E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάξε σήμερα το απόλυτο καραμελένιο γλυκό από τα χεράκια της Dolly Parton

Δύσκολα θα φας μόνο ένα κομμάτι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/7/2022 | 00:27

Φτιάξε σήμερα το απόλυτο καραμελένιο γλυκό από τα χεράκια της Dolly Parton
collage

Λίγο μπελαλίδικο, ναι. Κολασμένο, επίσης ναι. Η απόφαση είναι δική σου.

Συστατικά
1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-3/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
5 με 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

1/2 κουταλάκι του γλυκού ανάλατο βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
Mια πρέζα αλάτι
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1-1/2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη συσκευασμένη
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Mια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι γάλα 2%.
1/3 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Σαντιγί

Εκτέλεση
Για την κρούστα, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. και κόψτε το βούτυρο μέχρι να γίνει μικρά κομματάκια. Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για μερική ώρα. Κάντε τη ζύμη μπάλα. Τυλίξτε σε πλαστικό. Βάλτε τη στο στο ψυγείο για 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.

Για την καραμέλα, λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι με 1/2 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο βούτυρο. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι ένα θερμόμετρο καραμέλας να δείξει 300° (στάδιο σκληρού ραγίσματος), ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τα καρύδια και τη βανίλια. Αδειάζετε αμέσως στο ταψί.

Αφήστε να σταθεί μέχρι να δέσει, περίπου 45 λεπτά. Χοντροκόβετε αρκετή καραμέλα για να μετρήσουμε 4 φλιτζάνια. Αφήνετε στην άκρη. Σπάστε την υπόλοιπη καραμέλα σε κομμάτια, και βάλτε τη στο ψυγείο.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη και αφήστε τη να περάσει και πέρα ​​από το χείλος του πιάτου (όπως θα κάνατε με μια τάρτα). Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο!

Στρώστε τη ζύμη με φύλλο διπλού πάχους. Την βάζετε στο φούρνο αφήνοντας πάνω της ξερά φασόλια ή άψητο ρύζι για να την κρατάει στο πάτο του ταψιού και να μην ανασηκωθεί.

Ψήνετε σε χαμηλότερη σχάρα φούρνου για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Αφαιρέστε το φύλλο και τα φασόλια!

Ψήστε για 3-6 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσει ο πάτος. Αφήστε τη να κρυώσει λίγο.

Για τη γέμιση, τοποθετήστε τους κρόκους αυγών σε ένα μικρό μπολ, και σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Χτυπάτε με το γάλα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να αφρατέψει. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και ανακατέψτε για 4 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Χτυπήστε σταδιακά μια μικρή ποσότητα ζεστού μείγματος στους κρόκους αυγών. και επιστρέφετε τα πάντα στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Μεταφέρετε αμέσως σε ένα καθαρό μπολ. Ανακατεύετε με το βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετήστε 3 φλιτζάνια από την ψιλοκομμένη καραμέλα σε κρούστα. Περιχύστε με τη γέμιση την καραμέλα. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη καραμέλα. Βάλτε το στο ψυγείο, σκεπασμένο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί και τα υπόλοιπα κομμάτια καραμέλας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χορταστικές και ισορροπημένες γιορτές: Πώς να φας ό,τι θες αλλά σωστά

Food 24.12.2024
Ιδέες για το πώς να κάνεις τα Χριστούγεννα πιο απολαυστικά και ισορροπημένα

Πώς να γλιτώσεις το hangover: Οι χρυσοί κανόνες που θα σε σώσουν

Body+Mind 24.12.2024
Αυτές τις μέρες, επιβάλλεται να γλεντήσεις

5 ταινίες με συγκλονιστικά χριστουγεννιάτικα κοστούμια για να δεις απόψε

Σινεμά 24.12.2024
Βάλε την αγαπημένη σου, χαμήλωσε τα φώτα και ταξίδεψε σε μια εποχή που τα Χριστούγεννα είχαν κλασική λάμψη!

Η JLo επιστρέφει την απόλυτη τάση των 00s ‑ To comeback που δε θέλαμε με τίποτα!

Style 24.12.2024
Η Jennifer Lopez επαναφέρει την πιο «πικρή» τάση των ’00s, προκαλώντας νοσταλγία και… ανησυχία στις fashionistas!

Το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο στον κόσμο: Ένα επικό ταξίδι 18.755 χιλιομέτρων

Ταξίδια 24.12.2024
Από την ηλιόλουστη Πορτογαλία ως τη σύγχρονη Σιγκαπούρη, μια ανεπανάληπτη εμπειρία γεμάτη περιπέτεια και οικολογική συνείδηση

3 συνήθειες που μας κάνουν να γερνάμε πρόωρα

Body+Mind 24.12.2024
Αν μπορείτε να τις κόψετε άμεσα

Panettone: Τρεις ειδικοί μας εξηγούν γιατί κοστίζει τόσο και πώς φτιάχνεται


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 24.12.2024
Ο Νίκος Χανδόλιας, ο Αλέξανδρος Ρίζος και ο Θωμάς Βουρνάζος μας λύνουν όλες τις απορίες στο νέο επεισόδιο της σειράς Focus On

Χριστουγεννιάτικα νύχια στο σπίτι: Ναι μπορείς!

Style Χτες
Σου έχουμε τα καλύτερα tips για να φτιάξεις τα νύχια σου μόνη σου στο σπίτι

Η αγαπημένη σου καθημερινή συνήθεια που προστατεύει το συκώτι και δεν το γνώριζες

Body+Mind Χτες
Πώς ο καφές και το τσάι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες ηπατικές παθήσεις

Σε ποιες τιμές κυμαίνονται οι βασιλόπιτες φέτος

Food Χτες
Αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το κόστος ενέργειας, αλλά η παράδοση της βασιλόπιτας παραμένει ατόφια στις καρδιές των Ελλήνων

Dubatsa: Η μανία με τη σοκολάτα του Ντουμπάι που έγινε... Θεσσαλονικιώτικη

Food Χτες
Η σοκολάτα του Ντουμπάι και η παραδοσιακή μπουγάτσα συναντούν τη σύγχρονη γαστρονομία στη νέα viral δημιουργία της Θεσσαλονίκης