Τι να κάνετε αν το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο
Θέλει προσοχή πως να το χειριστείτε
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2023 | 00:14
Πολλά παιδιά βγάζουν αντίδραση και συχνά δεν θέλουν να πηγαίνουν σχολείο. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί όπως ο φόβος του παιδιού για κάποιον συμμαθητή ή μια κακή σχέση με τον δάσκαλό του ή κάτι άλλο, μπορεί να τον κάνουν να αντιμετωπίζει το σχολείο με άρνηση.
Φυσικά, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία από τον γονέα που θα πρέπει να του κάνει μια ήρεμη κουβέντα για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει, κάνοντας το παιδί του να τον εμπιστευτεί.
6 λόγοι που το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο
1. Προβλήματα κοινωνικότητας με άλλα παιδιά
2. Προβλήματα με τον δάσκαλο
3. Μαθησιακά προβλήματα που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα του παιδιού
4. Αγωνία που φεύγει από το σπίτι
5. Πλήξη
6. Αντιπαράθεση με τους γονείς
Ο γονέας λοιπόν πρέπει να ρωτήσει τι ακριβώς του συμβαίνει αν έχει πρόβλημα με κάποιον, αν βαριέται ή τι βαριέται. Αν μετά από την ανάλυση που θα κάνετε μαζί δεν φτάσετε σε κάποια άκρη, τότε μιλήστε με τα αδέρφια του ή με κάποιους άλλους γονείς συμμαθητών για να μάθετε τι μπορεί να έχει συμβεί.
Αν πρόκειται για μαθησιακό πρόβλημα, κανονίστε μια συνάντηση με τον δάσκαλο και ερευνήστε πολύ βαθιά το ζήτημα. Αν το πρόβλημα είναι κοινωνικό, τότε πάλι ο δάσκαλος θα μπορούσε να βοηθήσει. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα γλωσσικών διαταραχών, όρασης ή ακόμα και ακοής.
Τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο όταν οι γονείς ενδιαφέρονται για το σχολείο τους. Συνεννοηθείτε με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και δηλώστε εθελοντική συμμετοχή στις δραστηριότητες του συλλόγου. Το παιδί μπορεί να ευεργετηθεί από τη δική σας συμμετοχή στον χώρο εκπαίδευσης νιώθοντας ότι είστε περισσότερο κοντά του.
Κάντε το σχολείο διασκεδαστικό για το παιδί. Μιλήστε με θετικά λόγια στο σπίτι για το σχολείο. Ποτέ μην πείτε «Το σχολείο είναι αγγαρεία, έτσι το έβλεπα και εγώ αλλά δε γίνεται να μην πας».
Να έχετε πίστη στο παιδί. Τα παιδιά που δεν αγαπούν το σχολείο συχνά έχουν αποθαρρυνθεί από το περιβάλλον τους. Μη δίνετε έμφαση στους βαθμούς. Αν το παιδί έχει μανία να παίρνει σε όλα άριστα μπορεί να αποθαρρυνθεί ακόμα και όταν κάνει μια εργασία απολύτως αποδεκτή , όχι όμως άριστη.