E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάξε σήμερα το απόλυτο καραμελένιο γλυκό από τα χεράκια της Dolly Parton

Δύσκολα θα φας μόνο ένα κομμάτι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/7/2022 | 00:27

Φτιάξε σήμερα το απόλυτο καραμελένιο γλυκό από τα χεράκια της Dolly Parton
collage

Λίγο μπελαλίδικο, ναι. Κολασμένο, επίσης ναι. Η απόφαση είναι δική σου.

Συστατικά
1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-3/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
5 με 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

1/2 κουταλάκι του γλυκού ανάλατο βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
Mια πρέζα αλάτι
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1-1/2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη συσκευασμένη
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Mια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι γάλα 2%.
1/3 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Σαντιγί

Εκτέλεση
Για την κρούστα, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. και κόψτε το βούτυρο μέχρι να γίνει μικρά κομματάκια. Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για μερική ώρα. Κάντε τη ζύμη μπάλα. Τυλίξτε σε πλαστικό. Βάλτε τη στο στο ψυγείο για 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.

Για την καραμέλα, λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι με 1/2 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο βούτυρο. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι ένα θερμόμετρο καραμέλας να δείξει 300° (στάδιο σκληρού ραγίσματος), ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τα καρύδια και τη βανίλια. Αδειάζετε αμέσως στο ταψί.

Αφήστε να σταθεί μέχρι να δέσει, περίπου 45 λεπτά. Χοντροκόβετε αρκετή καραμέλα για να μετρήσουμε 4 φλιτζάνια. Αφήνετε στην άκρη. Σπάστε την υπόλοιπη καραμέλα σε κομμάτια, και βάλτε τη στο ψυγείο.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη και αφήστε τη να περάσει και πέρα ​​από το χείλος του πιάτου (όπως θα κάνατε με μια τάρτα). Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο!

Στρώστε τη ζύμη με φύλλο διπλού πάχους. Την βάζετε στο φούρνο αφήνοντας πάνω της ξερά φασόλια ή άψητο ρύζι για να την κρατάει στο πάτο του ταψιού και να μην ανασηκωθεί.

Ψήνετε σε χαμηλότερη σχάρα φούρνου για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Αφαιρέστε το φύλλο και τα φασόλια!

Ψήστε για 3-6 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσει ο πάτος. Αφήστε τη να κρυώσει λίγο.

Για τη γέμιση, τοποθετήστε τους κρόκους αυγών σε ένα μικρό μπολ, και σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Χτυπάτε με το γάλα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να αφρατέψει. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και ανακατέψτε για 4 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Χτυπήστε σταδιακά μια μικρή ποσότητα ζεστού μείγματος στους κρόκους αυγών. και επιστρέφετε τα πάντα στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Μεταφέρετε αμέσως σε ένα καθαρό μπολ. Ανακατεύετε με το βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετήστε 3 φλιτζάνια από την ψιλοκομμένη καραμέλα σε κρούστα. Περιχύστε με τη γέμιση την καραμέλα. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη καραμέλα. Βάλτε το στο ψυγείο, σκεπασμένο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί και τα υπόλοιπα κομμάτια καραμέλας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H απόχρωση μαλλιών της Lindsay Lohan είναι το απόλυτο trend

Body+Mind 26.03.2025
Το νέο look που έκλεψε τις εντυπώσεις

Το παλιό καφενείο από 1787 που λειτουργεί ως σήμερα

Ταξίδια 26.03.2025
Το καφενείο που είναι μια ζωντανή ιστορία 2,5 αιώνων!

Το πανέμορφο ορεινό χωριό της Αρκαδίας, γνωστό από ένα ... «ποίημα»

Ταξίδια 26.03.2025
Το κάστρο, το «σπίτι του Κολοκοτρώνη» και το μυθικό γεφύρι

Το βότανο ‑ φρουρός για δυνατά δόντια

Body+Mind 26.03.2025
Πώς να χρησιμοποιήσεις το φασκόμηλο για στοματική υγιεινή

Η Ζέτα Μακρυπούλια έφερε την άνοιξη με το πιο άνετο outfit για χαλαρές βόλτες

Style 26.03.2025
Εντυπωσιάζει πάντα με τις υπέροχες αναλογίες της αλλά και με τις κομψές στυλιστικές της επιλογές!

«Φαινόμενο Μικελάντζελο»: Πώς μία σχέση μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Σχέσεις 26.03.2025
Κι όμως, οι σχέσεις μπορεί να έχουν μεταμορφωτική δύναμη και να μας κάνουν καλό, άσχετα με την γενικότερη πεποίθηση της εποχής μας

7 μέρη για να φας παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου εντός και εκτός Αθηνών

Eat + Drink Χτες
Απόλαυσε καλό φαγητό με την παρέα σου σε αυτά τα μέρη!

Καρδιακή ανακοπή: Συμπτώματα 24 ώρες πριν που προειδοποιούν

Body+Mind Χτες
Νέα μελέτη ρίχνει φως στα προβλήματα της καρδιάς

Τα πιο ξεχωριστά αρώματα με νότες τριαντάφυλλου

Body+Mind Χτες
Αν σου αρέσουν τα τριαντάφυλλα, θα τα λατρέψεις αυτά τα αρώματα!

Πώς να σώσεις ένα χαλασμένο μανικιούρ όταν δεν μπορείς να πας στην τεχνίτριά σου

Style Χτες
Μικρά κόλπα για την περίοδο των γιορτών που μπορεί να έχεις μικροθεματάκια

Πώς να φροντίσεις τις γλάστρες σου την άνοιξη

Σπίτι Χτες
Για να ανανεώσεις και να αναδείξεις το μπαλκόνι σου!

Τηγανητός μπακαλιάρος, το ελληνικό Fish and Chips

Focus On Χτες
Τον βρήκαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης