Θεσσαλονίκη: Ιστορικές ταβέρνες και εστιατόρια που αντέχουν στο χρόνο
Στη συμπρωτεύουσα υπάρχουν μέρη για φαγητό που μετρούν αισίως 100 χρόνια και πάνω.
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 29/9/2022 | 13:56
H Θεσσαλονίκη έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως η "πόλη του καλού φαγητού" κι αυτό ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Για την ακρίβεια, στη Θεσσαλονίκη, θα βρεις μαγαζιά που μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις εξαιρετικό φαγητό και τα οποία είναι πλέον ιστορικά, αφού μετρούν πάνω από 50 χρόνια ζωής. Το σημαντικό είναι, ότι παρόλο που πιθανότατα έχουν αλλάξει χέρια κι έχουν περάσει σε επόμενες γενιές, έχουν διατηρήσει τις ιδιαίτερες γεύσεις τους ή και τις έχουν βελτιώσει και εξελίξει σε πιο σύγχρονες food τάσεις.
Ποια είναι αυτά τα ιστορικά γαστρονομικά spot; Διάβασε παρακάτω.
Χαμόδρακας
Ομορφαίνει τη Μανώλη Γαγγύλη, στην παραλία Νέας Κρήνης, από το 1926, δηλαδή σχεδόν 100 χρόνια! Υπήρξε στέκι πολλών διασημοτήτων στο παρελθόν, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί την ποιότητα στις γεύσεις του, δίνοντας έμφαση στα φρέσκα υλικά. Δοκίμασε οπωσδήποτε τη σαλάτα του Ραβδούχου, λιγκουίνι με θαλασσινά, καθώς και φρέσκα ψάρια.
Το Άσυλο
Το Άσυλο υπάρχει στην Ευαγγελίστρια, κοντά στα πανεπιστήμια, από το 1946 όπου λειτουργούσε ως καφενές κι από το 1978, που έκανε ανακαίνιση έχει περίπου τη μορφή που έχει σήμερα. Με άρωμα παρελθόντος, το Άσυλο διαθέτει στο εσωτερικό του ένα υπέροχο jukebox με μουσικές που αγαπήσαμε. Όσο για το μενού του, δοκίμασε οπωσδήποτε, ελασσονίτικο, κοντοσούβλι κοτόπουλου ή χοιρινού, μπριζόλα σούβλας, μιας και το Άσυλο ...ειδικεύεται στη σούβλα!
Ζύθος - Ντορέ
Ένας χώρος-σταθμός στην εστίαση της πόλης, βρίσκεται στο ... πλευρό του Λευκού Πύργου από το 1959. Στο Ντορέ, είχαν γυριστεί ταινίες, βίντεοκλιπ, ενώ ήταν τόπος συνάντησης δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. Το 1992, σε μια προσπάθεια να "σωθεί" από την κρίση που επιφέρουν οι αλλαγές των δεκαετιών, ενώθηκε με το Ζύθος στα Λαδάδικα κι από τότε τα μαγαζιά είναι δύο. Δοκίμασε οπωσδήποτε διπλοφουρνιστή πανσέτα με κρέμα μελιτζάνας, κροκέτες θαλασσινών με φακές και πλιγούρι, καθώς και μακαρονάδα με καπνιστό σολωμό!
Πήρε και βραδιάζει
Υπάρχει σε ένα αγαπημένο στενάκι της Ομήρου 7, στην περιοχή του Ευκλείδη, από το 1944. Είναι χρωματιστό και ευχάριστο, ενώ συχνά θα βρεις live λαϊκές και ρεμπέτικες βραδιές. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα ξακουστά σουτζουκάκια και μπιφτέκια, αλλά και τη βαρελίσια ρετσίνα.
Κρόνος
Ο Κρόνος άνοιξε στη Β. Όλγας με Βαφοπούλου το 1961. Ο εξωτερικός του χώρος διαθέτει όμορφα πλατάνια για τις μέρες με ζέστη, ενώ το χειμώνα μπορείς να απολαύσεις τα πιάτα του στο εσωτερικό του μαγαζιού με τους γεμάτους από κάδρα και διακοσμητικά τοίχους που σε ταξιδεύουν σε παλιές εποχές. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα περιβόητα σουτζουκάκια και τις μπριζόλες του μαγαζιού, καθώς και τον γύρο.
Ίγγλις
Βρίσκεται στις αρχές της Άνω Πόλης, σε μία ήσυχη και πανέμορφη γειτονιά, σαν όαση. Άνοιξε πρώτα τις πόρτες του το 1914, ενώ στην οδό Ηροδότου 32, βρίσκεται από το 1950 και σερβίρει κάτω από πλατιά φύλλα και ατμόσφαιρα "χωριού". Δοκίμασε οπωσδήποτε μπουγιουρντί, χουνκιάρ μπεγεντί και μοσχαράκι με φλομάρια.