Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 25/4/2024 | 10:15
Είναι κάποιες μυρωδιές που μας συντροφεύουν για μια ζωή, όπως αυτή της βροχής ή του καφέ, για τους περισσότερους όμως σίγουρα συγκλονιστική και αξέχαστη είναι και αυτή του φρεσκοψημένου ψωμιού!
Ο φούρνος για πολλούς από εμάς δεν είναι μια απλή καθημερινή συνήθεια, αλλά μια ιστορία που συνδέεται με την ελληνική κουλτούρα και τις συνήθειες, τις γευστικές προτιμήσεις αλλά και την παράδοση, την υψηλή ζαχαροπλαστική αλλά και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες.
Η τέχνη της αρτοποιίας, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες σε φάση παρακμής και πολλοί αρτοποιοί αφέθηκαν στην ευκολία των έτοιμων μειγμάτων, των πρόσθετων και των συντηρητικών. Η γεύση και η θρεπτική αξία πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντάς μας ως καταναλωτές να ψάχνουμε «με το κιάλι» τους καλούς φούρνους.
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα φαίνεται σιγά - σιγά να αλλάζουν. Κοντά στους παλιούς καλούς φουρνάρηδες που επιμένουν ποιοτικά και κρατούν ψηλά την τέχνη τους, εμφανίζονται φούρνοι νέας γενιάς που έχουν τόσο την τεχνογνωσία όσο και την όρεξη να αναζητήσουν την πρώτη ύλη που αξίζει.
Ποια είναι τα νέα bakeries της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς;
Jesus Crust
View this post on Instagram
Εκτός από το ταλέντο στα λογοπαίγνια, αυτός φούρνος στο Ψυχικό ταλέντο έχει και στα αρτοσκευάσματα. Με αμέτρητες επιλογές σε ψωμί όπως κλασικό λευκό, μαύρο ολικής άλεσης, χαρουπόψωμο, porridge με χυλό βρώμης, Danish πολύσπορο και με λίγο αλεύρι σίκαλης, ό,τι και να φας ένα Jesus, θα το πεις! Υμνώντας τη θεϊκή κρούστα, με τα ψωμιά να τυλίγονται σαν τα δώρα των μάγων, δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις όλα, με την… ευλάβεια που τους αξίζει.
Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό 154 51
Neropistolo
View this post on Instagram
Το ιδιαίτερο όνομά του, είναι δανεισμένο από ένα παιδικό παιχνίδι και συνδέεται με το νερό, άρα και με τα ζυμάρια! Όσα ψήνονται σε αυτό το φούρνο είναι συνδυασμός από εγχώριες πρώτες ύλες με τη γαλλική και τη σκανδιναβική φιλοσοφία στα φουρνίσματα. Τι να δοκιμάσεις οπωσδήποτε: σίγουρα το κλασικό κρουασάν βουτύρου αλλά και το vanilla bun που είναι ιδανικά για όλες τις ώρες. Επίσης, θα βρεις πολλά είδη βιενουαζερί, φοκάτσιες και σάντουιτς που κλείνονται σε ψωμιά αργής ωρίμανσης, πως το ALT, δηλαδή ένα διαφορετικό BLT με χοιρινό απάκι, ντομάτα, μαρούλι και μια aioli μαϊντανού.
Βουλής 35, Αθήνα 105 57
La Linda
View this post on Instagram
Πίσω στο 2011, η Isabella Aquilina ανοίγει το αρτοποιείο της στην Punta del Este της Ουρουγουάης, και αρχίζει να χτίζει τη φήμη του με τις empanadas αλλά και λιχουδιές με dulce de leche. Από τη Νότια Αμερική, το βραβευμένο La Linda μόλις εμφανίστηκε στα νότια της Αθήνας, στη Γλυφάδα συγκεκριμένα και διαθέτει μια μεγάλη εξωτερική αυλή και μια τεράστια ανοιχτή κουζίνα με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, από τα οποία μπορείς να παρακολουθήσεις τους ζαχαροπλάστες εν δράσει.
Επικεφαλής της ομάδας είναι η ίδια η ιδρύτρια, η Isabella Aquilina και μαζί της είναι ο φούρναρης δεύτερης γενιάς Ηλίας Κουραχάνης, ο οποίος, αξιοποιεί όσα έμαθε δίπλα στον πατέρα του και τα παντρεύει με τις σπεσιαλιτέ της Ουρουγουάης, γι’ αυτό και σε αυτόν τον νέο φούρνο θα βρεις empanadas κλασικά, που είναι και η σπεσιαλιτέ τους, αλλά και empanadas σαν σπανακόπιτα. Το brunch μενού του La Linda και το βραδινό που θα έρθει περιλαμβάνουν πιάτα από την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, αλλά δε θα λείπουν και οι λιβανέζικες πινελιές.
Τι να δοκιμάσεις οπωσδήποτε: Προζυμένια ψωμιά, bizcochos (οι γλυκιές μπουκιές της Ουρουγουάης γεμισμένες με dulce de leche, τυρί ή custard cream), κλασικά κρουασάν βουτύρου και pain au chocolat, ρολά κανέλας και τάρτες φρούτων.
Κύπρου 13, Γλυφάδα 166 75
72H Artisanal Bakery
View this post on Instagram
Πρόκειται για έναν πειραματικό φούρνο νέας γενιάς με αρτοποιήματα που παράγονται από ζύμες αργής ωρίμανσης, 72 ωρών για την ακρίβεια. Μετά την επιτυχημένη πορεία στη Θεσσαλονίκη, το 72H κάνει το βήμα στην baking σκηνή της Αθήνας, στεγαζόμενο στο ERGON Bakehouse Athens, στο νεοκλασικό κτίριο επί της Μητροπόλεως γωνία με Πατρώου που συνδυάζει δεξιοτεχνικά εστίαση και διαμονή, γεφυρώνοντας την τέχνη της αρτοποιίας με μια εμπνευσμένη εμπειρία διαμονής.
View this post on Instagram
Στη βιτρίνα του 72Η θα βρεις ψωμιά σε παραλλαγές, όπως το κλασικό 100% προζυμένιο καρβέλι με μάραθο και κουρκουμά, πολύσπορο μελιού με σοκολάτα ή σε μορφή ρουστίκ μπαγκέτας, ενώ λίγο πιο δίπλα εμφανίζονται μεγάλες λαμαρίνες με babka, κρουασάν βουτύρου, cardamom buns, φοκάτσια με διαφορετικά toppings, μπριός με κρέμα φιστίκι, φυλλοποιημένο τσουρέκι που λιώνει στο στόμα κ.ά.
View this post on Instagram
Ακόμα και κάθε μέρα να περνάς από εκεί, πάντα θα βρίσκεις κάτι διαφορετικό να δοκιμάσεις, αφού προκύπτουν συνταγές ημέρας όπως φοκάτσια με χοιρινό λεμονάτο (!) που πετύχαμε μέσα στην εβδομάδα.
View this post on Instagram
Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Σύνταγμα