3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αποκτήσεις κατοικίδιο
Για πολλούς ανθρώπους ένα ζώο συντροφιάς είναι σημαντικό μέλος της οικογένειας.
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 1/12/2022 | 00:22
Ενώ το να έχεις ένα ζώο ως μέλος της οικογένειάς σου μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό και γλυκό, ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η φροντίδα ενός ζώου είναι επίσης μια τεράστια ευθύνη.
Θα δεσμευτείς για να καλύψεις όλες τις απαιτήσεις του ζώου σου – τροφή, άσκηση, στέγαση, περιποίηση και κτηνιατρική φροντίδα. Πριν αποκτήσεις οποιοδήποτε νέο ζώο συντροφιάς, είναι απολύτως απαραίτητο να ερευνήσεις διεξοδικά τη φροντίδα που θα χρειαστεί το ζώο για να διασφαλίσεις ότι έχεις την ικανότητα να καλύψεις τις φυσιολογικές, συμπεριφορικές και κοινωνικές ανάγκες του ζώου που θα διαλέξεις για συντροφιά.
Έτσι, πρέπει να σκεφτείς κάποια πράγματα πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση. Σου δίνουμε τα 3 σημαντικότερα για να αναρωτηθείς!
ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ
Η μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου είναι 13 χρόνια, οπότε βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος για μια μακρά αφοσιωμένη δέσμευση στον νέο σου πιστό φίλο. Αυτό σημαίνει να αγαπάς το κατοικίδιό σου μετά το στάδιο του κουταβιού, στην άτακτη ενεργητική εφηβεία του και στα χρόνια που θα είναι οκνηρό και μουρτζούφλικο λόγω μεγάλης ηλικίας.
ΧΡΟΝΟΣ
Ετοιμάσου να δώσεις πολύ από το χρόνο σου. Όπως όταν έχεις ένα μικρό παιδί, έτσι και με το κουτάβι ή το γατάκι πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο και διάθεση στη "διαπαιδαγώγησή" του, στο παιχνίδι του και, βέβαια, αν πρόκειται για σκύλο, στις βόλτες του, οι οποίες πρέπει να είναι σίγουρα δύο την ημέρα (ανάλογα τη ράτσα, το μέγεθος, κλπ). Εάν είσαι ένας πολυάσχολος άνθρωπος και φεύγεις πολύ συχνά από το σπίτι, ακόμα και για μέρες, θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.
ΚΟΣΤΟΣ
Όπως προείπαμε, ένα κατοικίδιο είναι όπως ένα παιδί. Χρειάζεται εκτός από το χρόνο σου κι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματά σου. Εάν θέλεις το φιλαράκι σου, να έχει μια καλή υγεία, τότε θα πρέπει να δίνεις ένα σεβαστό ποσό για να του παρέχεις τροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό του, ωραία παιχνίδια, συχνές εξετάσεις κι επισκέψεις στο γιατρό για έλεγχο και εμβόλια, φάρμακα και αντιπαρασιτικά, κ.α. Όλα αυτά εάν τα υπολογίσεις, δεν είναι λίγα έξοδα!