Ποια τροφή θα σταματήσουν να προσφέρουν ξενοδοχεία και εστιατόρια
Σημαντική πρωτοβουλία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/1/2024 | 00:06
Καταφέραμε κατά τηδ ιάρκεια το προηγούμενου αιώνα να υπερκαταναλώσουμε πόσρους και να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα. Πανίδα και χλωρίδα έπεσαν θύματα της χωρίς όρια κατάναλωσης από τον δυτικό κόσμο.
21 σεφ παγκοσμίου κλάσης ανέλαβαν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και αποφάσισαν να μην ξαναχρησιμοποιήσουν το χέλι για τα πιάτα που σερβίρουν. Ταυτόχρονα καλούν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στον κόσμο να σταματήσουν να προσφέρουν το χέλι στο μενού τους γιατί κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Σε σχετικό ψήφισμά τους, οι σεφ του μεγαλύτερου δικτύου σεφ στον κόσμο από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Κίνα και άλλες χώρες και περιοχές, αποφάσισαν να αφαιρέσουν το χέλι από τα μενού τους, με άμεση ισχύ.
Πιο συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό χέλι, Anguilla anguilla, το οποίο χρησιμοποιείται σε συνταγές από μεγάλες ευρωπαικές κουζίνες κινδυνεύει σε ακραίο βαθμό να εκλείψει λόγω υπερκατανάλωσης.
Περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, IUCN. Εδώ και 20 χρόνια, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας, ICES, εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις για την ανησυχητική μείωση του είδους, ωστόσο τα τελευταία 3 χρόνια, συστήνουν την αναστολή της αλιείας, αλλά χωρίς αντίκρυσμα.
Παρόμοια δράση είχε πραγματοποιηθεί και το 2009 για τον τόνο, δράση που βρήκε ανταπόκριση και μειώθηκε(σε πολύ μικρό βαθμό) η αλιεία του.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι σεφ έχουν την δύναμη να διαμορφώσουν την κατάσταση γύρω από απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη, που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες τους. Παράλληλα όταν ζητούν από τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα βρίσκουν πόρτες κλειστές και ανάλγητη γραφειοκρατία.