Oι επιστήμονες ανέλυσαν το αιώνιο δίλημμα: Kαλύτερη η μπύρα σε κουτάκι ή μπουκάλι;
Κι όμως το μελέτησαν σοβαρά
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 19/9/2023 | 21:49
Οι ζυθοποιοί και οι λάτρεις της μπύρας έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν τα κουτάκια ή τα μπουκάλια είναι το...προτιμώμενο δοχείο για την αποθήκευση των αγαπημένων τους ζυθοποιιών.
Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες μπύρες με την πάροδο του χρόνου για να δουν πώς τα κουτάκια και τα μπουκάλια επηρέασαν τα μεταβολικά τους προφίλ. Διαπίστωσαν ότι διαφορετικές μπύρες αντιδρούν διαφορετικά όταν εμφιαλώνονται ή κονσερβοποιούνται, υποδηλώνοντας ότι το στυλ πρέπει να υπαγορεύει την καλύτερη μέθοδο αποθήκευσης.
Το πώς συσκευάζεται η μπύρα καθορίζει πόσο προστατευμένο είναι το εσωτερικό του παρασκευάσματος, που σημαίνει ότι τόσο οι ζυθοποιοί όσο και οι πότες μπύρας ενδιαφέρονται να προσδιορίσουν εάν τα κουτάκια ή τα μπουκάλια είναι η καλύτερη επιλογή.
Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, για να εξετάσουν αυτήν την ερώτηση, εξασφάλισαν παρτίδες IPA και amber ale από τη New Belgium Brewing Company.
Και τα δύο στυλ στεγάστηκαν σε κονσέρβοκούτια και μπουκάλια, και για να μιμηθούν τις συνθήκες αποθήκευσης μιας τυπικής μπύρας της αγοράς, τα αποθήκευσαν σε ψυχρές συνθήκες για 30 ημέρες και στη συνέχεια σε θερμοκρασία δωματίου για 150 ημέρες. Στη συνέχεια, κάθε δύο εβδομάδες σε διάστημα έξι μηνών, οι ερευνητές άνοιγαν ένα κουτί και ένα μπουκάλι από κάθε στυλ και ανέλυσαν τους μεταβολίτες τους (μεταβολίτης ονομάζεται εκείνη η ουσία που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού σε έναν οργανισμό).
Συνολικά, οι ερευνητές συνέλεξαν 13 χρονικά σημεία για κάθε δείγμα για να παρατηρήσουν τη μεταβολική διακύμανση - δηλαδή πώς οι μπύρες μέσα στα κουτιά και τα μπουκάλια διαλύονταν ή σχημάτισαν νέες ενώσεις καθώς παλαίωσαν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ACS Food Science & Technology.
Τα αποτελέσματα: Το εμφιαλωμένο amber ale διατήρησε σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση εστέρων, ενώσεων που προέρχονται από μαγιά που αντιδρούν με το νερό για να παράγουν αλκοόλες και οξέα κατά τη ζύμωση και είναι αυτοι που δίνουν στις μπίρες τα φρουτώδη αρώματα και τις γεύσεις τους. Εάν έχετε γευτεί ποτέ μια γεύση μήλου, αχλαδιού ή ακόμα και πικάντικης μπίρας, πιθανότατα έχετε έναν εστέρα να ευχαριστήσετε.
Αλλά οι εστέρες είναι επίσης πολύ πτητικοί. Είναι ευαίσθητοι στην οξείδωση. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο λόγος για την απόκλιση δοχείων-μπουκαλιών στις μπίρες προέρχεται από τη μεγαλύτερη έκθεση στον αέρα όταν τα δοχεία σφραγίζονται.
«Μια μείωση των εστέρων θα έχει ως αποτέλεσμα μια συνολική μείωση της γεύσης, ενώ ο σχηματισμός εστέρων θα προσδώσει ανεπιθύμητα αρώματα», γράφουν οι ερευνητές.
Αντίθετα, οι κονσέρβες και οι εμφιαλωμένες IPA έδειξαν πολύ μικρότερη μεταβολική διακύμανση. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο λόγος για τη διαφορά προέρχεται από την αφθονία των πολυφαινολών που βοηθούν στη διατήρηση των γευστικών ενώσεων κλειδωμένες στη θέση τους προστατεύοντας από την οξείδωση.
«Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν υποστηρίζουν το συμπέρασμα μιας γενικής καλύτερης συσκευασίας για όλα τα στυλ μπύρας, αλλά μάλλον δείχνουν ότι τα αποτελέσματα του τύπου συσκευασίας εξαρτώνται από το στυλ μπύρας», κατέληξαν οι ερευνητές.
Αν και η γεύση μπορεί να είναι βασιλιάς, δεν είναι το μόνο που λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθορισμό του εάν τα κουτιά ή τα μπουκάλια είναι η καλύτερη επιλογή. Για παράδειγμα, οι ζυθοποιίες πρέπει να λάβουν υπόψη το κόστος και την αποστολή του προϊόντος τους. Επειδή τα γυάλινα μπουκάλια είναι πιο βαριά και απαιτούν πιο στιβαρή δευτερεύουσα συσκευασία, μπορεί να είναι δαπανηρά.
Από την άλλη πλευρά, το γυαλί είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά και πυρίτιο, που σημαίνει ότι η παραγωγή του αφήνει ένα σχετικά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ακόμη και όταν περιέχουν ανακυκλωμένο αλουμίνιο, τα κουτιά εξακολουθούν να απαιτούν την εξόρυξη και την παραγωγή νέων μετάλλων.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει σωστή απάντηση στη συζήτηση κουτιού εναντίον μπουκαλιού. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, τόσο εντός όσο και εκτός του δοχείου - του οποιοδήποτε δοχείου επιλέξει μια εταιρεία να βάλει τη μπύρα της. Και επειδή η γεύση της μπύρας αρχίζει να αλλάζει μόλις συσκευαστεί, έστω και ελαφρώς, η μόνη αληθινή λύση είναι να πάρετε τη μπύρα σας από το ζυθοποιείο το συντομότερο δυνατό!