Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2024 | 00:07
Το Craco, μια πόλη-φάντασμα στην Ιταλία, που βρίσκεται στην επαρχία της Matera, περίπου είκοσι πέντε μίλια από τον κόλπο του Τάραντα, κάποτε κατοικήθηκε από Έλληνες.
Το μεσαιωνικό χωριό Craco στη Magna Graecia είναι χαρακτηριστικό δείγμα των πόλεων της περιοχής με ήπια κυματοειδή σχήματα και τα εδάφη που το περιβάλλουν σπαρμένα με σιτάρι.
Γύρω στο 540 μ.Χ., η περιοχή ονομαζόταν «Μοντεντόρο» και κατοικήθηκε από Έλληνες που μετακόμισαν στην ενδοχώρα από την παραλιακή πόλη Μεταπόντο. Έχουν βρεθεί τάφοι που χρονολογούνται από τον όγδοο αιώνα, υποδηλώνοντας ότι ο αρχικός οικισμός χρονολογείται τουλάχιστον από εκείνη την εποχή.
Σήμερα, οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις και η έλλειψη εύφορης γεωργικής γης συνέβαλαν στην εγκατάλειψη του Craco.
Η ιστορία της πόλης-φάντασμα του Craco
Οι κάτοικοι της πόλης αυξήθηκαν από 450 το 1277 σε 2.590 το 1561 και ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 στους επόμενους αιώνες. Μια πανούκλα χτύπησε το 1656, σκοτώνοντας εκατοντάδες και μειώνοντας σημαντικά τον πληθυσμό.
Μέχρι το 1799, υπήρχε αρκετή ώθηση για να αλλάξει το φεουδαρχικό σύστημα και ιδρύθηκε ένας ανεξάρτητος δήμος. Το 1815, αποφασίστηκε ότι η πόλη ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να χωριστεί σε δύο ξεχωριστές συνοικίες.
Από το 1892 έως το 1922, πάνω από 1.300 Crachesi έφυγαν για να εγκατασταθούν στη Βόρεια Αμερική επειδή οι κακές γεωργικές συνθήκες δημιούργησαν απελπιστικές εποχές, καθώς η γη δεν παρήγαγε αρκετά για τους ανθρώπους.
Στα μέσα του εικοστού αιώνα, οι επαναλαμβανόμενοι σεισμοί άρχισαν να επηρεάζουν την πόλη. Μεταξύ 1959 και 1972, τμήματα του χωριού υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κατέστησαν ακατοίκητα από μια σειρά κατολισθήσεων.
Σήμερα
Τώρα, το Craco είναι ακατοίκητο. Οι ξεναγήσεις επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τα ερείπια φορώντας ειδικά κράνη. Από μακριά, το Craco θυμίζει πίνακα ζωγραφικής με σκάλες και σπίτια στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Από κοντά είναι εμφανής η προχωρημένη κατάσταση αποσύνθεσής του. Υπάρχουν ναοί όπου δε χτυπούν καμπάνες και σκουριασμένα μπαλκόνια όπου κάποτε οι οικογένειες κρεμούσαν τη μπουγάδα τους.
Στις πιο πρόσφατες εποχές, το Craco βρήκε φήμη ως κινηματογραφικό σκηνικό, αφού εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την ιταλική κινηματογραφική μεταφορά του Christ Stopped at Eboli. Ο Χριστός έφτασε τελικά μέχρι τον Κράκο για τα γυρίσματα του «Τα Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον.
Όσο όμορφο κι αν είναι το Craco, 'όμως, η γη και η τοποθεσία έχουν αποδειχθεί ακατάλληλα για διατήρηση της κατοίκησης.