Οι ευρωπαϊκές πόλεις με το σπάνιο φαινόμενο λάμψης στη θάλασσα που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό
Μπορείς να το βρεις σε τρεις χώρες μόνο στην Ευρώπη και αξίζει η εμπειρία
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 28/2/2024 | 00:13
Η μπλε και πράσινη λάμψη που παρατηρείται συχνά σε φωτογραφίες προορισμών όπως οι Μαλδίβες, το Πουέρτο Ρίκο και άλλοι μπορούν επίσης να φανούν στην Ευρώπη.
View this post on Instagram
Είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται βιοφωταύγεια, το οποίο συμβαίνει όταν ένας ζωντανός οργανισμός εκπέμπει ορατό φως. Τα βιοφωταύγεια πλαγκτόν εκπέμπουν φως όταν έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο, φωτίζοντας τη θάλασσα με μια ασυνήθιστη λάμψη. Το πιο κοινό χρώμα του φωτός που παράγεται είναι το μπλε ή το πράσινο, αλλά υπάρχει ακόμη και το κίτρινο ή το πορτοκαλί. Στο βάθος του ωκεανού, όλοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των βακτηρίων, του πλαγκτόν και των μέδουσες, παράγουν το μπλε φως επειδή αυτά είναι μικρότερα μήκη κύματος φωτός, που ταξιδεύουν εύκολα σε όλο το νερό. Τα ζωντανά πλάσματα χρησιμοποιούν αυτή τη δυνατότητα και για πολλούς λόγους, όπως για έναν αμυντικό μηχανισμό ή για θανάτωση. Το λαμπερό φως μπορεί να σηματοδοτήσει στα αρπακτικά ότι η πιθανή λεία τους είναι τοξική ή ότι υπάρχει άλλος θηρευτής στην περιοχή. Μερικά ζώα χρησιμοποιούν βιοφωταύγεια σήματα για να πουν τη διαφορά μεταξύ άλλων αρσενικών και θηλυκών. Ωστόσο, η βιοφωταύγεια που βλέπουμε συνήθως κατά μήκος των ακτών είναι συνήθως από συγκεκριμένο πλαγκτόν, χρησιμοποιώντας το φως ως σήμα κινδύνου.
View this post on Instagram
Αν και δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ακριβώς πότε και πού θα εκδηλωθεί, αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να παρατηρηθεί κατά μήκος των ακτών της Ουαλίας, στο Zeebrugge στο Βέλγιο και σε πολλά μέρη στην Ολλανδία.
Στην Ολλανδία, η βιοφωταύγεια είναι γνωστή ως «θάλασσα λάμψη» ή «zweephaardiertje» και προκαλείται από έναν συγκεκριμένο τύπο φυκιών γνωστό ως Noctiluca Scintillans. Εάν δεις μια ροζ ομίχλη στο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η λάμψη της θάλασσας θα εμφανιστεί τη νύχτα καθώς το συγκεκριμένο φύκι είναι συνήθως κόκκινο στο φως της ημέρας. Η πιο πρόσφατη περίπτωση βιοφωταύγειας εντοπίστηκε στις 22 Ιουλίου 2023 στην Ολλανδία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στις περισσότερες παραλίες.
Μερικά από τα μέρη του κόσμου που συναντά κανείς το παραπάνω φαινόμενο είναι τα εξής:
- Αυστραλία (Jervis Bay και Gippsland Lakes)
- Βέλγιο (Zeebrugge)
- Δανία (Bulbjerg)
- Καναδάς (Νήσος Βανκούβερ)
- Καραϊβική και Κεντρική Αμερική (Κόστα Ρίκα και Τζαμάικα)
- Μαλδίβες (Νησί Mudhdhoo)
- Καλιφόρνια (Σαν Ντιέγκο)