Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το TEDx Thessaloniki 2014
Δημοσίευση 12/5/2014 | 11:39
Για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, στο Βασιλικό θέατρο το TEDx Thessaloniki, με γενικό θέμα για φέτος ΅Every End Is A BeginningΆ – ΅Κάθε Τέλος Μία ΑρχήΆ.
Τη διοργάνωση παρακολούθησαν πάνω από 800 θεατές στο κατάμεστο Βασιλικό και χιλιάδες ακόμα φίλοι του TEDx Thessaloniki μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, www.tedxthessaloniki.com, καθώς όλες οι ομιλίες και τα εικαστικά δρώμενα μεταδόθηκαν με live streaming.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η Μάγια Τσόκλη με μια σύντομη αναδρομή στη ζωή της, από τα παιδικά της χρόνια, μέχρι και σήμερα. Το μεγαλύτερο μάθημα που έχει λάβει μέχρι σήμερα; Η κατάκτηση της υπέρβασης: Εκεί που νομίζεις πως δεν έχεις άλλη δύναμη, εκεί που εναποθέτεις τα άρματα σου, αν επιμείνεις, σαν από θαύμα ξαναγεννιέσαι μέσα από τις στάχτες σου με ανεξήγητη δύναμη. Ακριβώς αυτό συνέβη και πριν από λίγα χρόνια, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως είπε έχει ζήσει και εξακολουθεί μια ζωή γεμάτη κεφάλαια, γεμάτη ρόλους, γεμάτη καταστάσεις – μια ζωή που ταιριάζει απόλυτα στο “Every End Is A Beginning”.
Σειρά είχε η Stephanie Hospital, η οποία μίλησε για τη σημασία του mobile και την επανάσταση που αυτό έχει φέρει στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Όπως ανέφερε, το BBC και το CNN έχουν αρχίσει να αντικαθιστώνται από το YouTube και το Dailymotion. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Η ανάγκη να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις έχει γίνει πιο αληθινή από ποτέ.
Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Ανδρέας Σουβαλιώτης. Σε μια δυνατή ομιλία με κεντρικό άξονα τη σημασία της διαφορετικότητας, μας εξηγεί πώς εμπνεύστηκε την ιδέα να ασχοληθεί με τον κόσμο του κοινωνικού επιχειρείν. Το θετικό από την απόφαση του αυτή δεν είναι μόνο ότι δημιούργησε ένα νέο είδος επιχείρησης, αλλά και ότι κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο που μας περιβάλλει προς το καλύτερο.
Στον πόλεμο οι γιατροί συχνά δεν έχουν στη διάθεση τους ούτε τα βασικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις. Τι γίνεται σε εκείνες τις περιπτώσεις; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο επόμενος μας ομιλητής, ο Ελληνοκαναδός χειρουργός κρίσεων Χρήστος Γιάννου. Στην ομιλία του εστίασε στην πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεότερες γενιές, προκειμένου να καταφέρουν να εναρμονίσουν τη ζωή με την τεχνολογία.
Στη συνέχεια στη σκηνή υποδεχτήκαμε έναν άνθρωπο πολυπράγμονα, το Δημήτρη Κορρέ. Μας μίλησε για την αγάπη που έδειχνε από μικρός σε οποιοδήποτε αντικείμενο διέθετε τροχούς. Σήμερα είναι ο δημιουργός του πρώτου ελληνικού πρωτότυπου αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων. Ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει σε αυτό το project, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που έχει συναντήσει.
Πως μπορεί το πλαστικό να λειτουργήσει ως “όπλο” για να μας αποτρέψει από την ίδια την χρήση του πλαστικού; Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, αυτό ακριβώς κάνει η Dianna Cohen, επίσης ομιλήτρια στο φετινό TEDx Thessaloniki. Τα τελευταία 22 χρόνια δημιουργεί τέχνη από πλαστικές σακούλες. Ο κίνδυνος που αποτελούν για το περιβάλλον τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούμε μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Κλείνοντας η Dianna Cohen μας κάλεσε να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια που γίνεται για να καθαριστεί το νησί της Κεφαλλονιάς από το πλαστικό.
Σειρά είχε ο ένας από τους δύο ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης. Επεσήμανε πως ο δημόσιος χώρος χρίζει φροντίδας από όλους μας και μας παρακίνησε να φανταστούμε ένα σπίτι το οποίο δεν συντηρείται ποτέ. Στην εποχή της κρίσης ο δημόσιος χώρος γίνεται καταφύγιο, χώρος απόδρασης και είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι χρέος μας να τον προστατεύσουμε.
Επόμενος ομιλητής μας ήταν ο Tim Rylands, ένας εκπαιδευτικός που χρησιμοποιεί εργαλεία όπως το RunKeeper, το 360 Cities, το Street View και το Photosynth μέσα στην τάξη. Αναγνωρίζει πως πρέπει να ανακαλύψουμε, να δημιουργήσουμε και να φέρουμε μεθόδους στα σχολεία που κάνουν τη διδασκαλία πιο ενδιαφέρουσα. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά. Η τεχνολογία, όπως λέει, δεν είναι η μόνη λύση, αλλά είναι μία λύση. Είναι ένας τρόπος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μάθουν με ευχαρίστηση καινούργια πράγματα.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος με τρόπο γλαφυρό μας περιέγραψε διάφορες στιγμές, άλλες ευχάριστες και άλλες όχι, από τη ζωή του. Θα μπορούσαμε να πούμε πως μας χάρισε ένα διήγημα με τα συν και τα πλην της ζωής.
