Atlantic Diet: H διατροφή που έγινε το νέο food trend
Πρόκειται για τη δίαιτα του Ατλαντικού (Southern European Atlantic diet (SEAD), ένα μοντέλο διατροφής που συναντάμε στη βόρεια Πορτογαλία, αλλά και στη βορειοδυτική Ισπανία.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/2/2024 | 00:00
Η δίαιτα του Ατλαντικού προέρχεται από τα παραδοσιακά διατροφικά μοτίβα στη βορειοδυτική Ιβηρική χερσόνησο - συγκεκριμένα, στη βορειοδυτική Ισπανία και τη βόρεια Πορτογαλία, εξηγεί η Kim Yawitz, R.D., διαιτολόγος και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στο St.
Η διατροφή του Ατλαντικού είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και υγιή λίπη, επισημαίνει η Yawitz. Στη μελέτη του 2024 στην οποία συμμετείχαν 574 συμμετέχοντες, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα για έξι μήνες είδαν σημαντικές βελτιώσεις στην περίμετρο της μέσης και στην HDL (δηλαδή την καλή) χοληστερόλη, λέει.
Ποιες τροφές μπορείτε να φάτε στη δίαιτα του Ατλαντικού;
Τοπικά, φρέσκα τρόφιμα που είναι εποχιακά και ελάχιστα επεξεργασμένα είναι το επίκεντρο.
Βασικά στοιχεία της διατροφής περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, πατάτες (συχνά σερβίρονται σε μαγειρευτά), φασόλια, ελαιόλαδο, ψάρια και άλλα θαλασσινά, γάλα και τυρί, καθώς και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα κάστανα. Η διατροφή του Ατλαντικού επιτρέπει επίσης μέτριες ποσότητες βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος, πουλερικών και κρασιού.
Ωστόσο, παραλείψτε τα τηγανητά φαγητά: Η τοπική κουζίνα είναι κυρίως ψητά, ψητά, ψημένα ή βραστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά για να ενισχύσετε τη γεύση στα μαγειρευτά σας.
Άλλες πρόσφατες μελέτες, τονίζει η Yawitz, υποδεικνύουν ότι η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και στην ενίσχυση της μακροζωίας.
Η Michelle Routhenstein, M.S. RD., C.D.N., διατροφολόγος ειδικευμένη σε καρδιολογικά προβλήματα, τονίζει ότι η δίαιτα του Ατλαντικού επικεντρώνεται στα θαλασσινά και στα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια και το ελαιόλαδο. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μια μελέτη του 2022 στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο καθημερινά είχαν χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως ένα υγιές λίπος επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η ελαιοκανθάλη, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή είναι τόσο μεγάλη ανησυχία επειδή συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου και πολλά άλλα.
Όπως και η μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη για την υγεία της δίαιτας του Ατλαντικού είναι σε μεγάλο βαθμό καλά για τη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία, λέει η διαιτολόγος Michelle Saari, R.D.N. στο EHealth Project. Τα φρέσκα θαλασσινά και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η δίαιτα του Ατλαντικού (Southern European Atlantic diet (SEAD), ένα μοντέλο διατροφής που συναντάμε στη βόρεια Πορτογαλία, αλλά και στη βορειοδυτική Ισπανία.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της Atlantic diet;
Ενώ οι μελέτες είναι ελπιδοφόρες, η διατροφή του Ατλαντικού δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς, λέει η Yawitz. Αυτό είναι περίεργο, δεδομένου ότι οι Νότιοι Ευρωπαίοι τρώνε με αυτόν τον τρόπο εδώ και αιώνες.
«Με βάση τις διαθέσιμες μελέτες και δεδομένων των ομοιοτήτων της με τη μεσογειακή διατροφή, η διατροφή φαίνεται να είναι αρκετά υγιεινή συνολικά», λέει. «Τούτου λεχθέντος, το σχέδιο είναι αρκετά διαφορετικό από τη μεσογειακή διατροφή ώστε να δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα».
Η δίαιτα μπορεί επίσης να δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες για όσους ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε φρέσκα θαλασσινά, λέει η Routhenstein. Επίσης, μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προετοιμάσουν συνεχώς φρέσκα γεύματα και η διατροφή του Ατλαντικού ενθαρρύνει έντονα τους ανθρώπους να μαγειρεύουν από την αρχή, λέει ο Saari.