10 μυστικά για πεντανόστιμες σούπες που δε γνώριζες
Αν αναρωτιέσαι πώς να πετυχαίνεις κάθε σούπα, διάβασε αυτό!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 29/1/2024 | 15:54
Οι σούπες είναι ένα εύκολο φαγητό που οι περισσότεροι θέλουμε να απολαμβάνουμε, ειδικά το χειμώνα με το κρύο. Μπορεί να είναι εύκολες, όμως έχουν κι αυτές τα μυστικά τους που καλό είναι να γνωρίζουμε για να τις κάνουμε καλύτερες και να τις ευχαριστιόμαστε εμείς και οι αγαπημένοι μας.
1) Η σούπα γίνεται πιο νόστιμη όταν σοτάρονται τα λαχανικά στην αρχή του μαγειρέματος με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, πριν ρίξεις τα υγρά.
2) Όταν προσθέτεις νερό ή ζωμό, πρέπει να είναι καυτά ώστε να μη διακόπτεται ο βρασμός.
3) Κατά τη διάρκεια του βρασμού του κρέατος, του ψαριού ή των πουλερικών και των λαχανικών, μην ξεχνάς να απομακρύνεις με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια της σούπας. Αυτό θα της δώσει διαφάνεια και καλύτερη γεύση.
4) Για να κάνεις τις σούπες πιο χορταστικές τους προσθέτουμε μικρή ποσότητα κάποιο ψιλό ζυμαρικό (π.χ. αστράκι ή πεπονάκι), ρύζι ή τραχανά. Το ρύζι ταιριάζει στην ψαρόσουπα, την κοτόσουπα και σε όλες τις σούπες των οσπρίων (ρεβυθόριζο, φακόριζο), ο τραχανάς σε όλες τις σούπες των λαχανικών, τις κοτόσουπες και τις κρεατόσουπες, το κριθαράκι, το κοφτό μακαρονάκι, το πεπονάκι και κάθε ψιλό ή σπασμένο ζυμαρικό σε όλες τις μινεστρόνε και τις σούπες κρεατικών και πουλερικών.
5) Ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος να χυλώσεις τις σούπες των οσπρίων (φασολάδα, ρεβυθάδα, φακές κλπ) είναι να πάρεις μια μικρή ποσότητα από την κατσαρόλα μαζί με το ζουμάκι της, να την πολτοποιήσεις στο μπλέντερ και να την ανακατέψεις στην κατσαρόλα δίνοντας μια τελευταία βράση στη σούπα.
Φωτ. αρχείου / pexels
6) Για να πήξεις μια σούπα βελουτέ που βγήκε νερουλή, διαλύεις 1 κουταλιά κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ανακατεύεις στη σούπα δίνοντας μια τελευταία βράση. Αν αντίθετα η βελουτέ είναι πολύ πηχτή, την αραιώνεις με ζεστό νερό ή ζωμό.
7) Ο ζωμός κότας, βοδινού ή λαχανικών θα δώσει μια επιπλέον γευστική νότα στη σούπα. Ο σωστός συνδυασμός είναι 4 φλιτζάνια σπιτικού ζωμού προς 1 φλιτζάνι νερού.
8) Σε κάποιες σούπες (π.χ. μανιταρόσουπα) μπορείς να προσθέσεις και γάλα ή κρέμα γάλακτος. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος και πάντα να είναι ζεστό πριν το αναμείξεις με τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να μη διακοπεί το βράσιμο με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
9) Μόλις είναι έτοιμη και λίγο πριν τη σερβίρεις, δοκίμασε να προσθέσεις φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο ή βασιλικό. Θα δώσουν απίστευτο άρωμα στη σούπα και βέβαια θα ανεβάσουν τη θρεπτική της αξία.
10) Το κατάλληλο γαρνίρισμα κάνει τη διαφορά. Μερικά κρουτόν, τριμμένο πικάντικο τυρί, λίγο προσούτο ή μια κουταλιά γιαούρτι θα δώσουν μια διαφορετική πινελιά και η σούπα θα γίνει ακόμα πιο λαχταριστή.