Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις φόλες
Τα ύπουλα δηλητήρια και πώς μπορούν να εξοντώσουν το αγαπημένο σου κατοικίδιο
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 23/2/2023 | 00:54
Δυστυχώς, ενώ υπάρχουν τριγύρω μας πολλοί φιλόζωοι άνθρωποι, υπάρχουν και πολλοί που φέρονται τόσο φριχτά στα ζώα που φτάνουν σε σημείο ακόμα και να τα δηλητηριάζουν και εξοντώνουν, συχνά προκαλώντας τους τρομερούς πόνους.
Τι είναι όμως οι φόλες, πώς τις αναγνωρίζεις και τι μπορείς να κάνεις; Διάβασε παρακάτω!
Η φόλα είναι κομμάτι τροφής εμποτισμένο με κάποια δηλητηριώδη ουσία που έχει ως σκοπό την εξόντωση ανυποψίαστου ζώου.
Είδη φόλας
Υπάρχουν πολλά είδη φόλας κι όλα είναι πολύ επικίνδυνα. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα οργανοφωσφορικά, αλλά και το τριμμένο γυαλί, ο γύψος, τα ποντικοφάρμακα, τα φυτοφάρμακα (γνωστές και ως εισπνεόμενες φόλες), τα σαλιγκαροκτόνα, το κυανιούχο κάλιο, τα υγρά μπαταρίας, και τέλος η στρυχνίνη που είναι πιο σπάνια.
Συμπτώματα
Όταν ο σκύλος σου φάει φόλα, πιθανότατα θα πέσει κάτω με έντονους σπασμούς, ενώ τεντώνει τα μπροστινά του πόδια και οι κόρες από τα μάτια του θα συσταλούν. Κάποιες από τις φόλες, όπως το ποντικοφάρμακο, δυστυχώς δεν γίνονται πάντα αντιληπτές και πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντίδραση εκείνη την ώρα. Μετά από καιρό ή και μήνες, όμως, μπορεί ο μικρός σου φίλος να πεθάνει από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία που προκλήθηκε με τη φόλα.
Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου φάει φόλα
Όσο πιο γρήγορα πας στον κτηνίατρο τόσο καλύτερα. Σε περίπτωση που είσαι σε μακρινή απόσταση, το μεταφέρεις στο πλησιέστερο κτηνιατρείο όσο το δυνατόν αμεσότερα. Επίσης, καλό είναι να έχεις προμηθευτεί -αφού πρώτα πάρεις οδηγίες από το γιατρό για το πώς θα το χρησιμοποιήσεις- ένα ειδικό φάρμακο που προκαλεί εμετό. Είναι η πιο σημαντική ενέργεια που μπορείς να κάνεις μέχρι να μεταφέρεις το ζώο στον κτηνίατρο.
Ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει πλύση στομάχου, να χορηγήσει ειδικά φάρμακα στο ζωάκι και να το νοσηλεύσει για κάποιες μέρες με ορό, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει, αν έχει προκληθεί βλάβη στα νεφρά και στο συκώτι.
Αφού περάσει ο κίνδυνος και το ζωάκι επιστρέψει στο σπίτι, καλό θα ήταν μετά από περίπου 15 ημέρες, να επαναλάβεις τις εξετάσεις -φυσικά πάντα σε συνεργασία με το γιατρό του ζώου- για να σιγουρευτείς πως όλα είναι εντάξει.