Στη σκηνή ανέβηκε και ο Christian Heilmann για να μια αρκετά χιουμοριστική ομιλία σχετικά με την κατάσταση του διαδικτύου στην εποχή των smartphones και των tablets. Οι εφαρμογές του σήμερα σχεδιάζονται για να κάνουν καλά μόνο ένα πράγμα. Το μόνο πράγμα που έχουν ως στόχο οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι να αποκτήσουν περισσότερους χρήστες, χωρίς να έχει σημασία πως θα το πετύχουν αυτό. Και αυτό όπως πολύ σωστά υποστηρίζει ο Christian Heilmann, δεν είναι καινοτομία.
Ποιες είναι στην ουσία οι επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που δουλεύουν στη σεξουαλική βιομηχανία και πώς αντίστοιχα την αντιλαμβανόμαστε και τη χειριζόμαστε εμείς; Αυτό το ερώτημα μας έθεσε η επόμενη ομιλήτρια μας, η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου. Μέσα από μια αληθινή και γεμάτη πάθος ομιλία, μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις της για τον κόσμο του αγοραίου έρωτα. Με τις γνώσεις, το πάθος για την φωτογραφία και την πίστη της στους ανθρώπους, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια θέλοντας να βελτιώσει την ζωή των γυναικών και ανδρών του χώρου αυτού.
Αμέσως μετά ακολούθησε ο Satyabrata Dam, ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος που κυνηγάει τις έντονες συγκινήσεις και αγαπάει ιδιαίτερα την αδρεναλίνη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μας έδειξε πολλές καταπληκτικές φωτογραφίες από τις αναβάσεις του σε μερικές από τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, συνοδεύοντας τες με αξίες που μας συμβουλεύει να έχουμε όταν κυνηγάμε το όνειρο μας. Σε μία από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας, μετά από προτροπή του Satyabrata Dam παρακολουθήσαμε το κοινό να σηκώνεται όρθιο και να λέει δυνατά: “I am awesome, I am great”.
Ο Carlos Eduardo Espinal από το Seedcamp ήταν ο επόμενος ομιλητής που ανέβηκε στη σκηνή. Μέσα από την ομιλία του ανέλυσε τις διάφορες φάσεις μέσα από τις οποίες περνάει ή μπορεί να περάσει μία startup εταιρεία, ενώ παράλληλα έδωσε συμβουλές που θα φανούν χρήσιμες σε κάθε υποψήφιο ή μη επιχειρηματία. Ακόμα μας είπε πως αφότου άκουσε αυτά που είχε να μας πει η Dianna Cohen, του ήρθε μια ιδέα για μια νέα εταιρεία. Μάλιστα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πρόλαβε και δημιούργησε μια ιστοσελίδα για αυτή, thesustainablewatercompany.com!
Τη σκυτάλη πήρε η Diana Wais, η οποία αφιέρωσε την ομιλία της στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και τους κανόνες που τις διέπουν. Υποστηρίζει πως το σχολείο δεν μας μαθαίνει αρκετά πράγματα για το πώς να συμπεριφερόμαστε και πώς να αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις αυτές. Μέσα από παραδείγματα δείχνει πως δύο άτομα διαφορετικές εμπειρίες στο παρελθόν, θα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στις ίδιες καταστάσεις.
Για το τέλος, η σκηνή του TEDx Thessaloniki 2014 παραχωρήθηκε στον George Lois, τον άνθρωπο που πολλοί ταυτίζουν με την σύγχρονη οπτική επικοινωνία και διαφήμιση. Σε μια υπέροχη ομιλία, μας ταξίδεψε στην δεκαετία του Ά80, υπενθυμίζοντας μας και μια παλιά διαφημιστική καμπάνια που έτρεξε στην Αμερική, με κεντρικό σύνθημα το “IΆm going home, to Greece!”. Όπως μας είπε, εκείνο το καλοκαίρι η Ελλάδα δέχθηκε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών ποτέ. Δεν θεωρεί τον εαυτό του σχεδιαστή, αλλά έναν άνθρωπο που επικοινωνεί το μήνυμα του και τις ιδέες του με γραφικά. Στο κλείσιμο μιας γεμάτης δυνατά μηνύματα ομιλίας μας προέτρεψε να αγνοήσουμε επιδεικτικά τη μετριότητα!
Το TEDx Thessaloniki 2014 πλαισίωσαν εικαστικά η ομάδα χορού του Κωνσταντίνου Γεράρδου, Vis Motrix, τα συγκροτήματα Polkar και Stringless και η big jazz band Plus Minus Collective. Στην παρουσίαση, τέλος, ήταν η δημοσιογράφος, Έλσα Ποιμενίδου ενώ την επιμέλεια των γεύσεων που απόλαυσαν το μεσημέρι όσοι βρέθηκαν στο Βασιλικό θέατρο είχε ο σεφ, Κωνσταντίνος Αϊβαζόγλου.
Το προσεχές διάστημα όλες οι ομιλίες του TEDx Thessaloniki 2014 θα διατεθούν μέσα από την ιστοσελίδα και τα κανάλια επικοινωνίας της διοργάνωσης στα social media.