Οι κουρτίνες και οι παραλλαγές τους προστατεύουν πάνω απ’ όλα την ιδιωτικότητα μας, αλλά δεν κάνουν μόνο αυτό. Μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, κρατώντας τη ζέστη από εδώ και στο εξής που πιάνει κρύο.
Το φθινόπωρο πέφτει η θερμοκρασία, έστω και σιγά σιγά φέτος, και τα σπίτια μας θα αρχίσουν να δροσίζουν. Αν η πολυκατοικία σας είναι πιο παλιά και τα κουφώματα δεν έχουν αλλάξει πρόσφατα, θα καταλάβετε αυτή την ψυχρή εισβολή, ακόμα και αν οι μπαλκονόπορτες είναι κλειστές.
Το ίδιος θα συμβαίνει και το χειμώνα με την θέρμανση, η οποία θα φεύγει με τον ίδιο τρόπο. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να το αποτρέψουμε αυτό; Μπορούμε να αλλάξουμε κουρτίνες ή να προσθέσουμε μια ράγα ακόμα ώστε να αυξηθούν.
Όπως εξηγεί ένας ειδικός στην Washington Post, τα παράθυρα δεν γίνεται να είναι όσο αποτελεσματικός είναι ο τοίχος στη μόνωση. Μπορεί να είναι μόλις το 10% της επιφάνειας του σπιτιού, ωστόσο η μεταφορά ψύξης και θερμότητας μέσω των παραθύρων αντιστοιχεί στο 30% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη μιας κατοικίας.
Τα δωμάτια τα οποία βλέπει ο ήλιος περισσότερο χρειάζεται μια άλλη κουρτίνα, σε υλικό και σε χρώμα. Δείτε παρακάτω τις οδηγίες των ειδικών για εξοικονόμηση ενέργειας.
Κουρτίνες
Photo by eduard on Unsplash
Η ενεργειακή απόδοση αλλάζει ανάλογα με τις κουρτίνες, επειδή υπάρχουν διάφορες επιλογές για αυτές και τείνουν να αλλάζουν το δωμάτιο που τοποθετούνται με τα ιδιαίτερα χρώματα και τα μοτίβα τους. Αν θέλετε να έχετε καλύτερη μόνωση χρησιμοποιήστε δυο στρώσεις. Η μέσα πλευρά θα αποτελείται από ένα λεπτό και διάφανο ύφασμα, ενώ η απ’ έξω από ένα πιο χοντρό και με πιο σφιχτή πλέξη. Ο συνδυασμός αυτός δεν επιτρέπει τη μεγάλη μεταφορά της θερμότητας, είτε έχουμε καλοριφέρ, είτε κλιματιστικό.
Αν έχετε μόνο στρώση κουρτινών, τότε αν δεν υπάρχει έντονο ηλιακό φως στο δωμάτιο, προτείνονται υφάσματα διάφανα, ή που «αναπνέουν» περισσότερο. Μπορείτε να τις κάνετε λίγο πιο παχιές, βάζοντας μια εσωτερική επένδυση στην υπάρχουσα κουρτίνα. Θα ήταν κι αυτό μια λύση.
Στόρια
Photo by Matthew Hamilton on Unsplash
Μπορούν κι αυτά να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση, με τα στιλ να εξυπηρετούν το καθένα σε διαφορετικά πράγματα. Τα ρολά σκίασης τύπου Ρόμαν λειτουργούν καλά όλο το έτος, αφού διατηρούν το σπίτι δροσερότερο τους ζεστούς μήνες και πιο ζεστό το χειμώνα.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ τα Ρόμαν και τα Ρολερ, κάνουν την καλύτερη δουλειά στο μπλοκάρισμα του ηλιακού φωτός. Ωστόσο έχουν μικρό ποσοστό μόνωσης. Βέβαια αυτό δεν έχει σημασία για περιοχές που υπάρχει κυρίως ζέστη, με όχι πολύ συχνές πτώσεις της θερμοκρασίας.
Τα Ρόλερ που μοιάζουν στην ύφανση με κηρήθρα παγιδεύουν τον αέρα και μπορούν να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση σε δροσερά και σε ζεστά κλίματα. Μειώνουν την απώλεια θερμότητας των παραθύρων κατά τουλάχιστον 40% όταν χρησιμοποιούμε μέσο θέρμανσης και κατά 60% όταν έχουμε αναθέσει την ψύξη του χώρου σε κλιματιστικό.
Περσίδες
Μπορεί να μπλοκάρουν τον ήλιο, είτε κάθετες, είτε οριζόντιες, αλλά δεν αποτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, απ’ ότι υλικό κι αν είναι φτιαγμένες. Αν επιλέξετε περσίδες, τότε θα είναι σαν να μην έχετε βάλει τίποτα για να αποτρέψετε την απώλεια ενέργειας από τα παράθυρα αλλά και το σπίτι σας γενικότερα.