Babka, το εβραϊκό πεντανόστιμο γλυκό που έγινε ξανά μόδα: Κάντο αυτές τις γιορτές
Το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι που πήρε πάλι τα πάνω του - Πού θα το βρεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/11/2023 | 14:32
Το babka, το εβραϊκο γεμιστό τσουρέκι, έχει μπει για τα καλά στη καθημερινότητα πολλών αφού πολλά ζαχαροπλαστεία το έφεραν στη μέρα μας. Σου βρήκαμε πού θα το δοκιμάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και πώς να το φτιάξεις μόνος σου!
Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων θα το βρεις στο Morning Bar στο Κουκάκι, στο Underdog στο Θησείο και στο Foyer στην Πανεπιστημίου! Στην Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων το βρήκαμε στο 72H στη στοά Μοδιάνο, αλλά και στο House of Nuts στη Λεωφόρο Νίκης.
Φωτογραφία από Geraud pfeiffer/Pexels
Να πώς θα το κάνεις κι εσύ:
Συστατικά
2 1/4 φλιτζάνια Αλεύρι, (αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
3 κ.σ. Ζάχαρη
2 1/4 κ.γ. Στιγμιαία μαγιά, (συνήθως 1 πακέτο)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι Μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι Νερό
1/4 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 1/2 κ.γ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
1/3 - 1/2 φλιτζάνι άλειμμα σοκολάτας φουντουκιού
Οδηγίες
Πρώτο σκέλος
Στον κάδο του μίξερ προσθέτετε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, κανέλα, μαγιά στιγμής και μπέικιν πάουντερ). Ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Χτυπάτε το αυγό, το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας. Στη συνέχεια, ρίξτε το υγρό μείγμα στο μείγμα του αλευριού.
Χρησιμοποιώντας το γάντζο ζύμης, ανακατέψτε μαζί σε χαμηλή ταχύτητα ή «ανακατέψτε» για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη μαστιχωτή. Στη συνέχεια, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς χαμηλή για να συνεχίσετε για άλλα 4-6 λεπτά (ή ζυμώστε με το χέρι για 8-10 λεπτά).
Βγάζετε το μπολ από το μίξερ, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο με πάχος 5-6 χιλιοστά. Απλώστε ομοιόμορφα μια γενναιόδωρη στρώση από το άλειμμα σοκολάτας φουντουκιού (τα εξαιρετικά υποκατάστατα περιλαμβάνουν το αγαπημένο σας βούτυρο ξηρών καρπών ή τη λιωμένη σοκολάτα). Τυλίξτε τη ζύμη κατά μήκος, στη συνέχεια τυλίξτε σε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο για να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη για 10 λεπτά να σκληρύνει.
Δεύτερο σκέλος
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 F. Λαδώνετε και στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Βγάζετε το ρολό babka από την κατάψυξη για να το τοποθετήσετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόψτε το ρολό κατά μήκος και μετά πλέξτε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους (με το εσωτερικό στραμμένο προς τα πάνω). Τοποθετώντας τα χέρια σας στις άκρες της πλεξούδας, τρίψτε το ελαφρά μεταξύ τους για να το τοποθετήσετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει.
Σκεπάζετε με λαδόκολλα και μετά βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο σας. Κλείστε το φούρνο και ρυθμίστε το χρονόμετρο για 20-30 λεπτά. (Όσο περισσότερο κάθεται, τόσο πιο αφράτο θα γίνει.)
Αφαιρέστε τη λαδόκολλα, διατηρήστε τη babka στο φούρνο και ανάψτε το φούρνο στους 375 F. Ενεργοποιήστε το χρονόμετρο σας για 40-45 λεπτά.
Αφήστε το babka να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά και μετά απολαύστε το!
Προαιρετικά: Προσθέστε ένα απλό γλάσο βανίλιας ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη για σερβίρισμα.
Tip: Αναπαράγοντας ένα περιβάλλον πιο ζεστό από τη θερμοκρασία δωματίου στο φούρνο σας, ενθαρρύνετε το στάδιο διόγκωσης της ζύμης έτσι ώστε να δράσει γρήγορα.