Φέρε το νησί στο πιάτο σου
Δύο παραδοσιακά νησιώτικα φαγητά για να μαγειρέψεις
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 19/7/2023 | 13:06
Στη καρδιά του καλοκαιριού και όλοι ονειρεύομαστε, νησιά, παραλίες, δροσερό αεράκι, αλλά για πολλούς από εμάς θα μείνει απλά όνειρο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τη ρουτίνα να μας καταστρέψει το καλοκαίρι. Μπορούμε κάλλιστα να ξεγελάσουμε για λίγο τον εγκέφαλο μας, μαγειρεύοντας νησιώτικες συνταγές και να τον κάνουμε να πιστέψει πως μόλις κατέβηκε από το πλοίο...
Κερκυραϊκό Σοφρίτο
Η Κέρκυρα θα σε γεμίσει με πολλές αναμνήσεις από τα πανέμορφα μέρη και παραλίες που θα δεις, τις καντάδες που θα ακούσεις, αλλά θα η γεύση από το Κερκυραϊκό Σοφρίτο θα μείνει για πάντα χαραγμένη στον ουρανίσκο σου.
Θα χρειαστείς μοσχαρίσιο κρέας, σκόρδο, ελαιόλαδο, λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, αλεύρι και μαιντανό.
Αλευρώστε το κρέας και σωτάρετε το σε μέτρια φωτιά.αφού δείτε ότι έχει πάρει αρκετά ωραίο χρώμα, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το κρασί μέχρι τη μέση, τα μπαχαρικά και το σκόρδο και αφήστε το για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Θέλετε το πηρούνι να το διαλύει. Ρίχνετε το μαιντανό και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εγώ θα σας συμβούλευα να το ρίξετε πάνω σε πουρέ που έχετε φτιάξει λίγο πριν και έχετε αφήσει να κρυώσει.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι από τη Λέσβο
Αν θες να φας ποιοτικά, φθηνά και με συνταγές απλές αλλά τόσο νόστιμες ο προορισμός είναι ένας. Η Λέσβος. Φημίζονται για τη φιλοξενεία τους και το καταπληκτικό φαγητό τους. Ευλογημένος τόπος.
Θα χρειαστείς ένα καλαμάρι. Το ένα είναι ενδεικτικό. Ρύζι της αρεσκείας σου, κρεμμύδια, κουκουνάρια, ντομάτες για σάλτσα, πελτέ, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.
Κανόνας που δεν πρέπει να προσπεράσεις. Καθάρισε καλά το καλαμάρι. Για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα πλοκάμια, μαζί με τα κουκουνάρια και το ρύζι, τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι και τα σωτάρουμε. Εκεί όταν θα σβήσετε φωτιά ρίχνετε και μαιντανό.
Παίρνετε το μείγμα και γεμίζετε το καλαμάρι. Κλείνετε με κλωστή ή οδοντογλυφίδα. Τοποθετείτε σε κατσαρόλα, όπου ρίχνετε ξανά λάδι, το χυμό ντομάτας, το πελτέ και ζεστό νερό και το αφήνετε να μαγειρευτεί. Αφού δείτε ότι πλησιάζει προς το τέλος δική μου προτροπή, μια πολύ μικρή δόση κόκκινο κρασί, έτσι για να πάρει λίγο άρωμα.