Που στην Αθήνα θα καλοφάς σαρακοστιανά και μεζέδες σε τίμιες τιμές και ποσότητες
Μεσογειακός θησαυρός στο πιάτο μας!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 5/3/2023 | 00:40
Αρχικά να εξηγήσουμε τι είναι η Σαρακοστή; Η περίοδος της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη εκκλησία ξεκίνησε με την Καθαρά Δευτέρα κι εσύ ψάχνεις πού στην Αθήνα θα καλοφάς σαρακοστιανά και μεζέδες σε τίμιες τιμές και ποσότητες. Η Σαρακοστή αποτελεί μία περίοδο νηστείας και καθαρότητας, που έχει ως στόχο τη σωματική αλλά και πνευματική κάθαρση. Η νηστεία αυτή διαρκεί 40 ημέρες και είναι αρκετές για να απολαύσεις νηστίσιμα καλούδια σε όλες τις περιοχές της Αθήνας.
Ακόμη και αν δεν τηρείς τα πατροπαράδοτα έθιμα, η Σαρακοστή είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κρέας. Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα διάλειμμα από την κρεατοφαγία, να ακολουθήσουμε ένα πιο «καθαρό» πλάνο διατροφής και να ανακαλύψουμε νέα στέκια.
Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσεις πού μπορείς να πας στην Αθήνα και να καλοφάς σαρακοστιανά και μεζέδες σε τίμιες τιμές και ποσότητες.
Το Υπερωκεάνιον
Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό ταβερνάκι στον Πειραιά, όπου μπορείς να απολαύσεις πεντανόστιμα πιάτα θαλασσινών και όχι μόνο. Ο χώρος του είναι σαν να βγήκε από νησί και θα σου θυμίσει ταβερνάκια απ’ το παρελθόν. Το γευστικό σου ταξίδι θα ξεκινήσει με ντολμαδάκια χειροποίητα, φάβα Σχοινούσας, αχινοσαλάτα και προχωρώντας στα κυρίως, θα δοκιμάσεις καλαμάρι ψητό, σουπιές ψητές με ταχίνι, χταπόδι στιφάδο με μελιτζάνες, αστακομακαρονάδα και ριζότο με μελάνι σουπιάς!
Ο ιδιοκτήτης του «Υπερωκεάνιου», με καταγωγή από την Κίμωλο και πρώην καπετάνιος, γνωρίζει καλύτερα από όλους πως θα σε φιλοξενήσει στο χώρο του και θα σε τρατάρει φρέσκα θαλασσινά σε εξαιρετικές τιμές!
Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τραβόλτα
Στον «Τραβόλτα» θα βρεις γεύσεις που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά. Είναι ένα στέκι που τιμάει τα θαλασσινά και προκαλεί στον επισκέπτη την ανάγκη να πάει ξανά και ξανά. Στον «Τραβόλτα» όλος ο κατάλογος βασίζεται στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά! Θα βρεις σπετζοφάι από λουκάνικο σουπιάς, γαριδομακαρονάδα και άλλα ζυμαρικά με διάφορα θαλασσινά, ενώ θα γευτείς αυθεντική ταραμοσαλάτα χωρίς πατάτα και ψωμί. Ο χώρος και το προσωπικό θα κάνουν την εμπειρία σου αξέχαστη, ενώ οι ποσότητες και οι τιμές αφήνουν ικανοποιημένους τους πάντες.
Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Νησιώτισσα
Η γαλανόλευκη σάλα, το γωνιακό τζάκι και οι καλαμωτές στο ταβάνι σε προδιαθέτουν αμέσως για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει. Σε ένα φιλόξενο και κομψό περιβάλλον θα απολαύσεις αφράτο μπακαλιάρο, νόστιμες γαρίδες και ζουμερό θράψαλο, λαχταριστά ρεβύθια, ντοματοκεφτέδες και άλλα σαρακοστιανά πιάτα. Το ούζο και το τσίπουρο πρωταγωνιστεί σε κάθε τραπέζι, ενώ αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείς να καθίσεις στην αυλή με τα λευκά τραπεζάκια.
