Ξεκίνα να καλλιεργείς αυτό το λαχανικό σπίτι σου
Δείτε γιατί
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/3/2024 | 00:10
Λαχανικά στο μπαλκόνι και στις ταράτσες, η αυξανόμενη τάση παγκοσμίως που ξεκίνησε ως αντίδοτο στην αύξηση των τιμών και έγινε κανόνας για τουλάχιστον ένας στους τρεις Ευρωπαίους.
Οι ερευνητές του Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Surrey παρουσίασαν μια έρευνα που δείχνει ότι η καλλιέργεια μαρουλιού στο σπίτι έχει 50% περισσότερη απόδοση από ότι στο χωράφι.
Εκτός από τα περισσότερα φύλλα που έχουν τα μαρούλια που φυτεύονται σε γλάστρες, αναπτύσσονται και ταχύτερα εώς και 300%.
Στην ύπαιθρο μεσολαβούν από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή, από 65 ημέρες μέχρι 120 ημέρες.
Στο σπίτι κάτω από ειδικές συνθήκες, όπως η ελεγχόμενη θερμοκρασία και η παρουσία ηλιακού φωτός αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει αισθητά το χρόνο συγκομιδής.
Οι ερευνητές βρήκαν πως ότι σε εσωτερικούς χώρους η απόδοση είναι 3,68 κιλά μαρούλι ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που στις συμβατικές καλλιέργειες η απόδοση είναι κατά μέσο όρο 1,88 κιλά.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το μαρούλι iceberg που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους αποδίδει κατά μέσο όρο 7,45 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.
Από την μελέτη διαπιστώθηκε ακόμα πως η καλλιέργεια μαρουλιού σε εσωτερικούς χώρους με κάθετη στοίβαξη και όχι οριζόντια αύξησε τις πιθανότητες για μεγαλύτερη σοδειά.