E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Λευτέρης της Σατωβριάνδου φτιάχνει πολίτικα σουβλάκια για πάνω από 70 χρόνια

Αν ακόμα δεν έχεις δοκιμάσει αυτό το επικό σουβλάκι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να το κάνεις!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 26/7/2023 | 01:42

Ο Λευτέρης της Σατωβριάνδου φτιάχνει πολίτικα σουβλάκια για πάνω από 70 χρόνια

Το σουβλάκι για τους Έλληνες είναι σήμα κατατεθέν, είναι ιστορία, είναι το εθνικό μας street food χωρίς να είναι ένα απλό street food. Κι αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το σωστό σουβλάκι, το ιδανικό και το πιο περιζήτητο, τότε θα πρέπει να γυρίσεις πίσω σε όλα εκείνα τα σουβλατζίδικα που έχτισαν την ιστορία του εθνικού μας συμβόλου. Ο Λευτέρης της Σατωβριάνδου για παράδειγμα, «ο Λευτέρης ο Πολίτης» για την ακρίβεια, που φτιάχνει σουβλάκια από το 1951, έχει συμβάλλει ενεργά σε αυτό που σήμερα θα λέγαμε «το ιδανικό σουβλάκι». Η ιστορία του; Άκρως ενδιαφέρουσα.

Το μαγαζί ξεκίνησε από τον παππού Σταύρο, τη γιαγιά Κίτσα και το θείο Ξενοφώντα. Ήταν Πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών. Έμειναν για λίγο καιρό στην Έδεσσα και στη συνέχεια ήρθαν στην Αθήνα. Στην αρχή ο παππούς με μια ψησταριά με ροδάκια και καροτσάκι, πουλούσε σουβλάκια στην Ομόνοια φτιαγμένα με τη συνταγή της γιαγιάς Κίτσας.

Το ‘51 βρήκαν επιτέλους ένα μαγαζί και άρχισαν να δουλεύουν εκεί. Την εποχή εκείνη, στο σημείο αυτό υπήρχαν πολλές φαρμακαποθήκες οι οποίες απασχολούσαν πολλούς εργάτες. Αυτοί πήγαιναν συνέχεια στον παππού για σουβλάκι γιατί ήταν ένα πλήρες, φτηνό και ποιοτικό γεύμα. Λίγα χρόνια αργότερα, το ‘65, το μαγαζί μεταφέρθηκε λίγο πιο δίπλα – στον ίδιο δρόμο – και από το ‘86 μέχρι σήμερα βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Ο χώρος είναι λιτός, αλλά με αυτή την αίσθηση ενός χώρου που περικλείει μέσα του χρόνια ιστορίας. Παράλληλα, σου δίνει την ευχάριστη εντύπωση πως βρίσκεσαι στην Αθήνα µιας άλλης, παλιάς και όμορφης εποχής, όπου όλα ήταν πιο αυθεντικά. Οι επισκέπτες του είναι πάντα πολλοί και όλων των ηλικιών. Θα δεις πελάτες από υπουργούς, γιατρούς και δικηγόρους μέχρι σεξεργάτες και τουρίστες!

Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος περνούσε ανέκαθεν από εκεί, από νωρίς το πρωί, γιατί έτυχε ακριβώς απέναντι να βρίσκεται το γνωστό Καφενείο των Μουσικών. Και πολύ κοντά επίσης βρίσκεται και το Εθνικό Θέατρο. Γενικά η οδός Σατωβριάνδου ήταν από τότε καλλιτεχνικός δρόμος. Εκτός από καλλιτέχνες και ωστόσο, το μαγαζί εξυπηρετεί με την ίδια ζέση άστεγους, τοξικοεξαρτημένους και σεξεργάτριες.

Πριν από ένα-δύο χρόνια ο «Λευτέρης» απέκτησε ένα αδελφάκι στο κέντρο, στη Ρόμβης, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί όσους δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την Ομόνοια για να απολαύσουν το σουβλάκι του.

Φτάνοντας στην τρίτη γενιά και σε πάνω από 70 χρόνια λειτουργίας μέχρι σήμερα, θα βρεις την αυθεντική πολίτικη συνταγή που παρασκευάζεται εκεί καθημερινά, από τους ίδιους, με την ίδια φροντίδα και προσοχή. Οι πίτες, τα λαχανικα και όλες οι πρώτες ύλες παραλαμβάνονται καθημερινά, ώστε ό,τι φτάσει σ’εσένα, να είναι ολόφρεσκο και ποιοτικό.

