E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Babka, το εβραϊκό πεντανόστιμο γλυκό που έγινε ξανά μόδα: Κάντο αυτές τις γιορτές

Το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι που πήρε πάλι τα πάνω του - Πού θα το βρεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/11/2023 | 14:32

Babka, το εβραϊκό πεντανόστιμο γλυκό που έγινε ξανά μόδα: Κάντο αυτές τις γιορτές
alleksana

Το babka, το εβραϊκο γεμιστό τσουρέκι, έχει μπει για τα καλά στη καθημερινότητα πολλών αφού πολλά ζαχαροπλαστεία το έφεραν στη μέρα μας. Σου βρήκαμε πού θα το δοκιμάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και πώς να το φτιάξεις μόνος σου!

Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων θα το βρεις στο Morning Bar στο Κουκάκι, στο Underdog στο Θησείο και στο Foyer στην Πανεπιστημίου! Στην Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων το βρήκαμε στο 72H στη στοά Μοδιάνο, αλλά και στο House of Nuts στη Λεωφόρο Νίκης.

Φωτογραφία από Geraud pfeiffer/Pexels

Να πώς θα το κάνεις κι εσύ: 

Συστατικά
2 1/4 φλιτζάνια Αλεύρι, (αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
3 κ.σ. Ζάχαρη 
2 1/4 κ.γ. Στιγμιαία μαγιά, (συνήθως 1 πακέτο)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι Μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι Νερό
1/4 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 1/2 κ.γ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
1/3 - 1/2 φλιτζάνι άλειμμα σοκολάτας φουντουκιού

Οδηγίες

Πρώτο σκέλος

Στον κάδο του μίξερ προσθέτετε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, κανέλα, μαγιά στιγμής και μπέικιν πάουντερ). Ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Χτυπάτε το αυγό, το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας. Στη συνέχεια, ρίξτε το υγρό μείγμα στο μείγμα του αλευριού.
Χρησιμοποιώντας το γάντζο ζύμης, ανακατέψτε μαζί σε χαμηλή ταχύτητα ή «ανακατέψτε» για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη μαστιχωτή. Στη συνέχεια, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς χαμηλή για να συνεχίσετε για άλλα 4-6 λεπτά (ή ζυμώστε με το χέρι για 8-10 λεπτά).
Βγάζετε το μπολ από το μίξερ, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο με πάχος 5-6 χιλιοστά. Απλώστε ομοιόμορφα μια γενναιόδωρη στρώση από το άλειμμα σοκολάτας φουντουκιού (τα εξαιρετικά υποκατάστατα περιλαμβάνουν το αγαπημένο σας βούτυρο ξηρών καρπών ή τη λιωμένη σοκολάτα). Τυλίξτε τη ζύμη κατά μήκος, στη συνέχεια τυλίξτε σε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο για να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη για 10 λεπτά να σκληρύνει.

Δεύτερο σκέλος

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 F. Λαδώνετε και στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Βγάζετε το ρολό babka από την κατάψυξη για να το τοποθετήσετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόψτε το ρολό κατά μήκος και μετά πλέξτε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους (με το εσωτερικό στραμμένο προς τα πάνω). Τοποθετώντας τα χέρια σας στις άκρες της πλεξούδας, τρίψτε το ελαφρά μεταξύ τους για να το τοποθετήσετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει.
Σκεπάζετε με λαδόκολλα και μετά βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο σας. Κλείστε το φούρνο και ρυθμίστε το χρονόμετρο για 20-30 λεπτά. (Όσο περισσότερο κάθεται, τόσο πιο αφράτο θα γίνει.)
Αφαιρέστε τη λαδόκολλα, διατηρήστε τη babka στο φούρνο και ανάψτε το φούρνο στους 375 F. Ενεργοποιήστε το χρονόμετρο σας για 40-45 λεπτά. 
Αφήστε το babka να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά και μετά απολαύστε το!
Προαιρετικά: Προσθέστε ένα απλό γλάσο βανίλιας ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη για σερβίρισμα.

Tip: Αναπαράγοντας ένα περιβάλλον πιο ζεστό από τη θερμοκρασία δωματίου στο φούρνο σας, ενθαρρύνετε το στάδιο διόγκωσης της ζύμης έτσι ώστε να δράσει γρήγορα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 zero waste εστιατόρια της Αθήνας που έχουν μειώσει τελείως τη σπατάλη φαγητού

Eat + Drink 12.04.2025
Η γαστρονομία μπορεί να συνδυαστεί με την υπευθυνότητα προς το περιβάλλον, προσφέροντας πλούσιες γεύσεις χωρίς να επιβαρύνεται ο πλανήτης

Το ταπεινό φυτό που θεραπεύει σχεδόν τα πάντα

Food 12.04.2025
Ενα βότανο με τις θαυματουργές ιδιότητες

Πού θα πας για καλό brunch στα νότια μετά τα ψώνια σου

Eat + Drink 12.04.2025
Πριν ή μετά τα ψώνια ένα brunch σε συνδυασμό με καφεδάκι είναι ό,τι καλύτερο!

Πόσο σeξ πρέπει να κάνετε σύμφωνα με την ηλικία σας;

Σχέσεις 12.04.2025
Η ποιότητα και η ποσότητα

Χρήσιμα φυτά που μπορείς να καλλιεργήσεις για ιαματικούς σκοπούς

Σπίτι 12.04.2025
Με λίγη φροντίδα μπορείς να δημιουργήσεις έναν μικρό φυσικό παράδεισο γεμάτο από τα ευεργετικά φυτά που προσφέρει η φύση!

Το «άγνωστο» φοινικόδασος έξω από την Αθήνα

Ταξίδια Χτες
Ανακαλύψτε το εξωτικό φοινικόδασος στο Λαύριο, μόλις 45 λεπτά από την Αθήνα

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι νέοι πληρώνουν το τίμημα του «μοντέρνου» τρόπου ζωής

Body+Mind Χτες
Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση και γιατί η υπερ-επεξεργασμένη τροφή χτυπάει καμπανάκι

Το μυστηριώδες γεφύρι της Στερεάς Ελλάδας που εμφανίζεται και ... εξαφανίζεται μπρος στα μάτια των επισκεπτών

Ταξίδια Χτες
Ένα μυστηριώδες πέτρινο έργο τέχνης που συνδέει την παράδοση με τη φύση της Στερεάς Ελλάδας

Η μεγαλύτερη θερμική λίμνη του κόσμου βρίσκεται 30’ από την Ελλάδα με το αυτοκίνητο!

Ταξίδια Χτες
Η επιστήμη ανακάλυψε έναν υπόγειο θησαυρό – και είναι σχεδόν δίπλα μας!

Γιατροί μένουν άφωνοι: Αυτό το γεύμα «καθαρίζει» χοληστερίνη και ρίχνει κιλά

Body+Mind Χτες
Ένα ισχυρό πρωινό για μια υγιή καρδιά και έναν αδύνατο κορμό!

Μπορεί το μασάζ να σου κάνει κακό;

Body+Mind Χτες
Όταν το χαλαρωτικό γίνεται επικίνδυνο