Πόσο αντέχετε το ποτό;
Προσοχή αυτές τις μέρες
Δημοσίευση 26/12/2013 | 00:00
Βιολογικοί παράγοντες καθορίζουν την αντοχή μας στο αλκοόλ, σύμφωνα με ειδικούς από το Γραφείο Αγωγής για το Αλκοόλ & τις Ουσίες (OADE) του Πανεπιστημίου Notre Dame, στην Ιντιάνα.
Γεμάτο ή άδειο στομάχι
Πριν αρχίσετε να πίνετε, φροντίστε να έχετε φάει καλά και κυρίως φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες.
Ρυθμός κατανάλωσης
Όσο πιο γρήγορα πίνει κανείς, τόσο πιο γρήγορα τον επηρεάζει το αλκοόλ. Το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ την ώρα.
Περιεκτικότητα ποτού σε αλκοόλ
Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις από ποτό σε ποτό – από 4,27% σε ορισμένες ελαφριές μπίρες και 7,4% σε μερικά ελαφρά κρασιά, έως πάνω από 35% σε δυνατά ποτά, όπως η τεκίλα, το τζιν, η βότκα κ.τ.λ.
Όσο πιο δυνατό το ποτό που πίνετε, τόσο υψηλότερη θα είναι η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα.
Βάρος και φύλο
Όσο λιγότερα κιλά και λιγότερο λίπος έχει κάποιος, τόσο περισσότερο ο οργανισμός επηρεάζεται από το αλκοόλ. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο αλκοόλ απ' ότι οι άντρες. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερη ποσότητα από το ένζυμο διυδρογενάση, που διασπά το αλκοόλ στο στομάχι, αφετέρου δε, διαθέτουν λιγότερο νερό στο σώμα και περισσότερο λίπος.
Ψυχολογία
Το αλκοόλ βελτιώνει τη διάθεση υπό φυσιολογικές συνθήκες, όμως έπειτα από κάποια ποσότητα και πάνω αρχίζει ο... κατήφορος, και συναισθηματικά και οργανικά.
Φάρμακα
Όποιος παίρνει φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να βεβαιώνεται ότι αυτά δεν αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ, διότι μερικοί συνδυασμοί μπορεί να απειλήσουν την υγεία.
Ακόμη, αν είστε κουρασμένοι ή αναρρώνετε από κάποια ασθένεια, καλό θα ήταν να περιορίσετε την ποσότητα και να αρκεστείτε σε ένα μικρό ποτηράκι κρασί!