Τα υλικά που θα γευτείς στο σουβλάκι είναι ελάχιστα και η συνταγή απλή. Έτσι, έρχονται οι λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά. Παλαιότερα έφτιαχναν μπιφτέκι από αρνίσιο κρέας. Αργότερα όμως το έκοψαν μαχαίρι και άρχισαν να φτιάχνουν τα μπιφτέκια μόνο από μοσχαρίσιο κιμά. Δε βάζουν όμως μπαχαρικά και καρυκεύματα, ούτε καν κρεμμύδι, παρά μόνο αλάτι.

Στο σουτζούκι ωστόσο, βάζουν μπαχαρικά και είναι πιο καυτερό. Το κόκκινο καυτερό πιπέρι πρωταγωνιστεί στο σουβλάκι και προέρχεται από ένα μείγμα πιπεριών από την Αριδαία. Αν είσαι βέβαια από τους τολμηρούς που το προτιμούν extra καυτερό, μπορείς να το ζητήσεις και θα σου ψιλοκόψουν πράσινη πιπεριά κέρατο που το πάει σε άλλο level. Παρέα με αυτά μπαίνει και φρεσκοκομμένο κρεμμύδι με ντομάτα. Και όλο αυτό θα το πάρεις στο χέρι μέσα σε ριζόχαρτο, χωρίς περιττά περιτυλίγματα. Αν θες χαρτοπετσέτα, πήγαινε στης Ρόμβης.

Αν ρωτήσεις για το μυστικό της επιτυχίας τους, θα σου απαντήσουν δύο πράγματα. Το ένα είναι η ποιότητα και το ότι βρίσκουν τα καλύτερα υλικά, ενώ το δεύτερο – και ίσως αυτό που το έχει κάνει τόσο αγαπητό – η σχέση με τους πελάτες αλλά και τους εργαζόμενους. Είναι κάποια πράγματα που τα βρίσκεις σπάνια σήμερα και εκτός από το σουβλάκι του, είναι αυτή ακριβώς η νοοτροπία!

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια | Ρόμβης 18, Αθήνα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού θα βρεις στην Αθήνα ζαχαροπλαστεία με πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο

Eat + Drink 23.11.2024
Αναδίδουν αρώματα βανίλιας και φρέσκου γάλακτος!

3 νέα, μικρά και χρωματιστά καφέ της Θεσσαλονίκης

Eat + Drink Χτες
Τα μικρά καφέ της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς για να πιεις καφέ – είναι για να νιώσεις την πόλη αλλιώς

4 ταβερνάκια στην Αθήνα βγαλμένα από άλλη εποχή

Eat + Drink Χτες
Θρυλικές ταβέρνες με μεγάλη ιστορία που σε ταξιδεύουν στο χρόνο!

5 μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας για να πας μετά τα ψώνια σου

Eat + Drink 20.11.2024
Θα σε ταξιδέψουν νοητά στο Παρίσι!

6+1 προτάσεις εστιατορίων δίπλα στη θάλασσα για να φας το μεσημέρι της Κυριακής με την οικογένειά σου

Eat + Drink 17.11.2024
Καλό φαγητό και θέα θάλασσα για να το απολαύσεις με τους αγαπημένους σου!

Τις πιο νόστιμες κρητικές σπεσιαλιτέ θα τις δοκιμάσεις σε αυτά τα εστιατόρια στην Αθήνα

Eat + Drink 17.11.2024
Αν δεν έχεις δοκιμάσει την κρητική κουζίνα, χάνεις!

Σε αυτά τα ζαχαροπλαστεία θα φας πεντανόστιμα γλυκά σαν της γιαγιάς

Eat + Drink 15.11.2024
Νοσταλγικές γεύσεις, όπως ακριβώς τις ετοίμαζε η αγαπημένη σου γιαγιά!

AthensCon 2024

Φεστιβάλ 15.11.2024
ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΓΗΠΕΔΟ TAE KWON DOαπό 06/12 έως 08/123

5 μέρη στο Χαλάνδρι που σερβίρουν καλό φαγητό για όλα τα γούστα

Eat + Drink 13.11.2024
Από τις καλύτερες περιοχές να βγεις για φαγητό και όχι μόνο!

4 κρυμμένα στέκια στην Αθήνα για καλό φαγητό

Eat + Drink 08.11.2024
Αξίζει να τα δοκιμάσεις με την παρέα σου!