Στον Έβρο τρώνε καλύτερα: Νοστιμιές και προϊόντα που είναι ξακουστά
Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει όλα τα καλά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 4/2/2024 | 20:02
Η τοπική κουζίνα της περιοχής είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στην Ελλάδα, καθώς έχει ενσωματώσει υλικά και συστατικά από παντού. Η Θρακιώτικη κουζίνα έχει όλα τα καλά.
Ξεκινώντας από την φημισμένη Θρακιώτικη κουζίνα αλλά και απο τις γαστρονομικες παραδοσεις όλων των λαών που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή στη διάρκεια του χρόνου, θα χορτάσεις με καλό ψάρι αλλά και καλά κρεατικά.
Ένα χαρακτηριστικό αλλαντικό των Εβριτών είναι ο καβουρμάς. Παρασκευάζεται από χοιρινό ψαχνό κρέας που τσιγαρίζεται και τοποθετείται σε τσουκάλια ή πήλινα σκεύη όπου σκεπάζεται με λίπος.
Τα παραδοσιακά πικάντικα λουκάνικα από το Σουφλί και τα Λάβαρα, τα ποταμίσια ψάρια του Έβρου που λέγονται σαζάνια, είναι επίσης ξακουστά!
Άλλη νοστιμιά είναι ο τζιγεροσαρμάς ή σαρμάς - είναι ένα πιάτο με αρκετό κόπο αλλά σε αποζημιώνει με πολύ νοστιμιά!
Λαγγίτες
Άλλες χαρακτηριστικές συνταγές της τοπικής κουζίνας είναι η κoλμπουρέκ (τυλιχτή πίτα), η σούπα κιούλ που έχει μέσα κοτόπουλο και χυλό από αλεύρι, τραχανάς και λάχανο τουρσί, οι λαγγίτες (σαν κρέπες που τρώγονται με ζάχαρη ή πετιμέζι), το ταρατόρ (τζατζίκι), το μπληγούρι ή μπουλγκούρ (βρασμένο σιτάρι, στεγνωμένο στον ήλιο και σπασμένο στον χερόμυλο, η μπαμπού (χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, ρύζι, πράσο, εντόσθια και μπαχαρικά).
Και δεν τελειώνουμε εδώ, αφού πρέπει κανείς να δοκιμάσει τις ντόπιες πίτες, και φυσικά τα ζυμαρικά των συλλόγων γυναικών όπως οι γιουφκάδες, τα γαλακτοκομικά με τις παραδοσιακές συνταγές.
Γιουφκάδες
Επίσης πρέπει να δοκιμάσετε κόκκινο τραχανά από λαχανικά (ξινός και καυτερός), ουμάτς (άσπρος τραχανάς), ιφκάδια, κους-κους, μπιμπιρίτσα (είδος καρυκεύματος), καθώς και γλυκά του κουταλιού (ριτσέλι με κίτρινη κολοκύθα και γλυκό σύκο), μαρμελάδες με φρούτα του δάσους, λικέρ (τσάπουρνο, δυόσμο, βασιλικό, κράνο, σπαθόχορτο).
Από το τσάπουρνο φτιάχνουν παραδοσιακό λικέρ
Wikipedia