Για ποιον λόγο δεν θυμόμαστε όλοι μας τη ζωή; Σε πια ηλικία αρχίζουμε να ξεχνάμε τις παιδικές μας μνήμες; Όπως αναφέρει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, αυτό ξεκινά πολύ νωρίς.
Και αυτό γιατί όπως αποκάλυψε η ίδια έρευνα, οι μνήμες των παιδιών αρχίζουν να ξεθωριάζουν από την ηλικία των 7 ετών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Πατρίτσια Μπάουερ του Κολλεγίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό «Memory», είχαν υπό την επίβλεψή τους 83 παιδιά για περίπου 6 χρόνια, από την ηλικία των τριών έως την ηλικία των εννέα ετών.
Τι έδειξε η έρευνα λοιπόν; Τα παιδιά τριών ετών μπορούν να θυμούνται πάρα πολλά πράγματα που τους συνέβησαν έναν χρόνο πριν. Μάλιστα αυτές οι αναμνήσεις κατά 63% έως 72% μπορεί να διαρκέσουν έως την ηλικία των πέντε ή έξι ετών.
Από την ηλικία των επτά και έπειτα πάντως η αναμνήσεις σβήνουν και η λεγόμενη «παιδική αμνησία» είναι μεγαλύτερη. Από τα οκτώ ή τα εννέα και πάνω, τα παιδιά ήδη θυμούνται μόλις το 35% των εμπειριών που απέκτησαν μέχρι τα τρία έτη τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βασική αιτία για να συμβαίνει αυτό, είναι ότι σε αυτήν περίπου την ηλικία αλλάζει ο τρόπος δημιουργίας αναμνήσεων στον εγκέφαλο του ανθρώπου.