Τον 6ο αιώνα π.Χ., ένας αρχαίος Έλληνας διατύπωσε μια θεωρία για τη διατροφή του, η οποία βασιζόταν στην αποφυγή του κρέατος. Αυτός ήταν ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, με τη διατροφή αυτή να τον μετατρέπει στον πρώτο γνωστό vegetarian της ιστορίας.
Η διατροφή αυτή αρχικά επιλέχθηκε ως μια ηθική στάση ενάντια στη θυσία των ζώων, απορρίπτοντας το κρέας και το ψάρι εντελώς. Ο Πυθαγόρας έτρωγε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και πολύ λίγα γαλακτοκομικά. Όπως αναφέρει ο Ησίοδος άλλωστε, τα δημητριακά ήταν πολύ συχνή τροφή στην αρχαιότητα και η κύρια για τους Πυθαγόρειους.
Η διατροφή μας άλλωστε δεν είναι απλά μια στάση ζωής αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, είχε τονίσει από την αρχή αυτή τη σχέση. Η ισονομία, η συμμετρία και η αρμονία στη διατροφή, ήταν η βάση και της θεωρίας του Ιπποκράτη αλλά και των Πυθαγόρειων.
Όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, η διατροφή θα πρέπει να δύναται να θεραπεύσει τις περισσότερες ασθένειες, αρκεί «το φάρμακο να είναι η τροφή σου και η τροφή να είναι το φάρμακο σου».
Οι επιστήμονες πλέον αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία ορισμένων τροφών και ειδικότερα εκείνων που παράγονται στον τόπο διαμονής, οι οποίες πολλές φορές διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό.
Η Πυθαγόρειος Διατροφή λοιπόν απορρίπτει το κρέας, αφού μπορεί να επηρεάσει τη ροή και την ισορροπία των σωματικών υγρών και γενικότερα την υγεία του ανθρώπου. Παραδείγματα τροφών της Πυθαγόρειας Διατροφής ήταν τα κόκκινα φασόλια, τα καρύδια, το καρότο, το σέλινο, τα σύκα, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σταφύλια, το λεμόνι, η ντομάτα κ.α.
Η διατροφή αυτή βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί ώστε να επιστρέψει στην ορθή λειτουργία του. Η απουσία κρέατος μειώνει τα κορεσμένα λίπη στον οργανισμό, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης. Επίσης, η πλούσια παρουσία φυτικών ινών σε αυτή, αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει την επιθυμία μας για γλυκό. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο πριν την ξεκινήσετε.