Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρεις τα καλύτερα ψητά της Αθήνας
Τα πιο νόστιμα ταβερνάκια για να το «τσικνίσεις» με την παρέα σου παραδοσιακά!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 6/3/2024 | 00:17
Η Τσικνοπέμπτη είναι η αποθέωση της κρεατοφαγίας αλλά και η γιορτή της χαράς. Αυτή η ξεχωριστή ημέρα ταυτίζεται με υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις λαχταριστές, με αποκριάτικα πάρτι και παρεΐστικα τραπέζια.
Κάποιοι προτιμούν να την περνούν στο σπίτι, ψήνοντας ή παραγγέλνοντας, ενώ κάποιοι άλλοι τη βλέπουν σαν ευκαιρία για να βγουν, να φάνε καλά και να γλεντήσουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη μέρα έχουν την τιμητική τους οι σούβλες και οι σχάρες γι αυτό κι εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε κάποιες εγγυημένες επιλογές για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Όποιο και να επιλέξετε, για να μην ταλαιπωρηθείτε κάντε σίγουρα κράτηση, ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα.
Πλάτανος Κεμπάπ-Σουβλάκι
View this post on Instagram
Με κοντοσούβλια, παϊδάκια και σπαλομπριζόλες γιορτάζει τη φετινή Τσικνοπέμπτη ο Πλάτανος στον Χολαργό και τα Μελίσσια. Το ψητοπωλείο, που φημίζεται για τα κεμπάπ και τα σουβλάκια του, έχει ετοιμάσει έναν ειδικό κατάλογο, για να γιορτάσει την απόλυτη γιορτή του κρέατος, με κοντοσούβλι χοιρινό και κοντοσούβλι κοτόπουλο, κοκορέτσι, παϊδάκια, πανσέτες και μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες. Τι άλλο να ζητήσουμε πιά;
Βουτσινά 66, Χολαργός 155 61 & Λ.Δημοκρατίας 69, Μελίσσια
Μαζωμός
View this post on Instagram
Μια ταβέρνα που θα σας πάει ένα ταξίδι μέχρι τη Νάξο. Όχι με την ατμόσφαιρά της, αλλά με όλα αυτά που σερβίρει, καθώς τα περισσότερα έρχονται από το νησί. Για να εξηγηθούμε, δεν είναι η χαρακτηριστική χασαποταβέρνα ή κρεατοταβέρνα όμως τα παϊδάκια που φτιάχνουν εδώ είναι σκέτο λουκούμι. Τα απεραθίτικα αρδουμάκια, κοινώς γαρδουμπάκια τυλιγμένα κοτσίδα, είναι τραγανά απέξω και μέσα η νοστιμιά από γλυκάδια ξεχειλίζει. Νόστιμη πολύ είναι και η ψιλοκομμένη τηγανητή συκωταριά. Φυσικά, από το τραπέζι δεν πρέπει να λείψουν οι φοβερές, χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες – από το νησί και αυτές.
Αγ. Γεωργίου 59, Χαλάνδρι
ΧΗ.ΜΑ.
View this post on Instagram
Μία από τις πιο αγαπημένες ταβέρνες των νοτίων προαστίων, το Χη.Μα. στον Άλιμο και την Παλαιά Φώκαια. Πάντα πρώτης ποιότητας υλικά, φοβερές γεύσεις στα ορεκτικά και πεντανόστιμα κρέατα: κεμπάπ, rib-eye, συκώτι, αλλά και πιο παραδοσιακά: σουβλάκια, μπριζόλες, μπιφτέκια και πολλά ακόμη.
Βαλλιάνου & Θεοτόκη 1, Άλιμος
25ης Μαρτίου 11, Παλαιά Φώκαια
Μουριές
View this post on Instagram
Τα βόρεια προάστια αγαπούν το παλιό μαγαζί Μουριές, κοντά στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, για τα καλοψημένα παϊδάκια τους. Θα τα παραγγείλεις να σου τα φέρουν ή θα περάσεις εσύ να τα πάρεις από κει, άριστα ψημένα, με τραγανό λιπάκι και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, με πρώτη και καλύτερη τη σπιτική τυρόπιτα με δικό τους τραγανό φύλλο.
28ης Οκτωβρίου 1, Σταμάτα Αττικής
Στέλιος - Χωριάτικη Ταβέρνα
Πολύ φροντισμένο μαγαζί, με εμπειρία 45 ετών και βάλε. Στον κατάλογο θα βρεις όλα τα γνωστά ορεκτικά, περίπου δέκα σαλάτες, εξαιρετική φέτα από τον Τσατσούλη στη Βυτίνα και μεγάλη ποικιλία από κρεατικά στη σούβλα ή στη σχάρα, αρνί στη σούβλα, συκώτι γάλακτος ζουμερό, αρνίσια συκωταριά στα κάρβουνα ακόμα και πανσέτα αγριογούρουνο.
Λ. Ιωνίας 198, Άλιμος
Αξώτης
Η ιστορία του Αξώτη ξεκινάει το ΄56, όταν η Αθήνα ήταν μια εντελώς διαφορετική πόλη. Και σήμερα όμως, ένα κομμάτι του μαγαζιού παραμένει σε αυτή την άλλη Αθήνα. Ο Νίκος –εγγονός του πρώτου ιδιοκτήτη Νικόλαου Βάσιλα, από τη Δανακό της Νάξου– μαζί με τη γυναίκα του, την Εύη, έχουν πλέον αναλάβει και ψήνουν τα κρεατικά με μαστοριά. Τα παϊδάκια είναι λουκούμι. Ωραία και η χοιρινή μπριζόλα, το φιλέτο κοτόπουλου και το λουκάνικο, αν το πετύχεις, αξίζει να το δοκιμάσεις. Τα χόρτα έρχονται πράσινα-πράσινα, γεμάτα ζωντάνια, το τζατζίκι είναι χειροποίητο, ελαφρύ και τραγανό ενώ η τυροκαυτερή είναι χειροποίητη.
