5 τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη
Σημαντική σύμμαχοι σε ένα σημαντικό πρόβλημα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/1/2023 | 01:10
Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατί είναι απαραίτητο συστατικό για τις μεμβράνες των κυττάρων. Ωστόσο, αν αυξηθεί πάνω από το όριο, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να επηρεάσει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Οπότε η διατήρηση των επιπέδων στον οργανισμό είναι πολύ σημαντική για αυτόν.
Εκτός από τα φάρμακα που δίνονται πολλές φορές για να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, υπάρχουν και κάποια τροφές που βοηθούν στη μείωση της, όπως οι 5 παρακάτω:
Βρώμη
Η βρώμη περιέχει πολλές φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει να ελεγχθούν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μπορείς να την προσθέσεις στα δημητριακά σου ή στο γιαούρτι σου. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε στην ομελέτα ή στα μπιφτέκια, αντί για φρυγανιά ή ψωμί.
Ξηροί καρποί
Μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Μπορείς να τους φας σκέτους, να τους βάλεις στη σαλάτα ή πάλι στο γιαούρτι σου. 20 με 30 γραμμάρια είναι μια καλή ποσότητα σε κάθε μερίδα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Όσπρια
Όποιο όσπριο κι αν προτιμάς, αφού όλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να σε βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Είτε είναι φασόλια, είτε ρεβίθια, είτε φακές, δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να γίνει η διαφορά.
Ψάρια
Τα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στη μείωση της χοληστερόλης. Δυο φορές την εβδομάδα η κατανάλωση ψαριού είναι μια πολύ καλή και εφικτή επιλογή. Τα λιπαρά ψάρια, που περιέχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά είναι οι σαρδέλες, ο γαλέος, ο γαύρος, ο σολομός και το λαβράκι.
Ελαιόλαδο
Και το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη. Το ελαιόλαδο φυσικά δεν κάνει καλό μόνο σε αυτόν τον τομέα και θα πρέπει να είναι ενταγμένο γενικότερα στη διατροφή μας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε στην κατανάλωση, αφού πρόκειται για μια τροφή με πολλές θερμίδες και καλό είναι να μην το παρακάνουμε.