«Kρέας» φυτικής προέλευσης: Μια βιώσιμη γαστρονομική επανάσταση γίνεται μόδα
Plant based meat και νέα brands που σου δείχνουν άλλο τρόπο ζωής
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/3/2024 | 00:04
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μεγάλη στροφή στον τρόπο που προσεγγίζουμε την κατανάλωση τροφίμων, με αυξανόμενη έμφαση στη βιωσιμότητα και την υγεία.
Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη σε αυτή τη γαστρονομική επανάσταση είναι η άνοδος των εναλλακτικών κρεάτων. Άλλωστε, θα έχετε παρατηρήσει και εσείς πως στα ράφια του σούπερ μαρκετ υπάρχουν πλέον πολλά τέτοια προϊόντα, δηλαδή, κρέας που βασικά δεν είναι κρέας. Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, γίνεται προφανές ότι τα κρέατα με βάση τα φυτά δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια μεταμορφωτική δύναμη που διαμορφώνει το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων.
Η έννοια του κρέατος φυτικής προέλευσης δεν είναι νέα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία τροφίμων και η αυξημένη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών και ηθικών ανησυχιών έχουν τροφοδοτήσει την εξέλιξή της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο εξωτερικό η τάση αυτή μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ειδικά στη Νέα Υόρκη, έχουμε ένα καλό παράδειγμα που αποδεικνύει πως τα φυτικά κρέατα είναι ανερχόμενη τάση στο φαγητό. Τυπικά φτιάχνονται από σόγια, μπιζέλια, σιτάρι ή μανιτάρια. Τα φυτικά προϊόντα κρέατος έχουν όψη και γεύση παρόμοια με εκείνη του πραγματικού κρέατος, καθιστώντας έτσι εύκολο το να αντικατασταθούν και να ενσωματωθούν σε αγαπημένες συνταγές.
Πάρτε για παράδειγμα τον επιχειρηματία και Νεοϋορκέζο Nil Zacharias. Ήθελε να δημιουργήσει μια μάρκα plant based που θα έφτανε ως τους ανθρώπους όπου βρίσκονταν - στα παντοπωλεία. Έτσι, το 2021 κυκλοφόρησε την Plantega, τον πρώτο προμηθευτή κρέατος φυτικής προέλευσης για παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Σήμερα, ξεπουλά σε 14 υποκαταστήματα μόνο στη Νέα Υόρκη!
Τα πρώτα φυτικά προϊόντα δυσκολεύονταν να αντιγράψουν τη γεύση και την υφή των παραδοσιακών κρεάτων, αλλά οι ανακαλύψεις στην έρευνα και την ανάπτυξη οδήγησαν σε μια νέα γενιά προϊόντων που δεν διακρίνονται ολοένα και περισσότερο από τα αντίστοιχα με βάση τα ζώα. Και είναι απολύτως φιλικά στο περιβάλλον - Η κατανάλωση plant based κρέατος, προκαλεί 51-91% λιγότερη ρύπανση του νερού και εκπέμπει 30-90% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.