Ποια σκυλιά δεν επιλέγει κανένας στα καταφύγια
Υπάρχει ρατσισμός και στα ζώα, δυστυχώς!
Δημοσίευση 21/3/2024 | 00:49
Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν τα καταφύγια και τις διασώσεις να προωθήσουν σκύλους σε υιοθεσίες κι αυτό οφείλεται σε κάποια «κολλήματα» των ανθρώπων.
Μερικές φορές δεν έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία, την ιστορία ή ακόμα και την προσωπικότητά τους: έχει να κάνει με την εμφάνιση.
Λοιπόν, ποιος τύπος σκύλων θεωρείται "λιγότερο υιοθετήσιμος;"
Σύνδρομο μαύρου σκύλου
Οι περισσότεροι έμπειροι εργαζόμενοι σε καταφύγια θα σας πουν ότι τα μαύρα σκυλιά υιοθετούνται συχνά λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα τριχώματος. Είτε πρόκειται για μαύρα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Ποιμενικά, Ροτβάιλερ, κ.λπ., συχνά προσπερνούνται από τους πιθανούς γονείς. Αυτή η ασυμφωνία στις υιοθεσίες αναφέρεται ως «Σύνδρομο μαύρου σκύλου».
Μεγάλα Σκυλιά
Υπάρχει ένα στίγμα για μεγαλόσωμες ράτσες όπως τα ροτβάιλερ και οι γερμανικοί ποιμενικοί. Οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να περπατούν δίπλα σε μεγάλα σκυλιά. Ενώ οι μικρότερες ράτσες σκύλων συνήθως απομακρύνονται γρήγορα από τις διασώσεις, οι μεγαλύτερες ράτσες όπως τα Ριτρίβερ και τα Μαστίφ μένουν πίσω πολύ συχνά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ράτσες σημαίνουν μεγαλύτερες πληρωμές κτηνιάτρων και περισσότερη τροφή – αλλά σημαίνουν επίσης περισσότερη αγάπη! Παρόλο που πολλοί νομίζουν ότι τα μεγάλα σκυλιά δεν μπορούν να ζήσουν σε διαμέρισμα, είναι γεγονός ότι είναι πολύ πιθανότερο να γίνουν «αρκουδάκια αγάπης στον καναπέ», παρά ένα τσιουάουα ή πεκινουά.
Ηλικιωμένοι Σκύλοι
Δυστυχώς, οι σκύλοι μεγάλης ηλικίας δεν επιλέγονται εύκολα για υιοθεσία, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται ότι δε θα προσαρμοστούν στο σπίτι, θα κάνουν την ανάγκη τους μέσα και θα πεθάνουν αρκετά σύντομα. Η αλήθεια είναι όμως ότι ένας μεγάλος σε ηλικία σκύλος θα σου δείξει πολύ πιο εύκολα την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του!
Σκύλοι με ειδικές ανάγκες
Τα σκυλιά με ειδικές ανάγκες συνήθως ξεχνιούνται στα καταφύγια και τις διασώσεις. Θεωρούνται ως υψηλοί κίνδυνοι συντήρησης ή υψηλού κόστους. Ανάλογα με τον σκύλο, αυτό δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Μερικές αναπηρίες που αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση είναι:
- Κουφός
- Τυφλός
- Ακρωτηριασμένος
- Διαβητικός
Ο κατάλογος συνεχίζεται, αλλά η έλλειψη όχι. Οι περισσότεροι τυφλοί ή κωφοί σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν με σήματα χεριών ή ήχους προκειμένου να αντισταθμίσουν τη χαμένη τους αίσθηση. Οι ακρωτηριασμένοι μπορούν επίσης να κυκλοφορούν όπως κάθε άλλος σκύλος, ενώ οι φαρμακευτικές αγωγές δεν είναι παρά μια μικρή καθημερινή συνήθεια.
Pit Bull
Ένα άρθρο από το Bark Post αναφέρει, «Κάθε χρόνο, 1,2 εκατομμύρια σκύλοι υποβάλλονται σε ευθανασία, περίπου το 40% των οποίων είναι Πιτ Μπουλ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο σκυλιά τύπου Pit Bull σκοτώνονται σε καταφύγια κάθε χρόνο. Από όλους τους κοινούς τύπους σκύλων που εμφανίζονται σε καταφύγια, τα Pit Bull είναι μακράν οι περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ευθανασία, ενώ είναι μόνο οι τρίτοι πιο πιθανό να υιοθετηθούν».
Δυστυχώς, πολλά σκυλιά με εμφανίσεις «Pit Bull» απορρίπτονται αμέσως ως επιθετικά. Στις αρχές του 1900, όμως, αναφέρονταν ως «σκυλιά νταντάδες» λόγω των ευγενικών, ήρεμων διαθέσεων τους γύρω από τα παιδιά. Επιπλέον, τρελαίνονται για φιλιά και χαρές!