Μήπως έχετε αναρωτηθεί ποτέ που πήγαν τα ευχάριστα συναισθήματα που σας πλημμύριζαν στη σχέση σας ή πως έγινε να αλλάξουν όλα και η αγάπη να στερέυει; Ο ψυχολόγος Δρ Jeffrey Bernstein, έχοντας πολυετή εμεπιρία σε θέματα σχέσεων, έγραψε ένα άρθρο, παρουσιάζοντας τους τρεις βασικούς λόγους που συμβαίνουν τα παραπάνω, δίνοντας και λύσεις για να τους διορθώσεις.
Τοξικές σκέψεις
Όταν περνάει ο χρόνος οι σύντροφοι αρχίζουν να μιλούν πιο ανοιχτά για τις αγωνίες τους και αποκτούν ένα αίσθημα φόβου απέναντι στην πιθανή κριτική ή ακαόμα και την απόρριψη που θα βρουν μποστά τους. Έτσι από άμυνα, υψώνουν ένα τείχος ή θα κάνουν τοξικές σκέψεις. Το να κατηγορείς για όλα τον άλλο, η επισήμανση των αρνητικών του πτυχών και η παράλογη απαίτηση να γνωρίζει ότι σκεφτόμαστε και ασιθανόμαστε, αρχίζει να δηλητηριάζει τη σχέση.
Πως να το διορθώσεις; Τέτοιες εκδηλώσεις πολλές φορές έχουν μια αλήθεια, αλλά είναι καταστροφικές για τη σχέση. Επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία του άλλου, για καλύτερη επεικοινωνία και από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Η διαχείριση των τοξικών σκέψεων και η εξεύρεση τρόπων για να συνεχίσετε να εκτιμάτε τον σύντροφό σας είναι το μυστικό για μια βιώσιμη ευτυχισμένη σχέση» αναφέρει ο Δρ Bernstein.
Η ασυμφωνία χαρακτήρων
Όταν ο έρωτας αρχίζει να ξεθωριάζει και το ζευγάρι βλέπει πιο καθαρά ο ένας τον άλλον, μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν ταιριάζουν τόσο. Όπως έχουν δείξει έρευνες, ζευγάρια με παρόμοια στάση ζωής, αξίες και υπόβαθρο, έχουν μια πιο διαρκή ικανοποίηση, συντροφικότητα και αγάπη και είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουν. Τι γίνεται όταν λείπουν αυτά;
Πως να το διορθώσεις: Ευελιξία και καλή διάθεση των συντρόφων για να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας ή να ανακαλύψουν μαζί κοινά σημεία επαφής, είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση. Αν για παράδειγμα, ένας από τους δυο θέλει να διαβάζει βιβλία, μπορεί να γραφτεί σε μια λέσχη και να μην απαιτή από τον/την σύντροφο του να κάνει το ίδιο. Το ίδιο συμαβίενι και με τη γυμναστική, μπορεί να πάει σε γυμναστήριο ή να κάνουν έναν κοινό περίπατο, που είναι και φυσική δραστηριότητα, αλλά και ευκαιρία για κουβέντα. Αναζητήστε επίσης ενδιαφέροντα που είναι κοινά, αλλά τα αγνοούσατε.
Χάθηκε ο σεβασμός και η εκτίμηση
Και τα υπόλοιπα συναισθήματα, μαζί με την έκφρασή τους. Όταν υποχωρήσει ο ενθουασιασμός, οι σύντροφοι γίνονται δεδομένοι, η σχέση μπαίνει στον «αυτόματο» κατά κάποιον τρόπο και η ρουτίνα της καθημερινότητας, μας στερεί τη διάθεση να πούμε έναν καλό λόγο, να δείξουμε ευγνωμοσύνη ή να αναγνωρίσουμε ακόμα και το ότι ο άλλος μας φροντίζει. Η αγάπη φθίνει, έρχεται η παραμέληση και τελικά η αποσύνδεση.
Πως να το διορθώσεις: Αποφύγετε την παγίδα της ανίας και, προτού θεωρήσετε τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας δεδομένο, αρχίστε να κανονίζετε ραντεβού για να βρίσκεστε όπως τον πρώτο καιρό του ενθουσιασμού και προσπαθήστε να δείξετε τον σεβασμό και εκτίμησή σας.