Πώς να ξεπεράσεις το σύνδρομο του burn out των γονέων
Ένα φαινόμενο που όλο και αυξάνεται
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2023 | 00:37
Μπορεί οι περισσότεροι απ’ όσους έχουν αποκτήσει παιδιά να δηλώνουν δεν το μετάνιωσαν και δεν θα το μετανιώσουν ποτέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ζωή τους άλλαξε και η καθημερινότητά τους δεν είναι και εύκολη. Υπάρχει ένα σύνδρομο ή φαινόμενο που ονομάζεται burn out γονέων, το οποίο φέρνει στα όρια του όλο και περισσότερους ανθρώπους όπως φαίνεται.
Ο όρος burn out πάει να πει ότι έχεις φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείς να κουραστείς περισσότερο, έχεις “καεί” με λίγα λόγια. Και αυτό ισχύει για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ τώρα ήρθε και στην οικογένεια. Για να ανταπεξέλθεις πλέον στις απαιτήσεις ενός παιδιού, θα πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα μαζί και ταυτόχρονα.
Τα “θέλω” των παιδιών μπαίνουν πάνω από τα “θέλω” των γονέων και σιγά σιγά έρχεται η «γονεϊκή εξουθένωση». Το 2022, το Ohio University έκανε μια έρευνα με τη συμμετοχή 1.300 γονέων, και το αποτέλεσμα έδειξε πως σχεδόν 2 στους 3 γονείς με παιδιά κάτω των 18 ετών, είχαν νιώσει κάποια στιγμή «γονεϊκή εξουθένωση».
Το burn out γενικότερα είναι οποιαδήποτε εξάντληση που προκαλείται από συναισθηματικό, σωματικό και ψυχικό στρες. Το πιο συνηθισμένο είναι αυτό στην εργασία και αυτό συμβαίνει όταν ο εργαζόμενος είναι καταβεβλημένος και νιώθει ότι χάνει εντελώς τον έλεγχο, μην μπορώντας να ακολουθήσει πια τον ρυθμό της επαγγελματικής του ζωής.
Η «γονεϊκή εξουθένωση» αφορά την ιδιότητα του γονέα. Πρόκειται για τη σωματική, νοητική και συναισθηματική εξάντληση που νιώθει κανείς από το χρόνιο άγχος του να είναι γονέας. Προκύπτει από το στρες που νιώθει ο γονέας όταν νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις του γονιού. Μπορεί έτσι να απομακρυνθεί από το παιδί συναισθηματικά ή να έχει εκρήξεις θυμού.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Healthline, μερικά άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε «parental burnout» είναι τα παρακάτω:
- συνεχής κούραση ή εξάντληση,
- αίσθημα αδυναμίας, απελπισίας, και αυτο-αμφισβήτησης,
- πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα και μυϊκούς πόνους,
- απώλεια κινήτρων,
- αλλαγές στην όρεξη ή στις συνήθειες ύπνου,
- αποστασιοποίηση ή αίσθημα μοναξιάς,
- απομονωτικές συμπεριφορές.
Αλλά μην ανησυχήσετε πάρα πολύ. Γιατί οι ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση η οποία μπορεί να βελτιωθεί. Πως; Με τους 6 παρακάτω τρόπους:
Μιλήστε με τον/την σύντροφο σας, τον/την σύζυγο, τον/ την συν-γονέα
Εξηγήστε με ειλικρίνεια πως αισθάνεστε, μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και ζητήστε ότι χρειάζεστε με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια γίνεται.
Κοιμηθείτε αρκετά
Μπορεί να μην είναι εύκολο όταν στο σπίτι υπάρχει μωρό ή μικρό παιδί, αλλά προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα σε αυτό το θέμα, αφού ο ύπνος βοηθάει τα μέγιστα στην ψυχική μας υγεία.
Κάντε μικρά διαλείμματα για ξεκούραση
Έστω και λίγο, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φτιάξτε ένα τσάι, και δείτε την αγαπημένη σας σειρά ή κάτι με τα παιδιά σας το βράδυ.
Κάντε γυμναστική
Η γυμναστική μειώνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας.
Να αυξήσετε την υπομονή σας
Μπορεί να αμφισβητείτε τον εαυτό σας σαν γονέα και να απογοητεύεστε, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας γιατί όλοι μπορούμε να γίνουμε ευάλωτοι κάποιες φορές.
Δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας
Δοκιμάστε τεχνικές αναπνοής, κάντε διαλογισμό, ή εντάξτε έναν σύντομο χαλαρωτικό περίπατο στην καθημερινή σας ρουτίνα.