Ποιες ανασφάλειες μπορούν να χαλάσουν τη σχέση σου;
Τα σημάδια ανασφάλειας που πρέπει να ξέρεις!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 3/2/2023 | 11:09
Η ανασφάλεια είναι ένα εσωτερικό αίσθημα απειλής. Όλοι το νιώσαμε τη μια ή την άλλη στιγμή. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουμε ανασφάλειες ͘ίσως και επιθυμητό καθώς μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για ένα βήμα προς την αυτογνωσία μας. Όμως, ενώ είναι αρκετά φυσιολογικό περιστασιακά να βιώνουμε συναισθήματα αυτο-αμφιβολίας, η χρόνια ανασφάλεια μπορεί να σαμποτάρει την επιτυχία μας στη ζωή. Και είναι ιδιαίτερα επιζήμια καθώς φθείρει τις στενές προσωπικές μας σχέσεις. Ποιες είναι οι ανασφάλειες που μπορούν να χαλάσουν τη σχέση σου;
Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Χωρίς αυτοπεποίθηση, αρχίζεις να αναζητάς διαρκή επιβεβαίωση από τον σύντροφό σου. Σταδιακά φλερτάρεις με κάποιου είδους συναισθηματική εξάρτηση, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των σχέσεων. Όταν εξαρτάσαι συναισθηματικά από κάποιον, αρχίζεις να χάνεις κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό σου και την προσωπικότητά σου.
Όσο περισσότερο αναζητάς μια ασταμάτητη επιβεβαίωση, τόσο περισσότερο απομακρύνεις από κοντά σου τον σύντροφό σου. Και όσο περισσότερο απομακρύνεται εκείνος, τόσο πιο ανασφαλής αισθάνεσαι εσύ. Και κάπως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος καταλήγει τις περισσότερες φορές σε αυτό που φοβάσαι πιο πολύ… Στη διάλυση αυτής της σχέσης.
Έλεγχος και ζήλεια
Όταν κάποιος προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα, είτε την ίδια τη σχέση (αυτά που κάνει ένα ζευγάρι μαζί) είτε τον σύντροφό του (αυτά που κάνει ή που δεν κάνει ο άλλος), σημαίνει πως ο ίδιος αισθάνεται απειλή. Και για αυτό το λόγο αυτό έχει την παρορμητική ανάγκη να πάρει τον έλεγχο. Η ανάγκη για έλεγχο θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι υπάρχουν βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα.
Πώς να τις αντιμετωπίσεις;
Αποτίμησε την αξία σου
Σκέψου τα χαρακτηριστικά που έχεις ως άτομο. Μπορεί να είσαι καλή, αξιόπιστη, αστεία, επικοινωνιακή. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που εκτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι σε έναν σύντροφο. Σκέψου αν κάνεις τη ζωή του άλλου ατόμου καλύτερη. Τον κάνεις να νιώθει την αγάπη σου; Τον υποστηρίζεις, τον κάνεις χαρούμενο; Αυτά είναι πράγματα που όλοι θέλουν να αισθάνονται σε μια σχέση, όμως πολλοί συχνά δεν τα κάνουν. Επικεντρώσου σε αυτά που προσφέρεις αντί σε αυτά που πιστεύεις ότι σου λείπουν. Αυτό θα αλλάξει την προοπτική σου. Εάν το άλλο άτομο δεν εκτιμά αυτό που έχεις να του προσφέρεις, απλά δεν θα του το προσφέρεις.
Διατήρησε την ανεξαρτησία σου
Μια υγιής σχέση αποτελείται από δύο υγιείς ανθρώπους. Η διατήρηση της ταυτότητάς σου και η φροντίδα των αναγκών σου για προσωπική ευεξία είναι τα κλειδιά για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας σε μια σχέση. Όταν δεν εξαρτάσαι από τη σχέση σου για να καλύψεις όλες τις ανάγκες σου, νιώθεις πιο ασφαλής για τη ζωή σου. Το να είσαι ανεξάρτητο άτομο που έχει τις δραστηριότητές του, σε κάνει επίσης πιο ελκυστικό σύντροφο. Οι τρόποι διατήρησης της ανεξαρτησίας σου περιλαμβάνουν: χρόνο με τους φίλους σου, ενδιαφέροντα και χόμπι, τη διατήρηση της οικονομικής ανεξαρτησίας σου και στόχους αυτο-βελτίωσης που είναι ξεχωριστοί από τους στόχους της σχέσης. Θα πρέπει, λοιπόν, να μάθεις να βλέπεις τη σχέση σου όχι σαν ένωση δύο ατόμων χωρίς αυτόνομη βούληση και προσωπικότητα και χωρίς ατομικές επιλογές, αλλά σαν ένωση δύο δημιουργικών, ανεξάρτητων ατόμων που έχουν επιλέξει να είναι μαζί αντί να είναι χώρια.
Άφησε πίσω σου κακές εμπειρίες του παρελθόντος
Οι προηγούμενες εμπειρίες μπορούν να βλάψουν την ερωτική σου ζωή. Αν ένας κακός πρώην σύντροφος σε έκανε να αισθάνεσαι ανεπιθύμητη και ανασφαλής, βρες τρόπο να αφήσεις πίσω σου αυτές τις αποσκευές. Συζήτησε με φίλους, με ειδικούς, με την οικογένειά σου ή τον τωρινό σου σύντροφο ακόμα για την προηγούμενη εμπειρία σου και ζήτησε τη στήριξή τους και την κατανόησή τους. Κλείσε την πόρτα στο παρελθόν σου ώστε να μην αδικήσει το παρόν σου.
Η επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας
Όταν νιώθεις να σε κυριεύει έντονα η ανασφάλεια και να υπονομεύει τη σταθερότητα της σχέσης σου μία λύση υπάρχει. Διάλεξε τη σωστή στιγμή και μίλα με τον σύντροφό σου. Προσπάθησε να μιλήσεις όταν τα πράγματα πάνε καλά, όχι άσχημα. Άκουσε και τη δική του θέση σε όλο αυτό και υπολόγισέ τον στις αποφάσεις ή στα συναισθήματά σου. Δεν είσαι μόνη σου. Εισέπραξε την αγάπη, τη στήριξή του και άκουσε τα παράπονά του. Οι σχέσεις με σταθερές βάσεις θα βρουν την άκρη και θα επιβιώσουν.