Πόσα πράγματα ακούει ένα νεογέννητο μωρό;
Πως αναπτύσσεται η ακοή τους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2023 | 00:30
Τα νεογέννητα μωρά, ακούν καλά αλλά όχι τέλεια. Συνήθως το αυτί του νεογέννητου είναι γεμάτο υγρό, κάτι που φυσιολογικά επηρεάζει την ακοή του. Πρόκειται για μια ακοή που είναι ακόμα «ανώριμη» και για αυτό τις εβδομάδες μετά τον τοκετό τα μωρά ανταποκρίνονται στους δυνατούς ήχους και στους υψηλούς τόνους μιας φωνής.
Ακόμα βέβαια και μέσα στη μήτρα, το μωρό μπορεί να ξεχωρίσει τη φωνή της μητέρας του, και όπως είναι φυσικό, ανταποκρίνεται σε αυτή περισσότερο από άλλες.
Αν το νεογέννητο δεν ανταποκρίνεται στη φωνή σας ή στους δυνατούς θορύβους, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μετά τον τοκετό, τα νεογέννητα υποβάλλονται σε εξετάσεις για την ακοή τους, οπότε το πρόβλημα, αν υπάρχει, θα εντοπιστεί νωρίς.
Από το περιβάλλον εκτός της μήτρας, το μωρό μπορεί να ακούει ήχους από την 23η εβδομάδα της κύησης, αλλά μόνο χαμηλής συχνότητας. Μέχρι της 35η εβδομάδα τα αυτιά έχουν σχηματιστεί, οπότε μπορεί να ξεχωρίσει τη φωνή της μητέρας του.
Μετά τον τοκετό, η ακοή του συνεχίζει να αναπτύσσεται και παίζει ρόλο σε πολλά πράγματα που μαθαίνει, αφού το βρέφος χρησιμοποιεί τα αυτιά του για να λάβει πληροφορίες από το περιβάλλον του.
Μετά τον 2ο μήνα, ηρεμούν όταν ακούν οικείες φωνές και αρχίζουν να απολαμβάνουν να ακούν τη δική τους. Από τον 4ο έως και 6ο μήνα, ξεκινούν να προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή των ήχων που ακούνε, γι’ αυτό δείχνουν και ένα ενδιαφέρον σε παιχνίδια με ήχο. Από τον 6ο μήνα και μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, αρχίζει να λέει συλλαβές και να ακούει το όνομά του.