Συμβουλές για ασφαλές πασχαλινό τραπέζι
Τι να προσέξετε
Δημοσίευση 19/4/2014 | 00:00

Καθώς ετοιμάζεστε για τα ψώνια του πατροπαράδοτου πασχαλινού τραπεζιού, δείτε τις παρακάτω συμβουλές.
Αν αγοράσετε κοτόπουλο: Τα νωπά κοτόπουλα πρέπει να έχουν το ειδικό καρτελάκι με την επωνυμία της προέλευσής τους και να είναι σε ψυγείο. Προσέξτε το δέρμα τους να 'ναι άθικτο, λευκό ή λίγο ροδαλό για τα μικρά κοτόπουλα και λευκοκίτρινο για τα μεγάλα κοτόπουλα. Δεν πρέπει να έχει μώλωπες, σχισμές ή αιματώματα. Αν είναι συσκευασμένο, πρέπει να ναι σε διάφανο περιτύλιγμα με τη σφραγίδα της κτηνιατρικής υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, την προέλευση, την ημερομηνία σφαγής ή κατάψυξης και ημερομηνία κατανάλωσης.
Ο κιμάς πρέπει να κόβεται πάντα παρουσία του πελάτη και μπορεί να μείνει στο ψυγείο μόλις 2–3 μέρες.
Αν αγοράσετε αρνάκι: Αν είναι δυνατόν το κρέας να μην είναι κρεμασμένο στα τσιγκέλια, εκτεθειμένο στον ήλιο και τα έντομα. Αποφύγετε την αγορά αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.
Η μυρωδιά του φρέσκου αρνιού είναι ευχάριστη, ενώ το κρέας του ελαφρώς υγρό και σφιχτό. Αν είναι σκληρό και με θαμπό χρώμα, τότε μην το αγοράσετε.
Τα αρνάκια γάλακτος πρέπει να έχουν ροζ χρώμα με άσπρο λίπος και τα κόκκαλα τους να είναι λεπτά, ενώ τα κατσικάκια γάλακτος να έχουν πιο σκούρο και σφικτό κρέας και λιγότερο λίπος (συγκριτικά με τα αρνάκια)
Προσοχή: τα κρέατα πρέπει να έχουν τη σφραγίδα τους (πράσινη για τα εισαγόμενα και μπλε τα εγχώρια).
Στα αυγά που θα αγοράσετε πρέπει η συσκευασία να γράφει την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, τις ενδείξεις της κατηγορίας (Α, Β, C) και οπωσδήποτε την ημερομηνία αργότερης κατανάλωσης.
Δεν πρέπει να πλένουμε τα αυγά όταν πρόκειται να τα βάλουμε στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται ο εξωτερικός υμένας και υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης από το τσόφλι στο εσωτερικό του αυγού. Μπορούμε όμως να τα πλύνουμε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Για να δείτε αν είναι φρέσκα τα αυγά, βάλτε τα σε μια λεκάνη με νερό: φρέσκα είναι όσα βυθιστούν. Ένα βρασμένο φρέσκο αυγό δεν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι εσωτερικά λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο.
Για να αποφύγετε τις μολύνσεις από το ωμό κοτόπουλο, πλύντε οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με το κρέας και όταν το βάλετε στο ψυγείο, να μην ακουμπά άλλα τρόφιμα. Τυλίξτε το με μια ζελατίνα.