Στο κέντρο της Ρούμελης, ο Τυμφρηστός ή αλλιώς Βελούχι εντυπωσιάζει με τις ψηλές κορυφές του και τα πυκνά του ελατοδάση. Είναι ουσιαστικά το φυσικό σύνορο νότιας και βόρειας Ελλάδας, αλλά και της δυτικής και ανατολικής Στερεάς.
Η ονομασία Τυμφρηστός είναι αρχαία και προέρχεται από τη λέξη τύμβος. Από την άλλη η ονομασία Βελούχι, ανήκει ουσιαστικά στην υψηλότερη κορυφή του Τυμφρηστού, έχει μεσαιωνική προέλευση και σημαίνει «λευκό βουνό».
Ο Τυμφρηστός δεν είναι πολύ μεγάλος σε μέγεθος, αλλά αποτελεί την τρίτη πιο υψηλή κορυφή της Στερεάς Ελλάδας, με το Βελούχι, που ονομάζεται και Ψηλή Κορυφή, να είναι αυτό ακριβώς, φτάνοντας στα 2.312 μ. Πρόκειται για ένα βουνό με βαθιές χαράδρες και με ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο με πολλές πηγές και ρέματα. Ο Σπερχειός ποταμός πηγάζει από εδώ, το ίδιο και ο Καρπενησιώτης, όπως και πολλά άλλα ποτάμια και ρέματα.
Στα 1.870 μ. και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, υπάρχει μια μικρή δρακολίμνη. Στους νότιους πρόποδες του βουνού, είναι χτισμένη η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, το Καρπενήσι. Η δρακολίμνη αυτή, έχει την ίδια στάθμη νερών όλον τον χρόνο, κάτι που οφείλεται στο λιώσιμο του χιονιού που υπάρχει στις γύρω περιοχές. Καμιά φορά τα χιόνια αυτά διατηρούνται μέχρι και τον Ιούνιο.
Η μικρή αυτή λίμνη χρησιμοποιείται από περιπλανώμενους κτηνοτρόφους που θέλουν να ξεδιψάσουν τα ζώα τους, τα οποία φέρνουν στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να τραφούν στα πλούσια βοσκοτόπια που σχηματίζονται όταν φύγει ο χειμώνας.
Το παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε από τον Θεόφιλο Μπαμπούλη και ανέβηκε στο κανάλι Point Of View GR στο Youtube, αποτυπώνει όλα τα παραπάνω γύρω από την αλπική δρακολίμνη του Βελουχίου, με εντυπωσιακά εναέρια πλάνα, ενός τοπίου απαράμιλλης φυσικής και άγριας ομορφιάς…