Αν μαγειρεύεις με αυτόν τον τρόπο θα σου κάνει καλό στην καρδιά
Μια νέα μελέτη εξηγεί πολλά
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/5/2023 | 00:10
Γενικότερα το μαγείρεμα παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη που έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αφού απελευθερώνονται τοξικά υποπροϊόντα τρων τροφών.
Όταν οι τροφές εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 65 βαθμών Κελσίου, γίνεται παραγωγή ποσότητας τρανς λιπαρών οξέων, που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, έχοντας συμβολή σε εκδήλωση καρδιπάθειας μακροπρόθεσμα. Το τηγάνισμα και το ψήσιμο για πάραδειγμα είναι οι τρόποι μαγειρέματος που παράγουν τα περισσότερα τρανς λιπαρά, ειδικότερα αν το λάδι χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μια φορές.
Το μαγείρεμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως το μαγείρεμα στον ατμό, δεν μοιάζει να συνδέεται με την παραγωγή βλαβερών υποπροϊόντων και μπορεί να προστατέψει την καρδιά.
Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσω των ευρημάτων τους εξηγείται πως οι δείκτες καρδιοπάθειας είναι μεγαλύτεροι στο Πακιστάν, όπου η τοπική κουζίνα έχει παράδοση στο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στην Κίνα είναι πολυ μικρότεροι, επειδή το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο είναι πιο συχνό.