Η Κληματαριά, είναι μια από τις παραδοσιακές αθηναϊκές ταβέρνες, που μπορείς να απολαύσεις ελληνικές γεύσεις τρώγοντας στην πιο όμορφη κατάφυτη αυλή! Ελάχιστα χρόνια πριν κλείσει τα 100, συνεχίζει να λειτουργεί στην Πλατεία Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας. Ένας χώρος «όαση» στην ελληνική κουζίνα, ένα μέρος που σου ξυπνάει αναμνήσεις από τα παλιά και σε ξεναγεί στην παλιά καλή Αθήνα.
Πού θα βρεις την Κληματαριά και λίγα λόγια για την ιστορία της
Συγκεκριμένα, η Κληματαριά βρίσκεται πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα και δίπλα από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας, απ’ όπου πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου και οι περιμετρικές οδοί Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως καφενείο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη για τις τελετές που έκανε η εκκλησία και στη συνέχεια μετατράπηκε από τον κ. Γεροδήμο το 1927 σε Οινομαγειρείο με το θρυλικό όνομα «Κληματαριά».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η θέση της – κάτω από τη Βαρβάκειο και δίπλα από τα τσαγκάρικα και δερματάδικα του Ψυρρή – την έκανε πόλο έλξης για τους ανθρώπους του εμπορίου και των συντεχνιών με απλά φαγητά και άφθονο κρασί. Ένα ξημέρωμα του Ιουλίου του 2005 ξέσπασε φωτιά και η «Κληματαριά» τυλίχθηκε στις φλόγες. Αναγκαστικά προχώρησε σε ανακαίνιση, αλλά χωρίς να αλλοιωθούν τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα της. Ο ζωγράφος και αγιογράφος Τ. Ρήγας φρόντισε για τα χρώματα και ζωντάνεψε ξανά το με σεβασμό στην ιστορία και την αισθητική του χώρου.
Τι θα βρεις σήμερα πηγαίνοντας εκεί
Αν πήγαινες πριν από 30 χρόνια στην Κληματαριά, θα έβλεπες ότι λειτουργούσε μόνο ο σημερινός εσωτερικός χώρος, όπου οι θαμώνες απολάμβαναν το ζεστό περιβάλλον με μια μαντεμένια ξυλόσομπα. Παρέα στους επισκέπτες κρατούσαν συχνά πυκνά η Βελεσιώτου, ο Πάππος, ο Ξηντάρης, ο Σαραγούδας, και άλλοι πολλοί. Σήμερα θα βρεις μία σκεπαστή κατάφυτη αυλή κάτω από τον αμπέλωνα και τις κληματαριές. Είναι ιδανικό στέκι το καλοκαίρι, αφού οποιαδήποτε ζέστη χάνεται κάτω από τη σκιά, έτσι ώστε να απολαύσεις χωρίς καμία ενόχληση το φαγητό σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εδώ και πολλά χρόνια, η ταβέρνα είναι πολύ δημοφιλής στους Αθηναίους αλλά και στους τουρίστες που έρχονται τα καλοκαίρια να εξερευνήσουν τη χώρα μας. Πολλές βραδιές λειτουργεί υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής κάτι που κάνει το μαγαζί να σφύζει από κόσμο. Οι παραδοσιακές γεύσεις τους υποδέχονται με αυθεντικά φαγητά από την ελληνική κουζίνα, πολίτικες επιρροές και καλής ποιότητας χύμα κρασί από την οινοποιία Κορωναίου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα φαγητά είναι αμέτρητα και η ποιότητά τους θαυμαστή. Μαγειρευτά, της ώρας, κρεατικά, ορεκτικά, όλα ένα κι ένα! Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις μόλις βρεθείς εκεί, είναι τα σαλιγκάρια στιφάδο όταν είναι ο καιρός τους, το χουνκιάρ μπεγεντί, οι ξεροψημένοι γίγαντες πλακί και οι λαχανοντολμάδες που είναι χορταστικοί και πεντανόστιμοι. Υπάρχουν κι άλλα τίμια φαγητά, όπως καρνίγερι (μουσακάς με τυρί), λαδερά όπως σελινόριζα, αγκινάρες και μανιτάρια στιφάδο, και φυσικά θα βρεις καθημερινά κάποια πίτα με φύλλο δικό τους χειροποίητο, τον χειμώνα κρεμμυδόπιτα νηστίσιμη ή χορτόπιτα και το καλοκαίρι ντοματόπιτα, κολοκυθόπιτα, και πολλά άλλα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι σπεσιαλιτέ τους ωστόσο, και τα δυνατά χαρτιά τους είναι τα κρεατικά που οι περισσότεροι λαχταρούν. Συνήθως τα ψήνουν σε δυο αυτοσχέδιες γάστρες με πυρόχωμα και κάποια από αυτά είναι: αρνάκι και χοιρινό κότσι μαζί με πατάτες ριγανάτες και γίδα βραστή για τις κρύες μέρες. Τα ψητά της ώρας είναι επίσης ασύλληπτα: μπιφτέκι, λουκάνικο χωριάτικο και μπριζόλες λουκούμι! Φτιάχνουν και το δικό τους ψωμί και μαγειρεύουν τα πάντα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας.
Αν ποτέ δεν έχεις επισκεφθεί την Κληματαριά, πρέπει να το βάλεις στο πρόγραμμα κι αν ήδη την έχεις επισκεφθεί στο παρελθόν, είναι η ώρα να ανανεώσεις το ραντεβού σου!
Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-32 16 629