Πώς να αρνηθείτε κάτι στο παιδί χωρίς όμως να πείτε «Μη» και «Όχι»
Δεν είναι οι μόνοι τρόποι να αρνηθεί κάτι ο γονιός στο παιδί
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/10/2023 | 00:47
Πόσες φορές μέσα σε μια ημέρα ένας γονιός μπορεί να λέει «Μη» και «Όχι»; Πόσο μάλλον όταν ένα παιδί δεν είναι μόνο ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά και ζωηρό. Η απάντηση βέβαια ποικίλει αλλά συνήθως οι περιπτώσεις είναι πολλές.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είναι οι μόνοι τρόποι να αρνηθεί κάτι ο γονιός στο παιδί. Και χωρίς να πει «Μη» και «Όχι» συνέχεια. Δείτε κάποια παραδείγματα παρακάτω:
«Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα όχι τα χέρια μας»
Αυτό είναι ένας πιο έξυπνος τρόπος για να πεις στο παιδί «Μη χτυπάς κανέναν». Το παιδί δεν καταλαβαίνει πόσο κακό είναι να χτυπάς κάποιον. Για να το περιορίσετε αρχικά σταματήστε το και μετά να πείτε με ηρεμία«Εμείς δεν χτυπάμε όταν είμαστε θυμωμένοι». Τι περισσότερες φορές τα παιδιά αποζητούν προσοχή και εκφράζουν την απογοήτευσή τους ανοιχτά. Ρωτήστε αν θέλουν αγκαλιά και καλλιεργήστε ένα κλίμα με αγάπη.
«Δεν μπορώ να σε καταλάβω όταν κλαψουρίζεις. Μίλα μου κανονικά»
Για να καταφέρει αυτό που θέλει, ένα παιδί μπορεί εύκολα να βάλει τα κλάματα. Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλήσει απλά λόγια. Ο Richard Bromfield, συγγραφέας του βιβλίου How to Unspoil Your Child Fast, προτείνει «Δεν μπορώ να σε καταλάβω όταν μιλάς με παραπονιάρικη φωνή». Πείστε το παιδί να μιλήσει σε κανονικό τόνο. Δείξτε την καλή σας διάθεση για διάλογο και θα αλλάξει η όλη κουβέντα.
«Μπορεί η μαμά να πάρει πίσω το τηλέφωνο της; Εσύ πάρε αυτό το παιχνίδι»
Τα παιδιά με το κινητό είναι μια εικόνα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Αλλά δεν είναι παιχνίδι, οπότε δώστε του ένα μικρό παιχνίδι, όταν ξαναθελήσει το τηλέφωνό σας. Αν δεν έχετε μαζί σας δώστε του κάτι μικρό να παίξει, όπως ένα μπρελόκ. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε την ευκαιρία και να το μάθετε καινούργια πράγματα που υπάρχουν τριγύρω.
«Το φαγητό πρέπει να το τρώμε, δεν το πετάμε»
Τα παιδιά παίζουν με το φαγητό, επειδή μπορεί να έχουν χορτάσει από το προηγούμενο γεύμα. Το φαγητό λοιπόν μετατρέπεται σε παιχνίδι, αλλά αντί να φωνάζουμε στο παιδί που πετάει τα μακαρόνια στο πάτωμα, καλύτερα εξηγήστε του γιατί δεν πρέπει να πετάμε φαγητό, σαν να μιλάτε σε έναν ενήλικα. Αυτή την ηρεμία και την επεξηγηματική προσέγγιση χρησιμοποιήστε την και λίγο πριν κοιμηθεί και το παιδί χοροπηδά στο κρεβάτι. «Τα κρεβάτια είναι για ύπνο και χαλάρωση, όχι για να χοροπηδάμε». Αλλά αν κάνει κάτι χωρίς διαμαρτυρία, αναγνωρίστε την καλή συμπεριφορά και μην ξεχνάτε την επιβράβευση.