Food Trends του 2024 και όσα περιμένουμε να φτάσουν στα πιάτα μας
Από τη βιώσιμη γαστρονομία έως τις τολμηρές γεύσεις
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/3/2024 | 01:38
To τοπίο των τροφίμων εξελίσσεται για να καλύψει διαφορετικές γεύσεις, αξίες και εμπειρίες αλλά και τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνει μια συγχώνευση πολιτιστικών επιρροών για τη δημιουργία μοναδικών και συναρπαστικών πιάτων.
Από τη βιώσιμη γαστρονομία έως τις τολμηρές γεύσεις, το 2024 υπόσχεται να είναι ένα ταξίδι γαστρονομικής ανακάλυψης. Ας βουτήξουμε στις κορυφαίες διατροφικές τάσεις που πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο τρώμε και βιώνουμε το φαγητό το 2024.
Plant based:
Tο 2024, αναμένεται μια έκρηξη σε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα παραδοσιακά υποκατάστατα κρέατος. Οι καινοτομίες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως το jackfruit, το seitan και το tempeh, θα βρεθούν το επίκεντρο, προσφέροντας μια νόστιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στο κρέας.
Global Fusion Cuisine:
Τα γαστρονομικά όρια συνεχίζουν να θολώνουν καθώς οι σεφ πειραματίζονται με παγκόσμιους συνδυασμούς γεύσεων. Ετοιμαστείτε να ξεκινήσετε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο χωρίς να αφήσετε το πιάτο σας. Φανταστείτε κορεατικά-μεξικανικά tacos, πίτσα εμπνευσμένη από την Ινδία ή εναλλακτικό σούσι - οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.
Φωτογραφία από Ella Olsson
Zero waste:
Η αειφορία βρίσκεται στο επίκεντρο το 2024, επεκτείνοντας πέρα από τις plant based διατροφές για να υιοθετήσει μια προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων. Οι σεφ βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να χρησιμοποιούν κάθε μέρος ενός συστατικού, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Φωτογραφία από Viktor Smith
Αρχαίοι Σπόροι
Το 2024, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για αρχαία δημητριακά και συστατικά κληρονομιάς που διαθέτουν μοναδικές γεύσεις και θρεπτικά οφέλη. Η κινόα, το farro, το teff και οι ποικιλίες φρούτων και λαχανικών επιστρέφουν, προσθέτοντας βάθος και ποικιλομορφία στα πιάτα μας.