Μετά το σουπερ μάρκετ, το πρώτο πράγμα που κάνουμε συνήθως είναι να τακτοποιήσουμε τα τρόφιμα στο σπίτι. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά όταν είναι να βάλουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο τα πάντα έχουν τη σημασία τους. Τα ράφια, τα συρτάρια και η πόρτα, το που θα τοποθετηθούν τα τρόφιμα είναι σημαντικό για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και την υγεία μας.
Όταν βάζουμε τα τρόφιμα στην πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενο του εκτίθεται σε θερμό αέρα. Έτσι τα τρόφιμα που βρίσκονται ήδη μέσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλοίωση, γι’ αυτό και συνίσταται να τοποθετούμε εκεί θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντέχουν την εναλλαγή θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, αναψυκτικά και dressing σαλάτας.
Ποια λοιπόν τρόφιμα δεν πρέπει να αποθηκεύουμε στην πόρτα του ψυγείου; Οι 5 παρακάτω είναι οι κυριότερες.
Το γάλα
Συνηθίζουμε να το τοποθετούμε στην πόρτα, αλλά κάνουμε λάθος. Εκτίθεται συνεχώς σε θερμές θερμοκρασίες κάτι που το κάνει ευάλωτο στην αλλοίωση. Καλύτερα να το βάζετε στο πίσω μέρος, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Τα αβγά
Τα ψυγεία μπορεί να έχουν στην πόρτα μια θήκη για αβγά, αλλά καλύτερα να τα βάζουμε σε κάποιο ράφι επειδή έχει πιο σταθερή θερμοκρασία. Καλύτερα μάλιστα να διατηρούνται στη θήκη τους για να μην υπάρξει απώλεια υγρασίας και για να μην απορροφήσουν οσμές από άλλα τρόφιμα.
Φρούτα και λαχανικά
Για τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν ειδικά συρτάρια σε κάθε ψυγείο, τα οποία διαθέτουν συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας για αυτά. Αν θέλετε να βάλετε μερικά φρούτα για λίγο στο ψυγείο, μπορείτε να τα βάλετε στην πόρτα του, ωστόσο όχι για πολλές ώρες.
Κρέατα και πουλερικά
Το ωμό κρέας θέλει προσεκτικό χειρισμό, ειδικά το κοτόπουλο. Τα κρέατα είναι γεμάτα χυμούς μέσα στη συσκευασία τους που ενδέχεται να μολύνουν άλλα τρόφιμα αν έρθουν σε επαφή. Οι ειδικοί προτείνουν να μην τα βάζουμε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου, γιατί οι χυμοί μπορεί να στάξουν πιο εύκολα εκεί, αλλά και γιατί δεν είναι ασφαλή στις ασταθείς θερμοκρασίες. Προτιμήστε το κάτω ράφι.
Γυάλινα και περίσσευμα φαγητού
Τα απομεινάρια του φαγητού και γενικότερα το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να αποθηκεύεται σωστά προκειμένου να αποφευχθεί η βακτηριακή μόλυνση. Και η πόρτα του ψυγείου, με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, δεν είναι σίγουρα το κατάλληλο μέρος.