Γιατί είναι τόσο ακριβό το σαφράν;
Είναι το πιο ακριβό από όλα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/2/2024 | 00:06
Το σαφράν είναι το μπαχαρικό που δίνει αυτό το διακριτικό κιτρινωπό χρώμα στο φαγητό και είναι μακράν το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που ο κρόκος που παίρνετε στο σούπερ μάρκετ είναι εξαιρετικά ακριβός.
Το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό, που είναι η βανίλια! Μπορεί λοιπόν κανείς να αναρωτηθεί, τι κάνει το σαφράν τόσο ακριβό;
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να καταλάβουμε από πού προέρχεται το σαφράν.
Το σαφράν προέρχεται από ένα λουλούδι. Το καθενα εχει συνολικά τρία κόκκινα στίγματα και αυτή είναι η συνολική ποσότητα σαφράν που μπορείτε να πάρετε από ένα λουλούδι. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, αυτό το μωβ λουλούδι ανθίζει μόνο από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου για μια περίοδο έξι εβδομάδων.
Ο κρόκος είναι επίσης απίστευτα δύσκολος στη συγκομιδή. Τα στίγματα αφαιρούνται με το χέρι για να μη βλάψουν άλλα μέρη του φυτού και στη συνέχεια αφυδατώνονται.
Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν πολλούς εργάτες, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δαπανηρή τη μεταφορά του κρόκου από την παραγωγή στον καταναλωτή.
Είναι ακριβό γιατί περισσότερα από 225.000 στίγματα λουλουδιών κρόκου πρέπει να συγκομιστούν για να παραχθεί ένα κιλό από το μπαχαρικό. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του κρόκου καλλιεργείται και συλλέγεται στο Ιράν. Αυτή η χώρα παράγει το 90 % του κρόκου που συγκομίζεται κάθε χρόνο.