Πώς να φτιάξεις το δικό σου λίπασμα για τις γλάστρες σου από φυσικά υλικά
Για να έχεις πάντα ανθισμένα φυτά!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 26/4/2024 | 00:30
Για να έχουμε υγιή και ανθισμένα φυτά, είναι απαραίτητο να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Τα λιπάσματα περιέχουν συνήθως τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ευζωία των φυτών – άζωτο, φώσφορο και κάλιο – καθώς και μια σειρά από ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη φωτοσύνθεση.
Τα χημικά λιπάσματα έχουν το πλεονέκτημα ότι δρουν γρηγορότερα και δίνουν στα φυτά την ακριβή αναλογία θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται. Όμως έχει αποδειχθεί ότι τα χημικά λιπάσματα δε βοηθούν τη μακροχρόνια υγεία του εδάφους στο οποίο συσσωρεύονται χημικές ουσίες, οι οποίες εξαπλώνονται και στο νερό, μολύνοντας τους υδάτινους πόρους.
Αν θέλεις να έχεις όμορφα και υγιή φυτά, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό λίπασμα, χρησιμοποιώντας κοινά συστατικά από την κουζίνα σου. Τα φυσικά, σπιτικά λιπάσματα είναι πιο ασφαλή από τα χημικά, φιλικά προς το περιβάλλον και βεβαίως πολύ φθηνότερα.
Ποια υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν λίπασμα;
Καφές
Τα υπολείμματα από καφέ, είτε είναι ελληνικός, γαλλικός ή εσπρέσο, δημιουργούν ένα θαυματουργό λίπασμα. Το κατακάθι του καφέ είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, όπως ασβέστιο, χρώμιο, σίδηρο, μαγνήσιο, άζωτο, κάλιο και φώσφορο. Εκτός από τον εμπλουτισμό του εδάφους, τα υπολείμματα καφέ μπορεί να παίξουν ρόλο στην απορρόφηση των βαρέων μετάλλων που μπορούν να μολύνουν το έδαφος.
Φωτ. αρχείου / envato
Η συχνότητα που μπορείς να το χρησιμοποιείς εξαρτάται από το εκάστοτε φυτό. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αντέξουν λίπασμα καφέ έως μία φορά κάθε 6 μήνες ενώ τα φυτά εξωτερικού χώρου έως 4 φορές το χρόνο. Πρόσεχε να μην το παρακάνεις, γιατί η συχνή προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων υπολειμμάτων καφέ μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα ή μάρανση του φυτού.
Άλατα Epsom
Τα άλατα Epsom αποτελούνται από μαγνήσιο και θείο. Σε πολλούς αρέσει να προσθέτουν μια μπάλα αλάτων Epsom σε ζεστό μπάνιο για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το σφίξιμο των μυών και τον πόνο.
Τα άλατα Epsom μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των φυτών, καθώς η υψηλή τους συγκέντρωση σε μαγνήσιο αυξάνει την ικανότητα του φυτού να απορροφά θρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο και ο φώσφορος. Για να τα χρησιμοποιήσεις μπορείς να φτιάξεις ένα μείγμα: Διάλυσε μια μικρή ποσότητα από αυτά σε ένα μπουκάλι spray, με νερό. H προτεινόμενη ποσότητα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού άλατα Epsom ανά 4 λίτρα νερού.
Χρησιμοποιημένο νερό μαγειρικής
Όταν βράζουμε τρόφιμα όπως αυγά, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά, απελευθερώνονται στο νερό μαγειρέματος θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, άζωτο και φώσφορος. Αντί να ρίχνεις αυτά τα πολύτιμα μέταλλα στην αποχέτευση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το νερό που έχει απομείνει για να ποτίσεις με αυτό τα φυτά σου. Το νερό μαγειρικής βελτιώνει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί την υγρασία με την πάροδο του χρόνου. Από όλες τις επιλογές για σπιτικά λιπάσματα, το χρησιμοποιημένο νερό μαγειρέματος είναι ίσως το πιο εύκολο στη χρήση. Μόλις κρυώσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγειρικό νερό για να λιπάνεις τα φυτά σου χωρίς πρόσθετη επεξεργασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα νερά μαγειρέματος κατάλληλα για λίπανση των φυτών. Το πολύ αλατισμένο νερό π.χ. μπορεί να βλάψει τα φυτά.
Νερό ενυδρείου
Το νερό του ενυδρείου είναι γεμάτο με αμμωνία, άζωτο, φώσφορο, κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία που προάγουν την καλή υγεία των φυτών. Ενώ τα ψάρια πρέπει να βρίσκονται σε καθαρό νερό για βέλτιστη υγεία, το βρώμικο νερό που περισσεύει, περιέχει οργανισμούς που, ενώ είναι επιβλαβείς για τα ψάρια, είναι ωφέλιμοι για τα φυτά. Ακόμα και αν φιλτράρεται και συντηρείται συχνά, το νερό του ενυδρείου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε καλλωπιστικά φυτά και όχι σε βρώσιμα λόγω του κινδύνου χημικής μόλυνσης. Επίσης, προσοχή αν έχεις ενυδρείο θαλασσινού νερού, λόγω της περιεκτικότητας σε αλάτι.
Τσόφλια αυγών
Τα τσόφλια από τα αυγά είναι επίσης ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για τα φυτά. Το ασβέστιο που περιέχουν είναι ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη του φυτού. Αφού καταναλώσεις τα αβγά, στέγνωσε τα τσόφλια και σπάσε τα σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια, σαν σκόνη και ρίξε τη σκόνη γύρω - γύρω από τη ρίζα του φυτού.
Φακελάκια τσαγιού
Αφού χρησιμοποιήσεις τα φύλλα του τσαγιού, μάζεψε το φάκελο, στέγνωσέ τον και εφόσον το φακελάκι μπορεί να αποσυντεθεί βάλτο όπως είναι στο φυτό. Αν δεν είναι βιοδιασπώμενο, άνοιξε το φακελάκι και ρίξε τη σκόνη που έχει μέσα γύρω - γύρω από τη ρίζα του φυτού. Τα υπολείμματα από το τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, και μικρότερη σε φώσφορο και κάλιο.