Το ξενοδοχείο στην Ελβετία που σφύζει από Έλληνες στις γιορτές
«Ο τελευταίος παράδεισος σε έναν τρελό κόσμο»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/12/2023 | 11:56
«Ο τελευταίος παράδεισος σε έναν τρελό κόσμο», είχε πει η Julie Andrews για το Gstaad. Ε και να πούμε πως εχει δίκιο. Ένα χιονισμένο βουνό είναι το όνειρο όλων για Χριστούγεννα!
Μπορεί να μοιάζει με παραμυθένιο κάστρο, αλλά πίσω από τα τείχη του παλατιού Gstaad γράφονται καθημερινά πραγματικές ιστορίες.
Το 1905, ο Robert Steffen, ένας τοπικός δάσκαλος στο Γκστάαντ, αγόρασε γη για να χτίσει ένα νέο ξενοδοχείο. Προσέλαβε επενδυτές από τη Λωζάνη και τη Γενεύη για το έργο που αρχικά ονομαζόταν «Royal-Hôtel and Winter Palace». Το ξενοδοχείο άνοιξε τον Δεκέμβριο του 1913, με σχέδιο από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα, Adrien van Dorsser.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 1915 διοργάνωσε τουρνουά τένις ανδρών σε υπαίθρια χωμάτινα γήπεδα. Το τουρνουά θα γινόταν τελικά το Ελβετικό Όπεν. Λίγο μετά τα εγκαίνια του ξενοδοχείου, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε στην Ευρώπη, εμποδίζοντας την επιτυχία του Παλατιού στην αρχή.
Είδε ανάπτυξη στη δεκαετία του 1920, αλλά παρεμποδίστηκε και πάλι από τη Μεγάλη Ύφεση. Ο Ernst και η Sylvia Scherz ανέλαβαν τη διεύθυνση του ξενοδοχείου το 1938.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα θησαυροφυλάκιο στο κελάρι του ξενοδοχείου χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη χρημάτων και άλλων τιμαλφών που κρατούσε η Swiss Bank Corporation.
Οι οικονομικοί αγώνες που συνδέονται με τη χαμηλή υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου ώθησαν τον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να πουλήσει το 1947. Το ξενοδοχείο λειτουργεί από την οικογένεια Scherz από τότε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μετά τον πόλεμο, το ξενοδοχείο έγινε κοινός τόπος διακοπών για μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Λεοπόλδου Γ', του βασιλιά του Αφγανιστάν και μελών της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Στη δεκαετία του 1950, ο Scherz βοήθησε στην καθιέρωση εκδηλώσεων όπως το Menuhin Festival Gstaad για να αυξήσει τις δραστηριότητες στο ξενοδοχείο.
Την επόμενη δεκαετία, έφερε εξέχοντες καλλιτέχνες για να εμφανιστούν στο ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένων των Maurice Chevalier, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Marlene Dietrich και πολλών άλλων. Ο γιος του Scherz, Ernst Andrea, ανέλαβε τα διοικητικά καθήκοντα από τον πατέρα του το 1968.
Eξωτερικές λήψεις του ξενοδοχείου μάλιστα, εμφανίζονται στην ταινία του 1975, The Return of the Pink Panther, με τον Peter Sellers στον ρόλο του ως επιθεωρητής Clouseau.
Το 2000, ο Michael Jackson προσφέρθηκε να αγοράσει το ξενοδοχείο, αλλά οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2001, ο Ernst Andrea Scherz παρέδωσε τα διοικητικά καθήκοντα στον γιο του, Andrea Scherz. Το ξενοδοχείο πρόσθεσε επίσης ένα σπα που περιλαμβάνει χώρους σάουνας και χαμάμ. Το 2013 και το 2014, οι σουίτες του έκτου ορόφου ανακαινίστηκαν όπως και το 2018!
Τον Απρίλιο του 2022, ο Roman Polanski ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας The Palace στο ξενοδοχείο.
Πολλοί από τους καλεσμένους ερχονταν στο ξενοδοχείο από τότε που ήταν παιδιά – και συνεχίζουν να έρχονται, ξανά και ξανά, με τα δικά τους παιδιά και εγγόνια.
Η ομορφιά της Saanenland είναι απερίγραπτη. Η τοποθεσία είναι το απόλυτο σκηνικό. Δεν είναι μόνο όμως το ξενοδοχείο αλλά και οι εγκαταστάσεις του!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 70, το ξενοδοχείο απέκτησε φήμη ως προορισμός απόδρασης διασημοτήτων. Ηθοποιοί όπως η Elizabeth Taylor, ο Richard Burton, η Sophia Loren, η Grace Kelly, ο Roger Moore και πολλοί άλλοι πέρασαν πολύ χρόνο εκεί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το ξενοδοχείο άνοιξε το πρώτο του νυχτερινό κέντρο, το GreenGo.
Για παράδειγμα τη δεκαετία του ’70, όλοι μιλούσαν για τη θρυλική ντισκοτέκ του ξενοδοχείου GreenGo – το πρώτο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Gstaad . Ο φωτισμός ήταν ατμοσφαιρικός, και η πίστα χορού ήταν γυάλινη και βρισκόταν πάνω από την εσωτερική πισίνα -πολλοί κατέληγαν στο τέλος να κολυμπούν.
Οι τιμές κράτησης δωματίου ξεκινούν από τα 900 ευρώ μέχρι τις 3000 ευρώ για τα απλά, κλασικά δωμάτια. Aπό εκεί και πέρα ξεκινούν οι σουϊτες οι οποίες είναι άνω των 9000 ευρώ το βράδυ και μάλιστα είναι συνήθως οκουπέ από το Σεπτέμβριο.
Το ξενοδοχείο είναι το ίδιο ένας προορισμός που αποτέλεσε τον πυρήνα των Ελλήνων εφοπλιστών, επιχειρηματιών και μελών της τέως βασιλικής οικογένειας. Ακόμα και σήμερα πολλοί γόνοι πλούσιων Ελληνων είναι εκεί κάθε Χριστούγεννα...
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.