Παπαρσένη 15, Πολύγωνο,
Ο Τσομπανάκος
View this post on Instagram
Σε ένα στενάκι της Καισαριανής, ο Τσομπανάκος λειτουργεί από το 1954. Αμέτρητες αντίκες πιάνουν σχεδόν κάθε άκρη του μαγαζιού (μέχρι και το ταβάνι) ενώ το φαγητό είναι ένα μείγμα κλασικού ταβερνίσιου, με κάποιες μικρασιάτικες πινελιές λόγω της καταγωγής των ιδιοκτητών. Η πολίτικη σαλάτα με τις καυτερές πιπερίτσες, οι λαχανοντολμάδες, τα μανιτάρια με πλιγούρι και τα σαλιγκάρια στιφάδο φτιάχνονται με τις παλιές συνταγές των γιαγιάδων τους. Στη σχάρα ψήνονται με προσοχή τα λεπτοκομμένα παϊδάκια ενώ τα ντολμαδάκια με το ξινούτσικο αυγολέμονο, αλλά και το χειροποίητο κεμπάπ είναι από τις σπεσιαλιτέ του.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή
Κουτρούλης
Μιχάλης ή Κουτρούλης λέγεται, αλλά δε θα το δεις γραμμένο. Επιγραφή δεν έχει αυτό το…κρυμμένο μαγαζί. Κατεβαίνεις μερικά σκαλιά ενός ήσυχου δρόμου των Αμπελοκήπων, ανοίγεις την πόρτα και να σου η σάλα, που είναι φορτωμένη με διάφορα παραδοσιακά υφαντά και κεντίδια, πιάτα, ταγάρια, φωτογραφίες της οικογένειας του Μιχάλη Κουτρούλη που το έστησε από το τίποτα όταν ανέβηκε στην Αθήνα το 1949. Εδώ έρχεσαι για την ατμόσφαιρα, για τα παϊδάκια και τα μαλακά χοιρινά μπριζολάκια που τα σερβίρουν με σάλτσα μουστάρδας κι εκείνο το κοκκινιστό γαρδουμπάκι με μπόλικο κρεμμύδι που είναι μεζές περιωπής.
Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι
Ρεμούτσικο
View this post on Instagram
Πάνε σαράντα και κάτι χρόνια από τότε που ο Κώστας Δήμας πήρε την απόφαση να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι, πολύ κοντά στον ναό του Αγίου Δημητρίου, σε ταβερνάκι για τους φίλους και τους γείτονες που έρχονταν να πιουν ένα κρασί. Με τον καιρό το Ρεμούτσικο μεγάλωσε, κι οι δυο του γιοι πήραν τη σκυτάλη. Το ότι εδώ βασιλεύει το κρέας και να μην το ξέρεις θα το καταλάβεις με το που μπαίνεις βλέποντας τη βιτρίνα με τα κρέατα στα δεξιά. Απλά πράγματα φτιάχνουν εδώ. Ξεχωρίζουν τα παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, και το κοντοσούβλι – θα τα δοκιμάσεις είτε στη σάλα με το ραμποτέ και το μωσαϊκό, είτε στο κλεισμένο κομμάτι της αυλής.
Λ. Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος
Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη
View this post on Instagram
Στο παλιό κουτούκι του Παγκρατίου η τσίκνα από τα κρέατα που μοσχοψήνονται δραπετεύει από το υπόγειο καθημερινά. Τα πρόβεια και τα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα είναι από τα ωραία που βγαίνουν από την κουζίνα τους, τρυφερά και ουσιαστικά, από κρέατα Αιτωλοακαρνανίας και Ορεινής Κορινθίας. Κάνουν και νόστιμα φρυγαδέλια και λουκάνικο όλο ψαχνό ζουμερό, ενώ και τα συνοδευτικά δεν πάνε πίσω: πικάντικη τυροκαυτερή με φέτα από τον Πύργο, παστουρμαδόπιτα τραγανή, μελωμένοι γίγαντες και πιπεράτη κρητική γραβιέρα. Ν.Μ.
Υμηττού και Βίνκελμαν 3, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
Τα Βλάχικα
View this post on Instagram
Η μέκκα της κρεατοφαγίας στα Νότια ονομάζεται Βλάχικα, αυτό το ξέρουμε όλοι. Το μυαλό κάθε Νότιου κρεοφάγου (και μη) στο άκουσμα ψητού με μπόλικη τσίκνα οδεύει ολοταχώς προς τα Βλάχικα της Βάρης, αυτή τη cult γειτονιά, όπου η μαστοριά στα κάρβουνα έχει προαχθεί σε τέχνη και οι ψήστες-μύστες σε καλλιτέχνες της γεύσης. Η ιστορία των Βλάχικων ξεκινά περίπου 100 χρόνια πριν και είναι συνυφασμένη με την ιστορία των Σαρακατσάνων, αυτής της νομαδικής ελληνικής φυλής με ρίζες από την αρχαιότητα.
Τα Βλάχικα έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους με τσολιάδες-κράχτες στην είσοδό τους, τσαρούχια, γκλίτσες, άφθονη τσίκνα και σούβλες που γυρίζουν αδιάκοπα λες και κάθε μέρα είναι λαμπρή. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει 2-3 δεκαετίες πίσω σε αυτή τη γειτονιά, αλλά αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία της!