E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το βίντεο που θα σε κάνει να σκεφτείς την επόμενη φορά που θα τραβήξεις το καζανάκι

Σοβαρά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2024 | 00:36

Το βίντεο που θα σε κάνει να σκεφτείς την επόμενη φορά που θα τραβήξεις το καζανάκι
University of Colorado Boulder

Όταν διαβάσεις την συνέχεια του συγκεκριμένου άρθρου, ίσως να μην ξεχάσεις ξανά να κάνεις διαφορετικά τη διαδικασία, όταν έρθει η ώρα να τραβήξεις το καζανάκι.

Πόσες φορές δεν κατεβάζεις το καπάκι της τουαλέτας, όταν τραβάς το καζανάκι; Αν έχεις καπάκι βέβαια, γιατί κάποιες φορές απουσιάζει.

Φυσικά μπορεί να μην σε νοιάζει και πολύ, αλλά μάλλον θα έπρεπε. Μια μελέτη που συνοδεύεται από ένα βίντεο εξηγούν τον λόγο. «Αν κάτι δεν μπορείς να το δεις, τότε είναι εύκολο να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει. Μόλις όμως δεις αυτό το βίντεο, δεν θα σκεφτείς ποτέ ξανά το πάτημα στο καζανάκι με τον ίδιο τρόπο», λέει ο John Crimaldi, καθηγητής Πολιτικής, Περιβαλλοντικής και Αρχιτεκτονικής Μηχανικής.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, μας έδειξαν για πρώτη φορά μια σειρά από πειράματα, όσον αφορά στο πώς εκτινάσσεται το νερό της τουαλέτας όταν ενεργοποιείται το καζανάκι, μεταφέροντας μικρόβια που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Με τη χρήση λέιζερ και κάμερα, η ομάδα έδειξε ότι τα σταγονίδια που μεταφέρονται με τον αέρα φτάνουν μέχρι και σε 1,5 μέτρο ύψος πάνω από την τουαλέτα, μέσα σε μόλις 8 δευτερόλεπτα.

Τα πιο μεγάλα σταγονίδια κάθονται πάνω στις επιφάνειες, ενώ τα μικρότερα παραμένουν στον αέρα και μάλιστα αρκετά λεπτά. «Περιμέναμε ότι αυτά τα σωματίδια αερολύματος θα επιπλέουν, αλλά τελικά πετάγονται σαν πύραυλος», τονίζει ο Crimaldi, που είναι και βασικός συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας.

Στο σχεδόν αόρατο αυτό νέφος περιέχονται μικροσκοπικά σωματίδια από όλα όσα υπάρχουν μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας και μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια E.coli και C.difficile, νοροϊούς, αδενοϊούς κ.α. όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Ο Ιός Covid-19 υπάρχει και στα ανθρώπινα απόβλητα, όμως προς το παρόν δεν είναι πειστικές οι ενδείξεις ότι εξαπλώνεται με τα αερολύματα της τουαλέτας. Επιπλέον, τα παθογόνα μπορούν να παραμείνουν στη λεκάνη για δεκάδες ξεπλύματα, αυξάνοντας τον πιθανό κίνδυνο έκθεσης.

Τα μικρότερα σωματίδια όχι μόνο αιωρούνται στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να περάσουν το φράγμα που δημιουργείται από τις τρίχες της μύτης και να φτάσουν βαθύτερα στους πνεύμονες.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επισκεφτείς το μέρους όπου και ο βασιλιάς πάει μόνος του, φρόντισε να κατεβάσεις το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξεις το καζανάκι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

Body+Mind 08.09.2024
Νέα έρευνα αποθεώνει αυτήν την ευεργετική τροφή

Γιατί και πώς εμφανίζεται η ψαλίδα στα μαλλιά μας

Body+Mind 08.09.2024
Η απλή μέθοδος για να την προλάβεις

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 08.09.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Ερευνητές αποκάλυψαν: Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;

Pets 08.09.2024
Μάθε τι βλέπει ο σκύλος σου στον ύπνο του

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Body+Mind Χτες
Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο

Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το Σεπτέμβριο

Σπίτι Χτες
Για να γεμίσεις το χώρο σου με υπέροχα χρώματα!

Κακοσμία στόματος: Τροφές που την προκαλούν

Body+Mind Χτες
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν φαλάκρα

Body+Mind Χτες
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη

Οι 5 πιο συχνές φράσεις των γονέων που πληγώνουν ένα παιδί

Family Χτες
Μπορεί να φαίνονται «αθώες» αλλά δεν είναι