Λεωφόρος Πεντέλης 168, Βριλήσσια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ψάριστον
Όπως αρμόζει σε ένα παραδοσιακό νησιώτικο ουζερί με ψαγμένη κουζίνα, εκεί θα βρεις μπόλικα σαρακοστιανά πιάτα και νηστίσιμους μεζέδες. Ωστόσο, υπάρχει μία πρωτοτυπία, αφού θα δοκιμάσεις τηγανιτή ταραμοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα με καπνιστά μύδια, χταπόδι μπουγιουρντί, γαρίδες μαγειρεμένες σε όποια εκδοχή μπορείς να φανταστείς και λαχταριστή πατζαροσαλάτα. Θα πιεις και το κρασάκι σου, ενώ παράλληλα θα εκπλαγείς από τις ποσότητες και τις τιμές που είναι ιδιαίτερα προσιτές.
Καλαβρύτων 16, Ηράκλειο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ατλαντικός
Σε ένα μικρό στενό στου Ψυρρή, θα βρεις μια θαλασσινή γωνιά με μεγάλη φήμη για την οικονομική της ψαροφαγία! Στον «Ατλαντικό» υπάρχει ένα μικρό αλλά τίμιο μενού, με τα απολύτως απαραίτητα, που όμως είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Υπάρχουν λίγα τραπεζάκια μέσα και έξω αλλά αν βρεις κενό μην παραλείψεις να καθίσεις. Από σαρακοστιανά πιάτα θα καλοφάς σούπερ καλαμαράκια τηγανιτά, αχνιστά μύδια, γαρίδες σαγανάκι, κουτσομούρες στο τηγάνι, λαχταριστές γαριδομακαρονάδες, και φυσικά μοναδική χειροποίητη ταραμοσαλάτα. Το καλύτερο; Οι τιμές είναι εξαιρετικές και το τσίπουρο ρέει άφθονο!
Αυλητών 7, Αθήνα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τράτα
Αποτελεί σταθερή αξία για τους φανατικούς pescatarians και vegetarians των Αθηνών, αφού η Τράτα σερβίρει φρέσκο ψάρι από τον Άγιο Ευστράτιο και τον Βόρειο Ευβοϊκό. Θα βρεις τραπεζάκια έξω και μέσα, ενώ θα δοκιμάσεις αρκετά καλούδια, όπως εξαιρετικά μύδια σαγανάκι, ταραμοσαλάτα με άσπρο ταραμά, καλαμαράκι τηγανιτό, και μεγάλη ποικιλία σε ψαρικά. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι το κριθαρότο με το μελάνι σουπιάς! Θα τα συνδυάσεις με κρασάκι ή ούζο, ενώ στο τέλος ο λογαριασμός θα σε εκπλήξει ιδιαίτερα ευχάριστα.
Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά, Αθήνα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πεζούλας
Από το 1951 άνοιξε αυτή η ιστορική ταβέρνα του Πεζούλα στις Τζιτζιφιές και σήμερα το μαγαζί έχει περάσει στις επόμενες γενιές. Το μενού του είναι ανανεωμένο με φρέσκες γεύσεις, αλλά εξακολουθούν να στήνονται εκεί γλέντια όπως παλιά. Το βέβαιο είναι ότι θα φας νόστιμα σαρακοστιανά και μεζέδες σε τίμιες τιμές και ποσότητες.
Παράγγειλε τη βραστή σαλάτα με πατάτα, κολοκύθι και κρεμμυδάκι, τις φρεσκότατες γαρίδες, τα αχνιστά μύδια, πέστροφα με πλιγούρι και, βεβαίως κάποιο φρέσκο θαλασσινό ημέρας που θα απολαύσεις με σιγουριά! Στα συν του είναι η μεγάλη λίστα με κρασιά που θα συνοδεύσουν όλα σου τα γεύματα εκεί.
Πεισίστρατου 11, Καλλιθέα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όπου και να γυρίσεις στην Αθήνα, θα βρεις πολλά μαγαζιά για να καλοφάς σαρακοστιανά και μεζέδες που έχουν προσιτές τιμές και τίμιες ποσότητες. Και δεν είναι μόνο για τη Σαρακοστή, αλλά όποτε κάνεις όρεξη για θαλασσινά, ξέρεις πού θα βρεις τα καλύτερα!