χαμηλών συχνοτήτων εντός του ακουστικού πόρου.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα προσαρμογής μετά την εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας, ιδιαίτερα εάν έχει παρέλθει καιρός που ο βαρήκοος δεν αντιμετώπισε την πάθησή του.
Πρόληψη βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων
Ενώ η βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων είναι μη αναστρέψιμη ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί. Το σημαντικότερο μέτρο που μπορεί να λάβει κανείς είναι η προστασία της ακοής από ήχους εντάσεως άνω των 85 ντέσιμπελ. Ακόμη συνιστάται η μη ακρόαση μουσικής σε υψηλή ένταση και η χρήση ωτοασπίδων σε περιβάλλον με έντονο θόρυβο.
Στα φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει οικονομικές ωτοασπίδες. Στην περίπτωση που κάποιος συμμετέχει συχνά σε δραστηριότητες με πολύ φασαρία, συνιστάται η αγορά ειδικών noise canceling ακουστικών κεφαλής ή εξατομικευμένων ωτοασπίδων.