Πώς εξηγούμε στα παιδιά πως φέτος δεν μπορούν να πάρουν όσα δώρα θέλουν
Τι λένε οι ψυχολόγοι
Δημοσίευση 21/12/2013 | 00:00
Πώς να εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά τους πως φέτος τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν όσα δώρα λαχταρούν;
O Διονύσης Σουρέλης, ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Middlesex, έδωσε χρήσιμες συμβουλές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μιλούν για τους προβληματισμούς τους σχετικά με την οικονομική κρίση και να τους εξηγούν τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, εξηγώντας πως ίσως να μη μπορέσουν να πάρουν όσα δώρα θέλουνε.
Αν καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, τα παιδιά θα είναι περισσότερο υποστηρικτικά, ενώ «θα αντικαταστήσουν τις ανάγκες αυτές με συναισθήματα, επικοινωνία και δραστηριότητες που δεν απαιτούν κατ' ανάγκη χρήματα».
Το να μη μιλούν οι γονείς για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στα παιδιά τους «επιφέρει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν», είπε ο κ. Σουρέλης. «Τα παιδιά βιώνουν άγχος και πιθανώς να αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, όπως απόρριψη, αφού κανείς δεν βρίσκεται εκεί να εκπληρώσει τις ανάγκες τους, συναισθηματικές ή υλικές».
Αυτές οι συζητήσεις θα δώσουν στα παιδιά τα εφόδια να μάθουν να αντεπεξέρχονται και να αποδέχονται δύσκολες καταστάσεις, τονίζει ο κ. Σουρέλης.
«Νιώθω άσχημα όταν μου ζητούν κάτι που δεν μπορώ να τους το προσφέρω. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο, τους εξηγώ πως πρέπει να καλυφθούν πρώτα κάποιες πιο βασικές ανάγκες και αν κάτι περισσέψει, θα κάνουμε αυτά που θέλουν», λέει η Σταυρούλα Κούρτη, μητέρα δύο αγοριών, ηλικίας επτά και εννέα ετών.
Το ίδιο αναφέρει και ο Νεκτάριος Καβουρίνος, όταν ο δωδεκάχρονος γιος του ζητά ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία όμως δεν μπορεί να του αγοράσει. «Προσπαθώ να εξηγώ στο παιδί μου τους λόγους που δεν μπορώ να πάρω αυτό που θέλει. Του λέω, για παράδειγμα, πως δεν έχω πολλή δουλειά στο μαγαζί και του δίνω να καταλάβει πως κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από αυτά που ζητάει».
Η Κατερίνα Σαράντου, μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία, λέει: «Μου αρέσει να συζητάω με τα παιδιά μου τους λόγους που ζητούν τέτοιου είδους πράγματα, τι θα γίνει αν δεν τα πάρουν, τι ανάγκη θα τους καλύψουν, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε με πιο οικονομικό τρόπο τις ανάγκες αυτές».